Áder vizsgálja a nemzeti parkok beolvasztását

Ha felemeljük a szavunkat az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen, arra ösztönözhetjük a párizsi klímacsúcs résztvevőit, hogy ambiciózusabb, elkötelezettebb megállapodást kössenek meg - mondta Áder János köztársasági elnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.


Áder az Origónak azt mondta, folyik az alkotmányossági vizsgálat a nemzeti parkok földjeinek átvételéről szóló törvény ügyében, mihelyt ez véget ér, közölni fogja álláspontját.


Egy hete döntöttek


Emlékeztetőül: a parlament április 28-án egyszerű többséggel elfogadta az ellenzék által csak földmutyinak nevezett törvényt, ami a nemzeti parkok védett területének kezelési jogát a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez juttatná.


A törvényjavaslatot először április 14-én terjesztették a parlament elé – elfogadása akkor még  kétharmadot igényelt volna, elsőre pedig nem is sikerült az ellenzéki képviselők elutasító voksa miatt.


Konszenzusos döntés


Áder János arra a kérdésre, hogy szükségesnek tartja-e a paksi bővítést, azt mondta: ebben a témában 6-8 éve egyértelmű, konszenzusos döntés született, amit ő is elfogad. 


A napenergia a versenyképesség küszöbén


Áder János beszédében kitért arra is, hogy a napenergia jövőre már versenyképes lesz a szénalapú energiával szemben, egy amerikai cég új fejlesztésével pedig az energia gazdaságos tárolása is megoldható lesz. Áder János valószínűleg a Tesla új, kifejezetten napelemekhez fejlesztett akkumulátorára célozhatott: az új akkukat háztartásokban is lehet alkalmazni, és akár 10 órán keresztül folyamatos energiaellátást biztosítanak.


Áder szeretné, ha hallanák


Az Origo kérdésére - a kormány mégis termékdíjat rótt ki a napelemekre - az államfő úgy válaszolt: korábban már közleményben is hibás döntésnek nevezte a termékdíjat, álláspontja pedig azóta sem változott, őszintén reméli, hogy a felelősök meghallják a hangját.


Vigyázó szavatok Párizsra vessétek


Áder János meghirdette azt is, hogy Magyarország április végén csatlakozott az Al Gore volt amerikai alelnök által indított környezetvédelmi kampányhoz, melynek résztvevői a klímaváltozás elleni küzdelemre figyelmeztetnek. A cél, hogy az év végi párizsi klímacsúcson egymilliárd támogató csatlakozzon világszerte a kampányhoz, hogy a döntéshozókkal is érzékeltessék a téma fontosságát. 


Háború a víz miatt


Mi vagyunk az első generáció, amely érzi a klímaváltozás hatásait, és mi vagyunk az utolsó is, amely érdemben tud tenni  ellene - idézte Barack Obama amerikai elnök szavait Áder János.


Az államfő a globális felmelegedés társadalmi hatásaira is figyelmeztetett: a tengerek vízszintjének emelkedése, a súlyos és hosszú aszályok miatt élelmiszerhez és ivóvízhez is egyre nehezebb lesz hozzájutni. A klímaváltozás szerinte idővel hatalmas migrációs hullámokat válthat ki, sőt, az édesvízért folytatott háborúkhoz vezethet.


Nevek helyett számok


A kampányon az elobolygonk.hu oldalon lehet szavazni csütörtöktől. A magyar adatvédelmi szabályok betartása érdekében neveket, személyes adatokat nem küldenek át az amerikai félnek, mindössze - közjegyzői hitelesítést követően, rendszeres időközönként - a regisztrálók számát.
Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 30.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?