Leszavazta saját javaslatát a miniszter

A Fidesz kénytelen egyeztetni a nemzeti parkok földjeiről az ellenzéki pártokkal FOTÓ: NÉPSZAVA


Az Országgyűlésben nem kapta meg a szükséges kétharmadot a kormány törvényjavaslata, így egyelőre nem kerül a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez a a nemzeti parkok vagyonkezelői joga. A Fidesz kénytelen egyeztetni az ellenzéki pártokkal a jogszabály módosításról. Az MSZP és a PM máris visszautasította, hogy bármilyen formában elfogadja ezt a törvénymódosítást.


Meglepő körülmények között elhalasztotta tegnap az Országgyűlés az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által jegyzett javaslat az összes állami föld, így a nemzeti parkok természetvédelmi területeinek is a vagyonkezelői jogát a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hatáskörébe utalta volna. A keddi szavazás meglepetése volt, hogy a módosítás előterjesztője, Fazekas Sándor is a saját javaslata ellen szavazott. Igaz, nem maradt egyedül, mert a gazdasági tárca vezetője Varga Mihály és a honvédelmi miniszter Hende Csaba is a "nem" gombot nyomta meg. Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője szerint a kormánytagok "véletlenül" nyomtak rossz gombot, ők tehát nem számíthatnak szankcióra. Nem úgy, Bencsik János volt fideszes energiaügyi államtitkár és Vécsey László országgyűlési képviselők, ők Rogán szerint nem véletlenül voksoltak a javaslat ellen, illetve "szabotálták" a szavazást.


A frakcióvezető közölte: a Fidesz legutóbbi frakcióülésén - Bencsik János kivételével - mindenki támogatta a szóban forgó törvényjavaslatot, mert szerintük az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon egy szervezetnek kell végeznie. A jelenlegi gyakorlatot - mondta - átláthatatlannak tartják, vagyis hogy az állami földek egy részét az NFA kezeli, a többit pedig gazdasági társaságok, beleértve a nemzeti parkokat is. A frakcióvezető két hetet adott arra, hogy a törvényalkotó bizottságban az ellenzéki pártok képviselőivel egyeztessenek a most leszavazott javaslatról.


Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja a Népszavának megjegyezte, Rogán érvelése csúsztatás, botorság. Az ellenzéki politikus szerint nincs miről egyeztetni, mert ezt a módosítást semmilyen szakmai indok nem támasztja alá. Több mint másfél száz zöld civilszervezet, a szakmai szervezetek, de fideszes többségű országgyűlési bizottságok is ellenezték ezt az indítványt.


Éppen az a lényeg, hogy egy átlagos szántóföldet egészen másként kell kezelni, mint egy természetvédelmi területet - fogalmazott Szabó Rebeka. Azt pedig elképesztőnek nevezte, hogy Rogán egy kalap alá vette a gazdasági társaságokat és a nemzeti parkokat. Az utóbbiak sokrétű oktatási, kutatói, ökoturisztikát végeznek, amit az NFA nem tudna megoldani.


Szabó Rebeka arra is figyelmeztetett, a javaslat szerint 2016-ban, amikor az NFA-hoz kerülne a vagyonkezelői jog, a szervezet indoklás nélkül felbonthatná a haszonbérleti szerződéseket. Ez jogbizonytalanságot szülne és megnyílna az út a Fidesz közeli érdekcsoportok számára újabb állami földek megszerzéséhez.


Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, szakpolitikusa a Népszavának szintén kijelentette, a nemzeti parkok területének kezelői jogának átadásáról nincs mit egyeztetni. A kishantosi biogazdaság és oktatóközpont beszántása után az NFA-val kapcsolatban nagyon rossz tapasztalatokat szerezhettek a természetvédők és a gazdák.


Rogán Antal tájékozódhatna az NFA-ról, amelyik még azzal a portfóióval sem bír, ami jelenleg a feladata, nem képes ellenőrizni a már elbírált pályázatok előírásainak betartását sem" - említette az MSZP elnökhelyettese. Azoktól sem veszi vissza az állami földeket, akik nem teljesítették a vállalásaikat. Ezért a szocialisták a brokerugy.hu honlapjukat kiegészítik egy földmutyi oldallal, amely a tervek szerint mától már él.


Gőgös Zoltán szerint most a Fidesz a saját csapdájába esett, ha már volt olyan ostoba, hogy gazdasággal összefüggő törvényeket is kétharmadossá tett.


Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 15.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?