Népszabadság: Tiborczéknak bejött a földosztás

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 30.
Cikk forrása

A Népszabadság szerint az „irányított földosztás” módszerével jutott Fejér megyében állami földekhez Tiborcz István, Orbán Viktor kormányfő vejének a családja.


Legalábbis a napilap szerint ez derül ki Szabó Rebeka, az Együtt–PM szakpolitikusa friss elemzéséből, amelyet a volt képviselő pártja honlapján tett közzé. Az adatok szerint Tiborcz testvére négy pályázatot nyert meg a szubjektív pontok segítségével, olyanokat utasítva maga mögé, akik az objektív szempontok alapján adható pontokból lényegesen többet gyűjtöttek. A Fejér megyei földbérlet-anomáliákra először Ángyán József, az előző Orbán-kormány volt vidékfejlesztési államtitkára hívta fel a figyelmet. Ángyán szerint Fejérben három csoport összesen 61 pályázatot nyert meg, felosztva maguk között a megyét úgy, hogy az egyes érdekkörök egyszer sem indultak egymás ellen ugyanazon a pályázaton. Tiborcz Eszter, a miniszterelnöki vej, Tiborcz István testvére a Népszabadság szerint „csupán” a hatodik legnagyobb nyertes lett a megyében, de Bicske



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A kormány saját diadalának érzi a kishantosiak bukását

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 30.
Cikk forrása

A kishantosi gazdaság szerdán elvesztett egy olyan birtokvédelmi pert, amilyenből kettőt korábban már megnyertek. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint ez az államnak kedvező döntés.


"Kishantosnak semmi keresnivalója a földeken" címmel adott ki közleményt csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztérium arról, hogy szerdán a bíróság egy birtokvédelmi perben kimondta, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft.-nek nincs joga az állami földek használatra. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint ez "az állam számára kedvező ítélet", pedig az állam csak közvetve vett részt a perben.


A Kishantosiak hiába pályáztak az általuk 15 éve használt állami földekre, azokat mások nyerték el. A gazdaság nem volt hajlandó átadni a földeket, mire az új nyertesek birtokvédelmi pereket indítottak. Mivel több különállóan nyilvántartott földről van szó, több per is indult, ezek közül az egyik zárult le szerdán első fokon, nem jogerős ítélettel. Néhány hete két másik birtokvédelmi perben a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Lejárt a szerződése...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 30.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A Nemzeti Földalap ügyvédei befolyásolták a tárgyalás menetét...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 30.


A Nemzeti Földalap ügyvédei befolyásolták a tárgyalás menetét, ezért kaphatott birtokvédelmet a kishantosi biogazdaság területére nyertes pályázatot benyújtó új bérlő - erről Ács Sándorné beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A biogazdaság vezetője szerint a földalap jogi képviselői nyomást gyakoroltak a bírónőre, ő pedig pontosan úgy döntött, ahogy ők akarták.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Pitbullokat küldött az NFA a bíróságra

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 30.
Cikk forrása

Az Nemzeti Földalapkezelő Budapestről érkező ügyvédei dominálták a tárgyalásokat Kishantos ügyében - írja közleményében Ács Sándorné, a kihantosi központ vezetője azután, hogy a bíróság az új bérlőknek adott igazat a birtokvédelmi perben első fokon, nem jogerős ítéletében. A lehengerlő, erőszakos stílusért az egyik tárgyaláson bocsánatot is kellett kérnie az NFA ügyvédjének a bírónőtől. Így született ugyanazon a bíróságon, ugyanabban az ügyben az előző két elsőfokú ítélettel ellentétes - szintén elsőfokú ítélet, mely a "salgótarjáni építési vállalkozásnak" adott birtokvédelmet, Kishantos kérelmét pedig elutasította - közölte Ács Sándorné.

Ács Sándorné kifogásolja, hogy ebben a perben nem vizsgálják, hogy jogosan nyert-e például az a Salgótarjánból a pályázati kiírás után Szabadegyházára telepített Mező Vidék Bt. nevű építési vállalkozás, mely mezőgazdasági tevékenység híján nem is indulhatott volna pályázaton. Így tehát a bíróság figyelmen kívül hagyva Kishantos érveit birtokvédelmet adott a törvénytelen nyertesnek.

A pályázati kiírások, a pályázati döntések és az ezek alapján


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos ügyében egymásnak ellentmondó ítéletek

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 30.


Az NFA Budapestről érkező ügyvédei dominálták a tárgyalásokat Kishantos ügyében. A lehengerlő, erőszakos stílusért az egyik tárgyaláson bocsánatot is kellett kérnie az NFA ügyvédjének a bírónőtől. Így született ugyanazon a bíróságon, ugyanabban az ügyben az előző két elsőfokú ítélettel ellentétes - szintén elsőfokú ítélet, mely a "salgótarjáni építési vállalkozásnak" adott birtokvédelmet, Kishantos kérelmét pedig elutasította.

Ebben a perben nem vizsgálják, hogy jogosan nyert-e pl. az a Salgótarjánból a pályázati kiírás után Szabadegyházára telepített Mező Vidék Bt nevű építési vállalkozás, mely mezőgazdasági tevékenység híján nem is indulhatott volna pályázaton. Így tehát a bíróság figyelmen kívül hagyva Kishantos érveit  birtokvédelmet adott a törvénytelen nyertesnek... A pályázati kiírások, a pályázati döntések és az ezek alapján megkötött szerződések szemben állnak az Alaptörvény rendelkezéseivel, a Nemzeti Földalapra vonatkozó törvénnyel, és a Nemzeti Vidékstratégiával, ezért Kishantos a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól kérte ezek


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos nyertes ítéletei

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 30.


A dokumentum letölthető innen.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kemény állami fellépés a zsebszerződések ellen

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 29.
Cikk forrása

A május 1-jén életbe lépett, a földviszonyokat teljesen átíró új földtörvény mellett március 13-tól hatályos a zsebszerződések feltárásáról és megakadályozásáról szóló jogszabály is, amelynek célja, hogy a zsebszerződéseket kiírja a magyar jogrendszerből.

Az új szabályozás célja, hogy a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezések kijátszására irányuló, fennálló zsebszerződéseket teljesen felszámolja. Zsebszerződés tipikusan az a szerződés, amellyel egy külföldi tulajdonosi jogosultságokat szerez a föld felett és ezért ellenértéket fizet, de a szerződést – a tulajdonszerzési korlátok miatt – más formában (például haszonbérlet, haszonélvezeti jog, jelzálogjog) kötik meg.


A zsebszerződések problematikája nem új keletű, hiszen



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Folytatódik a földmutyi

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 28.
Cikk forrása

Hiába a szigor, uniós biznisz lett az új földtörvényből. A szűk egy hónapja életbe lépett szabályozást egyre többen, egyre több szempontból bírálják. Szakértők szerint a jogszabály nem nyújt megoldást a problémákra.



Folyamatos támadások érik a május 1-jén életbe lépett földtörvényt. Az egyik legelterjedtebb érvelés szerint az új jogszabály egyszerűen nem szolgálja az ország érdekeit. Sokan úgy vélik: rossz gazda az állam, a birtokában lévő földeket nem műveli kellőképpen, és leginkább a kormányhoz közeli körök profitálnak belőle. Néhány napja – a Nemzeti parkok napja alkalmából – több politikus is megfogalmazott hasonló kritikákat.

Szakemberek szerint a földtörvény nem az igényekre, és nem a problémák megoldására koncentrál. „Ez azért alakulhatott így, mert az egész koncepció az uniós pénzek megszerzésére irányul – nyilatkozta lapunknak Raskó György agrárközgazdász. A


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Bíróság: Kishantos az államé

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 28.
Cikk forrása

Meglehetősen harcias címmel adott ki közleményt a minap az agrártárca, mely szerint „Kishantosnak semmi keresnivalója a földeken”. Azt követően született ez az állásfoglalás, hogy az államnak kedvező döntés született a hónapok óta tartó parázs termőföld-használati vitában.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Még drágább a magyar föld

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 26.
Cikk forrása

Átlagosan 11 százalékkal nőtt 2013-ban a termőföld átlagára az előző évhez képest. Bár az új földtörvény idén már jelentősen korlátozza a piacot, az átállás után ismét nőhet a kereslet a termőföld iránt, ráadásul az NHP-ból már olcsó forrást is kaphatnak a vásárlást tervező gazdák.


A csökkenő forgalom ellenére a termőföld átlagára átlagosan 11 százalékkal nőtt 2013-ban az előző évhez képest. Ebben többek között az is szerepet játszhatott, hogy idén májustól jelentősen szigorodtak a földvásárlás szabályai, így aki tehette, előrehozta a vásárlást.


Hol a legolcsóbb"


A tavalyi év a hazai termőföld további drágulását hozta: a 2012-es 10 százalékos növekedés után 2013-ban újabb 11 százalékkal emelkedett az átlagár Magyarországon, így átlagosan 695 ezer forintba került egy hektár termőföld – derül ki a frissen publikált OTP Jelzálogbank Termőföld Értéktérkép elemzésből. Megyék szintjén Győr-Moson-Sopronban, Hajdú-Biharban és Békésben volt a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az MSZP bezárná a földtörvényben maradt 'kiskaput'

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 26.
Cikk forrása

Harangozó Gábor szerint a kormányzati propagandával ellentétben nem igaz, hogy a magyar föld nem kerülhet külföldi tulajdonba, a kormány ugyanis "nyitva hagyta a kerti kiskaput".


Azt mondta, a magyar földhöz akár orosz, azeri vagy török állampolgárok, cégek is hozzájuthatnak, ha olyan gazdasági társaságban szereznek tulajdonrészt, amely rendelkezik földdel.


Ha nem az a cél, hogy a keleti kapcsolatépítés jegyében "seftelni lehessen a földdel", terjesszék be a kormány elé azt a tervezetet, amely bezárja a földeladás ezen kiskapuját - hangsúlyozta.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földtörvény: máris megtalálták a kiskaput...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 24.
Cikk forrása

Hirtelen erősen megnövekedett az érdeklődés az aranykalászos gazdatanfolyamok iránt, az ok pedig egyszerű: ilyen végzettséggel már földművesnek számít az ember, vagyis az új földforgalmi törvény értelmében vásárolhat földet. A tanfolyam ára 120-300 ezer forint közt mozog, a "nebulók" közt sajtóhírek szerint rengeteg orvos és ügyvéd található.

Földet csak földműves vehet

Egyre nagyobb érdeklődés övezi az aranykalászos gazdatanfolyamokat az országban. "A korábbi szabályozás szerint termőföldet belföldi természetes személyek vehettek, tehát a magyar állampolgárok alanyi jogon vásárlásra jogosultak voltak, a földforgalmi törvény viszont a továbbiakban csak földműveseknek teszi lehetővé a földvételeket. Földművesnek pedig az minősülhet, akinek mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettsége van, hacsak nem folytat legalább három éve agrártermelést vagy legalább 25 százalékban nem tulajdonosa valamely mezőgazdasági termelőszervezetnek (társas vállalkozásnak)" - olvasható az Agrárszektor cikkében.


A törvényhez kiadott tavaly decemberi végrehajtási rendelet



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Így taroltak Mészárosék a földpályázaton

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 24.
Cikk forrása

Budapest — Tökéletes gazdasági tervekkel vitték el az állami földeket a bennfentesek Fejér megyében a többi pályázó elől.

Nyerésben Mészáros Lőrinc cégeinek kedvezett a bizottság értékelése

Például Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége, a Búzakalász Kft. valamennyi pályázatán a lehető legtöbb pontot adták az értékelők a szubjektív elemekre,  míg a vetélytársakat alaposan lepontozták. Ezzel el is dőlt minden, mivel ezek 15-szörös súllyal estek latba, míg a gyakorlati tényezők, végzettség legfeljebb háromszoros szorzóval szerepeltek – derült ki a most nyilvánosságra hozott bírálati lapokról.


Az adatokat  Szabó rebeka, az Együtt-PM agrárpolitikusa perelt ki kétéves huzavona után a Nemzeti Földalapkezelőtől (NFA).


Mészáros Lőrincék a jövőbeli terveikre minden esetben 150 pontot kaptak a bírálóbizottságtól, összesen pedig



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Mezőgazdasági céget alapít a Főkefe

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 22.
Cikk forrása

Mezőgazdasági leányvállalatot alapít a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft., miután a tulajdonosi jogot gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. igazgatósága hozzájárult a kérelméhez, az Agro Rehab Kht. 2015-18 végére várhatóan 180 megváltozott munkaképességű szakembert foglalkoztat majd a 250 fős összlétszámból - közölte a Főkefe az MTI-vel csütörtökön.

Az állami tulajdonú Főkefe túlnyomórészt ipari tevékenységet folytat, ám a cég 2011 óta mezőgazdasági üzemágazatot is működtet. A 2013-as földforgalmi törvény rendelkezései szerint azonban az új, ígéretesen fejlődő tevékenységet jelen formában nem folytathatná. A jogszabály szerint ugyanis bérleti és használati jog csak azt a jogi személyt illeti meg, amelynek fő tevékenysége a mezőgazdasági termelés, székhelye



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



És mit nem mond a miniszter...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 19.


Azt, hogy idegenek földszerződésére módosították a földtörvényt a helyi földbizottságok kiiktatására és az idegen földszerzők titkos regisztrálására.

 

A 2014. évi XVI. törvény rejtélyes címe: a kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról. (Magyar Közlöny 2014. 26. szám)

 

E pénzügyi tárgyú törvény valójában egy saláta törvényt takar. Ennek 289. §-a, 291. §-a és az igen terjedelmes 293. §-a vonatkozik a földtörvénnyel kapcsolatos eljárásra. (Magyar Közlöny 2014. 2700-2706. oldal.)

 

Mi a lényege"

 

289. § A 2012. évi CXXVI.. törvényt, az agrárkamarai törvényt azzal egészíti ki, hogy ha az agárkamara jogosult valamilyen eljárásra, akkor az azt jelenti, hogy első fokon a megyei, másod fokon az országos kamara járhat el. Ez a rendelkezés előkészítette azt, amiről e héten ejtettek szót, hogy az



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos jó hírneve - VM elleni első fokú ítélet

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 19.


A Fővárosi Törvényszék a mai napon hozott első fokú, nem jogerős ítéletében megállapította, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium több ponton és több esetben megsértette a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság jó hírnevét.

A Törvényszék ezért a Minisztériumot a további jogsértéstől eltiltotta.

A döntés nem jogerős, az ellen a Minisztérium 15 napon belül fellebbezést terjeszthet elő.

Az ítélet itt olvasható.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos saga 30 percben

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 15.
Cikk forrása

Kishantos saga 30 percben

A hazai ökológiai gazdálkodás, és oktatás/ szemléletformálás fellegvára Kishantos. Vagy csak volt" Az elmúlt egy évben állami segédlettel mindent megtesznek a biogazdaság tönkretételéért. Íme egy félórás film, mely segít megérteni a történteket.


A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éve a biogazdálkodás és az ehhez kapcsolódó oktatás hazai fellegvára. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése alapján 2013. november 1-től egyetlen hektár állami föld bérletére sem jogosult az eddig általa művelt területből. Az európai hírű ökogazdaság fennmaradásáért országos civil kezdeményezés indult Szövetség Kishantosért néven.

Az alábbi dokumentumfilmet a Budapesti Dokumentumfilm Fesztiválra készítette a Greenpeace Hungary és a Zöld Pók, melyet a Toldi Moziban mutattak be. Hálás köszönet jár érte mindenkinek, aki áldozatos munkával és az életét is veszélyeztető körülmények között



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Életbe lépett az új földtörvény

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 15.
Cikk forrása

hirdetés Május elsejével megszűnt a külföldiek földvásárlási moratóriuma, és életbe lépett az új földtörvény, amely a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról rendelkezik.


A törvény célkitűzése, hogy a magyar termőföld ne lehessen spekuláció tárgya, és alapvető módon magyar tulajdonban maradjon. Mindemellett a külföldiek földvásárlási moratóriumának megszűnése azt is jelenti, hogy az uniós polgárok - amennyiben megfelelnek a törvényi előírásoknak - ugyanolyan elbírálás alá esnek, mintha belföldiek lennének. Ezért ír elő az életbe lépő új földtörvény a magyar termőföld megszerzésére olyan szabályokat, amelyek szavatolják a törvényalkotó alapvető célkitűzését, a magyar termőföld magyar tulajdonban maradását. A kormány ezért is kezelte kiemelten, a parlamenti képviselők többségével együtt a törvényalkotási folyamatban a magyar termőföld védelmét. Így a földforgalom



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



„Haverok juttatják földhöz a havert” – Raskó György az új földszabályozásról

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 15.
Cikk forrása

Itthon a földbirtoklás évtizedes hisztéria, ezért is vagyunk lemaradva Európától – véli Raskó, aki szerint az ágazat további lecsúszását szolgálja az új szabályozás. A szakember állítja, hogy szakmai szempontokat nélkülöző politikai törvény alkottak, mert csak az volt a fontos, kié legyen a föld.

magyarnarancs.hu: Az új parlament megalakulásának napján már tüntettek az új földforgalmi törvény ellen a külföldiek földszerzésének lehetősége miatt. A kielegyenafold.hu oldalon pedig egy felhívás jelent meg, miszerint alaptörvény-ellenes, hogy még nem alakultak meg a helyi földbizottságok, amelyek a földvásárlásokat hivatottak ellenőrizni, akár megakadályozni. Ön szerint is baj van a törvénnyel"


Raskó György: A legalapvetőbb probléma az, hogy nem gazdasági, hanem politikai törvényt alkottak. Példa nélküli, hogy ilyen hisztériát lehet kelteni a föld tulajdonlásával kapcsolatban, mint ahogy az is példa nélküli, hogy a gazdasági társaságokat, szövetkezeteket kizárják a vásárlók köréből. Nincs még egy ilyen



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



"Ha még egyszer meglátlak a földön, agyoncsaplak!" – Videó Kishantosról

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 14.
Cikk forrása

A Greenpeace Magyarország közzétett egy videót, melyen az látható, hogy egy "új bérlő" igencsak keresetlen szavakat intéz a kishantosi biogazdaság vezetőihez, azt mondja nekik, hogy "ha még egyszer meglátlak a földön, agyoncsaplak!", vagy hogy "takarodó!".

A Greenpeace Magyarország újabb videót tett közzé a kishantosi "új bérlők" egyikéről. A videón az látszik és hallható, hogy az illető igencsak keresetlen szavakkal igyekszik távozásra bírni a kishantosi biogazdaság vezetőit, erről videó is készült.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Barázdán, paragrafuson is átgázoltak a nyertesek

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 13.
Cikk forrása

Végleg elszabadulni látszanak a az indulatok a kishantosi biogazdaság földjein. A héten az életveszélyes fenyegetéstől a fizikai erőszakig mindent bevetett az állami földbérlet-pályázat néhány nyertese. Egyikük nem csak a biogazdaság ügyvezetőjére, de az ökogazdasággal aktív szolidaritást vállaló Greenpeace tagjaira is rátámadt. A kishantosiak úgy érzik, sem a törvények, sem a hatóságok nem védik meg őket.

Végleg elszabadulni látszanak a az indulatok a kishantosi biogazdaság földjein. A héten az életveszélyes fenyegetéstől a fizikai erőszakig mindent bevetett az állami földbérlet-pályázat néhány nyertese. Egyikük nem csak a biogazdaság ügyvezetőjére, de az ökogazdasággal aktív szolidaritást vállaló Greenpeace tagjaira is rátámadt. A kishantosiak úgy érzik, sem a törvények, sem a hatóságok nem védik meg őket.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos: levelet kapott Orbán Viktor

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 12.
Cikk forrása

Szél Bernadett, az LMP társelnöke nyílt levélben szólította fel a miniszterelnököt, hogy lépjen fel a kishantosi „szélsőségekkel szemben” – tájékoztatta az ellenzéki párt sajtóosztálya vasárnap az MTI-t. Az LMP közleményében azt írta, hogy a héten a kishantosi birtokvita már az erőszakig fajult: a továbbra is fennálló jogvita ellenére az új bérlők elkezdték betárcsázni a földeket, az ez ellen tiltakozó aktivisták egyikét pedig megütötték (az esetről a PS is beszámolt).


„A rendőrség a törvényi kötelességét teljesen figyelmen kívül hagyva semmit nem tett a jogellenes cselekmény megakadályozására” – olvasható a közleményben. Mindezek miatt Szél Bernadett nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, ugyanis – mint írták – a kormányfő szombaton az Országgyűlésben pontos meghatározását adta annak, hogy mit tekint szélsőséges politikának. Az LMP szerint „egy ilyen zsinórmérték csak akkor működhet jól és következetesen, ha a jogalap nélkül, több



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földtörvény: visszavonulót fújnak az agrárium integrátorai...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 12.
Cikk forrása

Leépíthetik integrációs tevékenységük egy részét a nagy agrárcégek, miután a május elsején életbe lépett földforgalmi törvény különleges feltételeket szab a földbérlettel élni kívánó társaságoknak – nyilatkozta lapunkak Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkár-helyettese.

A jogszabály szerint ahhoz, hogy a gazdasági társaságok földet bérelhessenek művelésre, legalább három éve mezőgazdasági alaptevékenységet kell folytatniuk, ráadásul ennek a tevékenységnek több mint ötven százalékban kell részesednie a társasaság teljes árbevételből. További követelmény, hogy a társaság legalább egy tisztségviselőjének a mezőgazdasági tevékenységet tagsági viszonyához kapcsolódóan kell gyakorolnia és mezőgazdasági szakirányú végzettséggel vagy hároméves igazolt üzemi gyakorlattal kell rendelkeznie. Az érintett vállalkozás csak akkor bérelhet termőföldet, ha ezeknek a feltételeknek megfelel, ekkor 1200, vetőmagtermelés, vagy állattartás eseténpedig legfeljebb 1800 hektárt bérelhet.


Máhr András szerint ugyanakkor gondot jelenthet, hogy idehaza több nagy agrárintegrációs szervezet árbevételében a szűk értelemben vett mezőgazdasági



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nekimentek a tiltakozóknak Kishantoson (+ videó!)

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 11.
Cikk forrása

Egy pénteken készült videó szerint, az egyik nyertes üvöltözött és lökdösődött a helyszínen megjelent greenpeaces aktivistákkal – tudósít a hvg.hu.


Szombaton újabb kishantosi területre álltak be a traktorok - tudta meg a hvg.hu Ács Sándornétól, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ társvezetőjétől. Ezúttal Simon-Hornok Réka, az állami földpályázatok egy másik nyertese döntött úgy, hogy nem vacakol a törvényesség kérdésével. Szétrugdoshatják, félrehajíthatják a törvényeket, ahogy pénteken Szabó Zsolt tette a törvényt jelképező transzparensekkel. Birtokháborítást és önbíráskodást követnek el, de semmi sem számít, ha a hatalom mögöttük áll - tájékoztatott a kishantos központ egykori vezetője.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az új földtörvény megöli a kiskerteket

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 10.
Cikk forrása

Elveszítik a kiskertjeiket a szombathelyiek, mert nem újíthatja meg a bérleti szerződéseket az önkormányzat. A problémáról sajtótájékoztatót tartott dr. Ipkovich György és dr. Nemény András.


A május elsejével hatályba lépett új földtörvény kiköti, hogy földet csak olyan bérelhet, aki földműveléssel foglalkozik. Ez a változás minimum 1400 szombathelyit érint, akik tagjai a kiskertek szövetkezetének, és közel még ennyit, akik magánszemélyként bérelnek kertecskéket az önkormányzattól.


Sajtótájékoztatót tartott Ipkovich György és Nemény AndrásIpkovich György és Nemény András Mészáros Zsolt


Nemény András elmondta, hogy sokan keresték meg



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Megint zajlik a barbár pusztítás Kishantoson

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 08.
Cikk forrása

Megint zajlik a barbár pusztítás Kishantoson

Nem számítanak a bírósági ítéletek" Ma reggel Szőnyegi Tamásnak, az egyik új nyertesnek ítélt földterületen újra elindult a traktor, hogy a húsvét előtt már tönkretett területen az azóta újra kikelt és életet igenlő búzát újra halálra ítélje, beszántsa. Beperli a földalapkezelőt az LMP


2014. április 25. volt az első tárgyalási nap a birtokvédelmi perek sorozatában, amelyet a Kishantosi földek „új haszonbérlői” indítottak a Kishantosi Közhasznú Kft. ellen. Az aznap tárgyalt 3 perből kettőt első fokon elvesztettek az „új bérlők”, egy pedig halasztásra került. A további pereket május végére tűzték ki.  A székesfehérvári járásbírósági ítélet nyomán nemhogy birtokvédelmet nem kaptak az „új bérlők”, hanem még feddésben is részesültek amiatt, hogy a birtokvitát erőszakkal próbálták eldönteni.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Még tavalyi pénzükre várnak a gazdák

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 08.
Cikk forrása

Több ezer hoppon maradt termelő követeli, hogy az MVH ne várja meg a június 30-i végső határidőt és haladéktalanul fizesse ki részükre a 2013-as területalapú támogatásokat - írja közleményében az MSZP.

Harangozó Gábor, a mezőgazdasági bizottság alelnöke és Gőgös Zoltán agrárpolitikus példátlannak nevezte, hogy néhány nappal a tárgyévi támogatás igénylések határideje előtt termelők ezrei nem kapták még meg az előző évit.

A szocialista politikusok felszólítják Fazekas Sándort, intézkedjen, hogy minden károsult termelő esetén haladéktalanul zárják le az eljárásokat, kezdjék meg a támogatások folyósítását, valamint vizsgálják ki, miért indítottak termelők, családi gazdaságok tömegei ellen eleve vesztes pereket, ki és miből finanszírozta a külsős ügyvédek tucatjait. Az MSZP választ vár arra is, hogy napokkal a földforgalmi törvény hatálybalépés után hogyan fordulhat az elő, hogy  a földhivatalok többsége nem képes még a bejelentkezett földműveseket sem regisztrálni.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Aláírásgyűjtést indított a Fidesz a magyar érdekek védelmében

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 08.
Cikk forrása

A magyar föld, a szabad pálinkafőzés és a magyar akác megvédése érdekében internetes aláírásgyűjtést indított a Fidesz. A kormánypárt szerint nem hagyható, hogy brüsszeli bürokraták beleszóljanak, miképpen főzzék a magyarok a pálinkát, milyen fákat ültessenek és hogy a magyar földtörvény milyen garanciákat tartalmazzon.

"Egy tapodtat sem engedünk a magyar földtörvény szigorából, megvédjük a magyar földet, megvédjük az akácot és a pálinkát" – fogalmazott Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter, aki szerint az európai parlamenti választások közeledtével jól látható, hogy az unió egyes szervezetei több fronton is támadást indítottak az ország és a magyar érdekek ellen. A miniszter kijelentette, a hamarosan megalakuló új kormány megvívja a szükséges küzdelmeket. Ebben mögötte áll a szilárd, kétharmados parlamenti többség – fűzte hozzá Fazekas, aki fontosnak nevezte azok támogatását is, akik a magyar vidéken a Fidesz-KDNP-nek adták voksaikat az országgyűlési választáson. Szerinte ez határozott kiállás volt a magyar kormány vidékpolitikája


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Jegyzők a helyi földbizottságokról

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 07.


Tisztelt J.  Úr!


A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény végrehajtási rendeletét a parlament még nem fogadta el, így a  helyi földbizottságok még nem alakultak meg.


Jelen pillanatban a Somogy Megyei Kormányhivatal Földhivatalának és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által készített ajánlás figyelembe vételével látjuk el a földforgalmi törvény jegyzői hatáskörbe utalt feladatait a 2013. évi CXXII. tv., a 2013. évi CXXII tv., 2013. évi CCXII. tv,  a 474/2013. (XII.12.) korm. rendelet , és a 356/2007.(XII.23) korm. rendelet  alapján.


A földek tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó rendelkezések 2014. május 1-i hatálybalépésével,  az adásvételi szerződésekre vonatkozó rendelkezéseket, a  60 napos kifüggesztési kötelezettség miatt, már  2014. március 1-től alkalmazzuk.( a törvény részletesen leírja, hogy milyen eljárást kell követni)


A jegyző feladata az elővásárlásra,valamint az elő-haszonbérletekre jogosultak részére elektronikus  tájékoztatót közzétenni a www.magyarország.hu kormányzati honlapon.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Mi történik Kishantoson...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 07.
Cikk forrása

2014. május 10.

Toldi Mozi Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 36-38


A Zöld Pók Alapítvány szeptember óta követi a kishantosi eseményeket. A Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál alkalmából egy 20 perces kisfilmet állítottunk össze az eddig felvett anyagokból. Akik szolidaritást vállalnak Kishantossal, de nem jutottak el oda, a Toldi moziban átélhetik milyen volt a helyszínen lenni. Akik pedig nem tudják miért olyan fontos ez a Kishantos, nekünk pestieknek is, kiváló alkalom tájékozódni. A vetítés ingyenes!

(Az információs vetítés délben kezdődik, egy blokkban mennek le a filmek egymás után. Érdemes legkésőbb negyed 5-kor beülni a Toldi mozi kistermébe.)

2014. május 10. 16.30
Toldi mozi Bajcsy-Zsilinszky út 36-38., Budapest, Hungary,


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Egyelőre csak a magyar gazdáktól védi meg a földet a Fidesz

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 06.
Cikk forrása

Sajtóértesülések szerint jókora kiskapuk tátongnak a május elsejével teljesen életbe lépett új földtörvényben. A Fidesz arról beszél, hogy megvédik a földet a külföldiektől, de egy EU-s polgár most ugyanúgy vásárolhat földet, mint magyar társa. Mindeközben a szabályozás több pontja nem a helyi gazdákat segíti.

Május elsejével lépett életbe teljesen az új földtörvény: az ellenzék (Ángyán József és az LMP) készített hozzá több módosító indítványt is, ám azokat végül a még regnáló 2010-14-es Fidesz-kormány végül nem vette napirendre, mert az előzetesen meghirdetett rendkívüli ülésnapot végül a kormányzati oldal elbliccelte.

A Fidesz hangzatos szlogenje ("megvédjük a magyar földet") a Népszabadság cikke szerint nem fedi le túlzottan a valóságot, ugyanis ugyanolyan szabályok vonatkoznak az Európai Uniós polgárok földvásárlására, mint a magyar állampolgárokra. (2014. április 30-ig tartott a külföldiek magyarországi földvásárlását tiltó moratórium hatálya.)

"Mostantól az EU állampolgárai a magyar polgárokkal azonos feltételekkel (földművelőként történő bejelentkezés,


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A magyar föld védelméről

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 06.
Cikk forrása

A földtörvényt méltatja az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség. Támogatják az új szabályozást.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye szerint a május 1-jén hatályba lépő új földtörvény biztosítja a magyar föld védelmét és garantálja szigorú szabályozásainak következtében a vidéki fiatalok helyzetbehozását, az új agrárközéposztály megerősítését.


A jogszabály megalkotására azért volt szükség, mivel május elsejével lejárt a külföldiekre vonatkozó földvásárlási moratórium hazánkban az Európai Unióban alkalmazott tőke szabad áramlás elvével összhangban. Ennek következtében Magyarországot 2010-2014 között fel kellett készíteni a moratórium lejárta utáni időszakra,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



SARKALATOS TÖRVÉNYT SZEG A KORMÁNY

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 05.


A Magyar Kormány megszegte a földtörvényt, nem hozta létre a helyi földbizottságokat annak ellenére, hogy a május 1-én érvénybe lépett földforgalmi törvény szerint ezeknek fontos feladata lenne a földeladásokról való döntéshozatalban.

A Kormány ezzel sarkalatos törvényt szegett meg, mert a  sokat vitatott földforgalmi törvény  (2013. évi CXXII. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról) 24. § (1) pontja úgy rendelkezik, hogy „ A helyi földbizottság … adja ki az adás-vételi szerződés jóváhagyásának megtagadásához, vagy a jóváhagyás megadásához szükséges állásfoglalását.”

A 2013. évi CXXII. törvény 148 § (1) szerint  „A helyi földbizottság tagjainak megválasztása érdekében … a települési önkormányzat jegyzője összehívja a helyi gazdálkodói közösség közgyűlését.”

 

Úgy lépett tehát érvénybe 2014. május 1-én a külföldiek földvásárlását lehetővé tevő földtörvény, hogy a helyi közösség kontrollját biztosító helyi földbizottságok a kormány súlyos és tudatos mulasztása miatt nem



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



2014. május

© 2013 Kié legyen a föld?