Nemzeti parkok: Fazekas nem hajlandó válaszolni

A szocialisták az ötpárti egyeztetést, a földművelésügyi miniszter pedig a Hír TV-t bojkottálja. Az MSZP nem vesz részt holnap azon a tárgyaláson, amelyen a parlamenti pártok az állami földek kezeléséről szóló törvény legújabb módosítását vitatnák meg. A szocialisták szerint a lényeg nem változik, a nemzeti parkok elveszítenék földjeiket. Fazekas Sándor a Hír TV munkatársának kérdésére nem volt hajlandó válaszolni.

A földművelésügyi miniszter a nemzeti parkok védett földjeinek hasznosítását a Nemzeti Földalapra bízná, de a szükséges törvénymódosításhoz múlt kedden nem volt meg a kétharmados többség az Országgyűlésben. A fiaskó miatt Fazekas Sándor átdolgozta javaslatát. Kivette belőle a kétharmados részeket, majd múlt pénteken újra benyújtotta a tervezetet a parlamentnek. Egyúttal egyeztetésre hívta az ellenzéki pártokat.


Riporter: A földalapkezelő megkaphatja a nemzeti parkokat" Valószínű, kompromisszumot kell kötni az ellenzékkel. Milyen kompromisszumra hajlandóak, hogy meglegyen a kétharmad" ... Nem válaszol"
Fazekas Sándor: Nem, Önöknek nem válaszolok, köszönöm.


Nincs szó trükközésről az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke szerint. „A szabályok szerint nem tud mást tenni az előterjesztő, miután az Országgyűlés nem fogadta el, ezek nélkül előterjeszti az egységes javaslatot. Hogyha másként történne, az közjogi érvénytelenséget jelentene, mert a kétharmados részeket nem lehet feles többséggel elfogadni” – fejtette ki Gulyás Gergely.


A nemzeti parkok földjeinek átadásához viszont nem kell kétharmad, elég a feles többség – mondja a korábbi szocialista agrárállamtitkár. Az MSZP bojkottálja a parlamenti egyeztetést.


„A használaton kívüli lőterek, meg ilyenek, nem gondolom, hogy a honvédség állományába kell, hogy tartozzanak, de pont ezt vennék ki, innentől kezdve az, hogy egységesíteni akarják, már sérült, tehát nem akkor, nem az volt a lényeg, hogy egységes legyen, hanem hogy a nemzeti parkok átkerüljenek. Valószínűleg már az is megvan, hogy kinek adnák oda. Nekünk ez a problémánk, úgyhogy nem gondolom, hogy nekünk ehhez asszisztálni kell” – fejtette ki Gőgös Zoltán.


Az LMP egységes fellépést sürget, ezért külön is egyeztetne a többi ellenzéki párttal. „Eső után köpönyeg, és egy nagyon buta megoldás, hogy miután benyújtották a javaslatukat, hogy kiszedjék kétharmadosból a jogszabályt, ezután kezdik el az egyeztetést, itt egy látszatdologról van szó. Az LMP semmilyen formában nem fog támogatni egyetlen olyan módosító indítványt sem, amely a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő termőföldek arányának, mértékének a csökkentésével járna együtt” – mondta el Sallai. R. Benedek.

Nemzeti parkok: Fazekas nem hajlandó válaszolni
Nemzeti parkok: Fazekas nem hajlandó válaszolni

Az LMP-hez hasonlóan a Jobbik is leül tárgyalni a kormánnyal, de a védett területek átadását nem szavazza meg. „Kaptunk meghívást és el is megyünk, hiszen nagyon fontos, hogy a kormány ne próbálja meg behozni különböző kiskapuk útján azt a kétharmados javaslatot, amit leszavaztunk, aminek ellent tudtunk mondani, és amely nem Magyarország érdekeit szolgálná ismételten, hanem a luxuskormány hűbéreseinek a kiszolgálását” – fejtette ki Szilágyi György.


A Gyurcsány-párt – a szocialistákhoz hasonlóan – nem látja értelmét az egyeztetésnek.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 20.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?