A földalapkezelõhöz kerülnek a nemzeti parkok

Megszavazta a parlament azt a törvényt, amely a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez rendeli a nemzeti parkok földjeinek hasznosítását. A vasárnapi zárva tartás kiterjesztésére is rábólintottak a képviselők.


Elfogadta a parlament az állami földek egységes kezeléséről szóló törvényt. A nemzeti parkok földjeinek hasznosítása így a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez került. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter átdolgozott törvényjavaslatára 110 képviselő szavazott igennel, 57-en pedig nemmel. Az ellenzék mellett a fideszes Bencsik János nyomott nemet.


A szavazás alatt az LMP táblákkal tiltakozott. A földművelésügyi miniszter a törvénymódosításból elhagyta a kétharmados többséget igénylő részeket, két hete ugyanis nem ment át a javaslat az Országgyűlésen. Az ellenzék a záróvitában ismét azt hangoztatta, hogy a kormány újabb földmutyit készít elő, a védett területeket Fidesz-közeli vállalkozók kapják majd bérbe.


Sallai: Elválhat az ocsú a búzától


Alkotmányossági vétóra kéri az államfőt az állami földvagyonról szóló törvény módosítása miatt az LMP. Sallai R. Benedek egy Fidesz-pólót viselő életnagyságú plüssbárányt tartva úgy fogalmazott: most elválhat az ocsú a búzától, a köztársasági elnök megmutathatja, mennyire környezettudatos. Az ökopárt országgyűlési képviselője emlékeztetett rá, hogy a változtatást, amely a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet vagyon-kezelésébe ad át védett nemzeti parki területeket, egyetlen szakmai szervezet sem támogatta.


– Alkotmányossági vétó intézményének alkalmazását várjuk el Áder János köztársasági elnöktől, és azt szeretnénk, hogy ne pártkatonaként működjön, hanem próbálja meg azt a tisztséget megtestesíteni, ami a tisztséggel jár: a nemzeti egységet, a nemzetben való gondolkozást, a jövő generációkért való felelősséget. És ez a fajta felelősség határozza meg a döntését akkor, amikor elgondolkozik ennek a jogszabálynak az aláírásáról – fogalmazott az LMP-s képviselő.


Igen a vasárnapi boltzár kiterjesztésére


A vasárnapi zárva tartás kiterjesztését is megszavazta a parlament. A módosítás értelmében már a világörökségi területeken sem nyithatnak ki az üzletek vasárnap. A többi napon ugyanakkor reggel hat óra helyett már fél ötkor kinyithatnak a boltok.


Kormánypárti kezdeményezésre több ponton módosították a banki elszámolás szabályait, valamint nyolc energetikai tárgyú törvényt is.
 





Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 28.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?