15 margitszigetnyi földet vettek vissza a pixisből kiesett Simicskától

Simicska Lajos cégei pályáztatás nélkül szerezték meg terebélyes állami földek bérleti jogát, és amikor lejárt a szerződés, a földalapkezelő szinte automatikusan újított – legalábbis így volt ez azelőtt. 2014-ben 1440 hektárnyi bővült Simicska Lajos birodalma, ám az októberben lejárt szerződéseket ezúttal már nem hosszabbították meg. A földek elvesztése kb. 100 millió forint veszteséget okozhatott az üzletembernek.

Könnyen jutottak állami földek bérleti jogához Simicska Lajos cégei egészen addig, amíg a nagyvállalkozó összeütközésbe nem került Orbán Viktorral – írta a Blikk a Nemzeti Földalapkezelőtől (NFA) kiperelt adatokra hivatkozva. A jelentős hasznot hozó földekhez pályázat nélkül juthattak hozzá a cégek, és a bérleti jog lejáratkor a szerződéseket szinte automatikusan meghosszabbították.


2014-ben 1440 hektárnyi – kb. 15 margitszigetnyi – földdel bővült így Simicska Lajos birodalma, főként a Balaton környékén és a nyugati határszélen.


A Simicska–Orbán-konfliktus szárba szökkenése után azonban elvágták a sikersztorit: amikor október 15-én lejárt a földek bérleti joga, nem hosszabbították meg azt. Az érintett cégeknek nincs érvényes szerződésük 2015-re a földalapkezelővel – erősítette meg az NFA.


A Simicska Lajos kezéből kikerült földekre pályázatokat írt ki a földalapkezelő, és várhatóan még a tavaszi vetési időszak előtt sikerül rájuk bérlőket találni.


A földekkel együtt jelentős támogatástól is elesett az üzletember: az átlagos hektáronkénti 70 ezer forintos támogatással számolva évi 100 millió forintra jön ki a veszteség.


Simicska Lajos nem reagált a Blikknek arra a kérdésére (sem), hogy Orbán Viktorral való konfliktusának számlájára írja-e az üzleti veszteséget.
Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 08.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?