A gazdáké legyen a föld

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 30.
Cikk forrása

Ezt szeretné elérni a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. A MAGOSZ már el is kezdte kidolgozni a szabályozás tervezetét, amelyet első körben a kormány asztalára tesznek majd le.


Bő hét tonnás búzatermésükkel idén átlag feletti termést takarítottak be az egyik somodori családi gazdaságban. Összesen ötszáz hektárt művelnek, aminek a fele a sajátjuk, másik fele pedig bérelt terület. Utóbbinak egy része ma még állami föld. A jelenlegi szabályok szerint három év gazdálkodás után a bérlőknek elővásárlási joguk van.


Ezt viszont csak akkor érvényesíthetnék, ha a húszéves bérleti időszak lejárt és az állam fel is kínálja eladásra területet. Pongráczék azt szeretnék, ha az elővásárlási pont nem változna az új szabályozásban. Akkor



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Újabb panasz a földtörvényre

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 29.
Cikk forrása

Az állami tulajdonú földek bérbeadásának gyakorlata miatt többen is bepanaszolták Magyarországot az Európai Bizottságnál – értesült a BruxInfo. Közben a haszonélvezeti jogok megszüntetése és a földforgalmi törvény ügyében indult kötelezettségszegési eljárások is haladnak a maguk útján.


Az idei nyár úgy látszik nem csak a földeken mozgalmas, hanem a zöld asztalnál is. Az Európai Bizottság június 18-án léptette második szakaszba a külföldiek által szerzett haszonélvezeti jogok megszüntetése miatt még 2014 októberében indult kötelezettségszegési eljárást. Június végén pedig megérkezett Brüsszelbe a magyar kormány válasza a földforgalmi törvény miatt idén március végén elindított kötelezettségszegési eljárás keretében kiküldött hivatalos felszólító levélre. Július 21-én az Alkotmánybíróság is döntést hozott



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az állami földek miatt is feljelentették Orbánékat Brüsszelben

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 29.
Cikk forrása

Az állami tulajdonú termőföldek bérbeadási gyakorlata miatt is feljelentések érkeztek Magyarország ellen az Európai Bizottsághoz (EB), amely egyelőre csak tájékozódik az újabb ügyben. A tavaly május elseje óta hatályos magyar földforgalmi törvény miatt az EB már két földügyi kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen.


Hivatalos panaszokat kapott az Európai Bizottság az állami tulajdonú magyar földek bérbeadása kapcsán – értesült a bruxinfo.hu. A portál információi szerint a panaszosok között van legalább egy közelebbről nem megnevezett brit európai parlamenti képviselő is, aki az állami tulajdonban lévő földek bérbeadásának módja késztetett a panaszos levél megírására.


Az eddigi híradásokból nem derül ki, hogy a panaszosok konkrétan milyen intézkedéseket kifogásolnak az állami földek bérbeadási gyakorlatában, amely idehaza is időről-időre politikai viharokat kavar. A testület első körben csak tájékozódik, és a bruxinfo.hu szerint egyelőre olyan gyanúról sem lehet beszélni, amely előrevetíthetne egy esetleges későbbi előzetes (nem hivatalos) eljárást.


Ismert


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Brüsszel látókörébe került az állami földek bérbeadása

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 29.
Cikk forrása

A BruxInfo értesülései szerint az állami tulajdonú földek bérbeadásának apropóján is hivatalos panaszok érkeztek az Európai Bizottsághoz. Ha esetleg megalapozottnak találnák a panaszokat, akkor az potenciálisan még egy dossziéval gyarapítaná a Brüsszel és Budapest között a hazai földszabályozás ügyében támadt vitás és jogi síkra terelt kérdések körét.

Az idei nyár úgy látszik nem csak a földeken mozgalmas, hanem a zöld asztalnál is. Az Európai Bizottság június 18-án léptette második szakaszba a külföldiek által kötött haszonélvezeti szerződések megszüntetése miatt még 2014 októberében indult kötelezettségszegési eljárást. Június végén pedig megérkezett Brüsszelbe a magyar kormány válasza a földforgalmi törvény miatt idén március végén elindított kötelezettségszegési eljárás keretében kiküldött hivatalos felszólító levélre. Július 21-én pedig az Alkotmánybíróság is döntést hozott a földjogi szabályozás elleni beadványok ügyében, további támpontokat adva ezzel a magyar földforgalmi szabályozásról folyó jogi vitához.


Időközben azonban egy harmadik magyar termőföldes



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A föld azé, aki…

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 29.
Cikk forrása

A föld azé, aki… © Fotó: HBN archív

…megműveli – legalábbis a mondás szerint. Valójában azonban bizonyos kormányközeli (gazda)körök erősen hajlanának arra, hogy az állami föld azé legyen, aki bár bérlőként már most is fillérekért műveli, úgy kaphatná az állami vagyont örökbe, hogy tulajdonképpen fizetnie sem kellene érte. Mármint saját zsebből. Petneházi Attila jegyzete.

A Magosz szerint ugyanis a jelenlegi bérlők (akik közül többről tudható, hogy bizony a politikai kurzus kegyeltjei) az uniós földalapú támogatásból törleszthetnék az ölükbe hullott égi manna ellenértékét.


Nem erre mondják azt pestisen, hogy ügyes...!


Az idősebbek emlékezhetnek még arra, amikor az ezredforduló táján az úgynevezett “piszkos 12-őt”, vagyis a tucatnyi állami gazdaságot a kormányhoz közeli nagyvállalkozóknak játszotta át regnálása utolsó pillanataiban az első Orbán kormány. Elemzők szerint most a társadalmi igazságosság szempontjából valami hasonlóan gyalázatos lépés készül. Amennyiben a kormány



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A magyar föld elrablása

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 25.
Cikk forrása

Kishantos története sokak szemében az Orbán-kormány és a Fidesz állatorvosi lova. Az események láncolata azt is bizonyítja, hogy az állami földek lenyúlása országos szinten sem ötletszerű döntéseken múlt, hanem évek során kidolgozott rendszer alapján. Ács Sándorné, a kishantosi ökogazdaság ügyvezetője szerint ha ez a rendszer marad, akkor a magyar mezőgazdaságnak nem lesz jövője.


- Az ökogazdaság szétverése bosszú volt, mert kiálltak Ángyán József mellett, a földmutyi ellen"


- Ez a kormányzat tudatosan terjesztett fedősztorija, hogy eltereljék a figyelmet a lényegről. Ez terjedt el a külföldi diplomáciai körökben és a sajtóban is. Bolye Ferenc kollégámmal és civil szervezetekkel közösen alapított fejér megyei Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. államtól bérelt földjeit ugyanis már jóval korábban, még az ezredforduló előtt kinézte magának egy privatizációs érdekcsoport. Ők szerezték meg 2001-ben a "piszkos 12", vagyis az első Orbán-kormány végnapjaiban privatizált 12 állami gazdaság zászlóshajóját, a Mezőfalvai



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Még nem született döntés az állami földek értékesítéséről

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 25.
Cikk forrása

Még nincs kormánydöntés arról, hogy a jelenleg haszonbérletben lévő állami földeket hogyan értékesítik – nyilatkozta a Hír TV-nek a földművelésügyi miniszter a jászapátiban megrendezett aratóversenyen. A gazdák idén átlagos termésre számítanak búzából, a kukoricát és a napraforgót azonban megtizedelte a hőség.

A magyar nép kötődik a gazdálkodáshoz, lelkében él a földművelő ember tisztelete – mondta a Jászapátiban rendezett aratóversenyen a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor sikeresnek tartja a Földet a gazdáknak programot, ugyanakkor azt mondja, arról még nincs döntés, hogy a jelenleg haszonbérletben lévő állami földeket hogyan értékesítik.

„Vannak kezdeményezések arra is, hogy az állami földekből a Nemzeti Földalap értékesítsen. Jelenleg is zajlik a három hektárnál kisebb területek eladása, ez évente több ezer gazdának számára jelent könnyebbséget, hiszen a beékelődött, a területek határán lévő kisebb állami földek a gazdák tulajdonába kerülnek. Az, hogy a jövőben milyen döntés születik, a kormány elé fog kerülni. Jelenleg nincs kormánydöntés ebben a kérdésben” – mondta



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



MSZP: ne legyen fideszes parcellák összessége az ország

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 24.
Cikk forrása

A párt felszólítja a kormányt, hogy ne támogassa a MAGOSZ privatizációs elképzeléseit, és ne adják magántulajdonba a bérbe adott állami földeket. Beke Károly MSZP-s politikus azt mondta, nem fogják engedni, hogy a gazdák lába alól "kihúzzák a földet". Szerinte ugyanis Magyarország nem lehet "fideszes parcellák összessége".


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



AZ ÁLLAMI FÖLDEK ÜGYÉBEN tesztelik a magyarok szellemi képességeit

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 24.


Mert ha valaki elhiszi, hogy az a magyar gazdálkodók és a magyar föld védelme, hogy odaadjuk ajándékba az állami földvagyont a műkörmösöknek, tetőfedőknek és milliárdos gázszerelőknek - az sürgősen menjen orvoshoz.


Ezért az alábbi cikk nem tekinthető másnak, mint kísérletnek, hogy vajon gyengeelméjű-e a magyar nép:


http://magyarhirlap.hu/cikk/30901/Tamogatjak_a_magyar_fold_vedelmet


A NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) botrányok sorozatával felülről  létrehozott, ezért  nem legitim szervezet. Már a kamarai törvény elfogadása is botrányos volt, a megalakulása, és a tisztségviselők megválasztása pedig egyenesen vicc. Egyetlen listára (a MAGOSZ listájára) lehetett szavazni, így a tagok távolmaradásukkal, illetve érvénytelen szavazat leadásával tiltakoztak. A szavazásra jogosultak 7 %-a ment el, és közülük is 1000 ember érvénytelen szavazatot adott le (az egy listára…). Így „választották meg” fontos pozíciókba közismert oligarchák embereit.


http://www.kielegyenafold.hu/eta.php...id=11773


Az állami földek ügyében az Élőlánc Magyarországért nyilatkozata vezet vissza a józan ész birodalmába, miszerint:



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



MSZP: a földművelésügyi tárca ne támogassa az állami földek magántulajdonba adását!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 23.
Cikk forrása

Az MSZP felszólítja a kormányt és a Földművelésügyi Minisztériumot (FM), hogy ne támogassa a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elképzeléseit az állami földek magántulajdonba adásáról.


Beke Károly, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja csütörtökön Budapesten azt mondta: “a Fidesz agrártagozataként működő” Magosz elképzelései szerint a fideszeseknek eddig bérbe adott állami területeket most ugyanazon fideszesek tulajdonába adnák. Ráadásul úgy – folytatta – , hogy az érintetteknek a zsebükbe se kelljen ezért nyúlniuk.


A minisztérium Kossuth Lajos téri épülete előtt tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a fideszes haverok államilag támogatott hitelből vásárolhatnák meg az általuk eddig bérelt állami területeket.


Az MSZP agrártagozatának elnöke rámutatott, hogy az eddig bérbe adott, közel 95 ezer hektárnyi állami föld alig egyharmada jutott valóban helyben élő évtizedek óta mezőgazdasággal foglalkozó termelőkhöz, a nagyobb részét “fideszes haverok, fideszes



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



"Fideszes haverok kapták az állami földek nagyrészét"

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 23.
Cikk forrása

0
inShare

Az MSZP felszólítja a kormányt és a Földművelésügyi Minisztériumot (FM), hogy ne támogassa a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 23.
Cikk forrása

Kiegészítő nemzeti támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek - közölte ma a Földművelésügyi Minisztérium.


A közlemény szerint a bizottság maximum 4,9 millió euró - mintegy 1,5 milliárd forint - összegű nemzeti támogatás nyújtását hagyta jóvá. A támogatásban azok a termelői szervezetek részesülhetnek, amelyek a közösségi jogszabályok alapján elfogadott működési programmal rendelkeznek, és programjukban támogatható intézkedéseket hajtanak végre. Ma Magyarországon 38 termelői szervezet hajt végre működési programot - közölték.


A tájékoztatás szerint a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek kiegészítő nemzeti támogatásáról szóló FM rendeletet ennek értelmében módosították. A tárca meghirdette a termelők számára az idei évre nyújtandó kiegészítő nemzeti támogatást.

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek közösségi, és ugyancsak a közösségi jogszabályok által meghatározott feltételekkel nemzeti támogatást kaphatnak - mindkettőt kizárólag működési programjuk finanszírozásához használhatják fel.


Ezen felül kiegészítő nemzeti támogatásként ugyancsak a működési alapot egészíti ki a szakmaközi szervezet közreműködésével vagy szakmaközi szervezet tagjaként végzett marketing



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Közélet Célegyenesben a földmutyi

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 23.
Cikk forrása

Az utóbbi évek egyik legnagyobb haszonnal kecsegtető üzletének bizonyult az állami tulajdonú termőföldek magánkézbe játszása. A folyamat betetőzésének előkészítése már javában zajlik, amivel valaki megint nagyon jól fog járni.



Az ügy az állami földbirtokok bérbeadásával vette kezdetét. A helyi gazdák már akkor is tiltakozásukat fejezték ki, amikor a pályázatok elbírálásánál háttérbe szorultak és a termőföldek művelésének lehetőségét nem a helybeli gazdák, hanem a mezőgazdasággal sosem foglalkozó cégek, gazdasági társaságok nyerték el. Tehát a bérleti pályázatok legenyhébben szólva is irányított elbírálásával a hagyományosan mezőgazdasággal foglalkozó családokat hozták nehéz helyzetbe.


Az állami földekkel való visszaélés újabb szakaszába akkor lépett, amikor a fenti cégek már nem elégedtek meg a bérlés lehetőségével és az állami földek feletti tulajdonjog kedvezményes áron történő megvásárlásában váltak érdekeltté. Erre azonban a törvény csak három évnyi bérlés után ad lehetőséget, ráadásul cégeknek erre egyáltalán



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Végkiárusítás – A földvagyon elkótyavetyéléséről a legfrissebb Bar!kádban

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 23.
Cikk forrása

A rendszerváltás óta az aktuális kormányok a még meglévő állami vagyon osztogatásával és elkótyavetyélésével építették a gazdasági holdudvarukat és fizették ki támogatóikat – nyilatkozta a Bar!kádnak Magyar Zoltán.


 A Jobbik országgyűlési képviselője a MAGOSZ földprivatizációs elképzelésével összefüggésben elmondta, ha valóban eladják a vízkincsünk melletti utolsó komoly állami vagyont, a mintegy félmillió hektár termőföldet, akkor nemcsak az történik, hogy a korábban mutyiban bérbe adott földet tulajdonba is megkapják a haverok, hanem ezenkívül érdemi birtokpolitikát sem lesz módja megvalósítania az államnak.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



MSZP: Ez már nem hazaárulás, hanem a haza ellopása

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 23.
Cikk forrása

A Fidesz és Orbán Viktor földpolitikája már nem is hazaárulás, inkább a haza ellopása – mondta az MSZP országos elnökségének tagja.

Beke Károly felszólította a kormányt és a Földművelésügyi Minisztériumot, hogy ne támogassa a Magosz elképzeléseit az állami földek magántulajdonba adásáról, mert szerinte a szervezet a Fidesz agrártagozataként működik, és a földek csak párttagok kezébe kerülhetnek. A politikus kiemelte: az eddig bérbe adott állami föld alig egyharmada jutott valóban helyben élő termelőkhöz, nagyobb részét fideszes baráti körök kapták. A szocialista képviselő szerint a Magosz elképzelésének semmi köze a kis családi gazdaságok támogatásához.


„A Fidesz és Orbán Viktor földpolitikája már nem is hazaárulás, sokkal inkább a haza ellopása. A földmutyiban, még »csak« húsz évre vették el a lehetőségét a helyben élő gazdák elől, most viszont örökre be akarják zárni előttük a kapukat. Gazdák százai, ezrei alól akarják kihúzni a magyar termőföldet,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Eldöntötték: eladják az állami földeket

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 23.
Cikk forrása

magyar határEgyre nyilvánvalóbb, hogy még ebben a kormányzati ciklusban privatizálják a jelenleg bérbe adott állami termőföldeket. Hogy miként, abban viszont nincs egyetértés még az ötletet támogatók között sem.


Az elképzelés a Magyar Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségétől (Magosz) pattant ki, amelyik elővásárlási jogot adott volna a jelenlegi bérlőknek. Ezt megtoldaná azzal, hogy a Növekedési Hitelprogramhoz hasonló, alacsony kamatozású és hosszú futamidejű hitellel támogatná a vásárlókat, a hitel biztosítéka pedig a megvásárolt föld lehetne. Az agrárkamara vezetője Győrffy Balázs már óvatosabban fogalmaz a Napi Gazdaságban megjelentek szerint: a gazdák földvásárlását a jelenlegi jogszabályok betartásával, piaci árak mellett, kedvezményesen elérhető hitelprogrammal kell segíteni - mondta. Szavai szerint senkitől sem lehet megvonni az állami földvagyon megszerzésének lehetőségét, ezért bizonyos méret felett nyilvános árverést, licites



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Eladó haza

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 22.
Cikk forrása

Ezek szerint akkor Orbánék a külföldi földspekulánsokkal történő boltolásra készülnek-e suttyomban (hiszen másként hogyan kerülhetne a föld az államtól a spekulánsokhoz).

„Beszéljünk inkább a földről, a rendszerváltáskor meglévő állami vagyontömeg utolsó, még egyben lévő szeletéről.


Nos, ez a tulajdon a Fidesz földre vágyó újgazdái szerint rossz kezekben van az államnál, mert attól lehet tartani, hogy külföldi földspekulánsok karmába kerül – így hát gyorsan el kell adni azoknak, akik a megbundázott földpályázatok nyomán most is birtokon belül vannak, Mészáros Lőrincnek és társainak.


Azt a kérdést ne tegyük fel, hogy ezek szerint akkor Orbánék a külföldi földspekulánsokkal történő boltolásra készülnek-e suttyomban (hiszen másként hogyan kerülhetne a föld az államtól a spekulánsokhoz), és hogy voltaképp a nemzeti kormánytól kellene-e megmentenie



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A mostani haszonbérlőknek nem lesz elővásárlási joga a földekre

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 22.
Cikk forrása

A Magyar Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) a gazdák földhöz segítését célzó javaslatával kapcsolatban jelenleg a különböző megoldások keresése, a szakmai szervezetekkel való egyeztetés zajlik a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) - mondta a tárca politikai államtitkára a Magyar Nemzetnek.


Nagy István az újság szerda cikke szerint kifejtette: a minisztérium azt keresi, a gazdák termőföldhöz juttatását miként lehet megvalósítani úgy, hogy ne társadalmi ellenállást váltson ki, hanem az emberek megértsék, a föld a legjobb helyen a gazdák kezében van.


Hozzátette, a gazdák földtulajdonlása nagyon fontos gazdasági szempontból is. Ha ugyanis valaki bérelt földön dolgozik, bérleményét nem tudja a bank fedezetként elfogadni, míg ha saját földjét műveli, tud hitelt felvenni, fejleszteni. A gazdaság megújítása, élénkítése érdekében nagyon fontos, hogy kialakulhasson egy olyan gazdaréteg, amelynek megfelelő a földterülete, a tőkeereje - mondta az államtitkár.

Nagy István szerint rémhírterjesztés folyik az ügyben. Ilyen például, hogy a mostani haszonbérlőknek elővásárlási joguk lesz vagy



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kapós a magyar dinnye

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 22.
Cikk forrása

Húsz százalékkal nőtt a dinnye magyarországi fogyasztása a dinnye népszerűsítését célzó négyhetes kampány alatt – közölte a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Zánkán. Zsigó Róbert elmondta: a kampány célja az volt, hogy minél több friss magyar dinnye kerüljön a vásárlók asztalára, ami azért is fontos, mert a nemzeti dinnyeprogram beindulása, 2011 óta 11 ezer család él a gyümölcs termesztéséből, ők évente 220-240 ezer tonna dinnyét termesztenek.



Magyarországon jelenleg közel 6 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Százezernyi gazdát semmiznek ki a fideszes kegyencek kedvéért

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 22.
Cikk forrása

A Magosz után immár a Nemzeti Agrárkamara is jelezte, hogy támogatja a földpályázatok nyerteseinek földtulajdonhoz juttatását. Bár a kormánypárt vezetése jó ötletnek tartja a privatizációt, a földvagyon eladása a Fideszen belül is új törésvonalat hoz létre, ráadásul jogilag is nehezen kivitelezhető.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földügy: rémhírterjesztés folyik...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 22.
Cikk forrása


A Magyar Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) a gazdák földhöz segítését célzó javaslatával kapcsolatban jelenleg a különböző megoldások keresése, a szakmai szervezetekkel való egyeztetés zajlik a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) - mondta a tárca politikai államtitkára a Magyar Nemzetnek.


Nagy István szerint a minisztérium azt keresi, a gazdák termőföldhöz juttatását miként lehet megvalósítani úgy, hogy ne társadalmi ellenállást váltson ki, hanem az emberek megértsék, a föld a legjobb helyen a gazdák kezében van.


A gazdák földtulajdonlása nagyon fontos gazdasági szempontból is. Ha ugyanis valaki bérelt földön dolgozik, bérleményét nem tudja a bank fedezetként elfogadni, míg ha saját földjét műveli, tud hitelt felvenni, fejleszteni. A gazdaság megújítása, élénkítése érdekében nagyon fontos, hogy kialakulhasson egy olyan gazdaréteg, amelynek megfelelő a földterülete, a tőkeereje - mondta az államtitkár a lapnak.


Nagy szerint rémhírterjesztés folyik az ügyben.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Licitálni lehet majd az állami földekre...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 22.
Cikk forrása

A Magosz javaslatát már elemzik a Földművelésügyi Minisztériumban, keresik a megoldásokat.


Nagy István, az FM politikai államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta, a minisztérium azt keresi, a gazdák termőföldhöz juttatását miként lehet megvalósítani úgy, hogy ne társadalmi ellenállást váltson ki, hanem az emberek megértsék, a föld a legjobb helyen a gazdák kezében van.


Az államtitkár szerint a gazdák földtulajdonlása nagyon fontos gazdasági szempontból is. Ha ugyanis valaki bérelt földön dolgozik, bérleményét nem tudja a bank fedezetként elfogadni, míg ha saját földjét műveli, tud hitelt felvenni, fejleszteni. A gazdaság megújítása, élénkítése érdekében nagyon fontos, hogy kialakulhasson egy olyan gazdaréteg, amelynek megfelelő a földterülete, a tőkeereje - mondta az államtitkár.


Nagy István szerint rémhírterjesztés folyik az ügyben. Ilyen például, hogy a mostani haszonbérlőknek elővásárlási joguk lesz vagy a jelenleg bérelt földeket automatikusan megkapják. Ez



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Százezernyi gazdát semmiznek ki a fideszes kegyencek kedvéért

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 22.
Cikk forrása

A Magosz után immár a Nemzeti Agrárkamara is jelezte, hogy támogatja a földpályázatok nyerteseinek földtulajdonhoz juttatását. Bár a kormánypárt vezetése jó ötletnek tartja a privatizációt, a földvagyon eladása a Fideszen belül is új törésvonalat hoz létre, ráadásul jogilag is nehezen kivitelezhető.


– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt szeretné, hogy a kormány tegye meg a szükséges lépéseket a gazdák földhöz juttatásáért az állami földvagyonból – nyilatkozta Győrffy Balázs, a szervezet elnöke az elnökségi ülés után az M1 hírcsatornának. Ahogyan lapunkban beszámoltunk róla, néhány hete a parlamentben a Magosz elnöke, Jakab István fideszes frakcióvezető-helyettes is hasonló kezdeményezéssel élt, de a hivatalos kormányálláspont egyelőre nem ismert, és az ügyet a nyilvánosságban elsőként felvető Sallai R. Benedek LMP-s képviselő kérdésére a Fidesz-frakció sem volt hajlandó



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földönfutók leszünk Orbán országában

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 21.
Cikk forrása

traktor summerMost, ebben a drámai pillanatban, amikor Vida Ildikó… megint szarunk a hírre, miszerint a kormány le fogja nyúlni az állami földvagyont. Pedig ez van, szeretve tisztelt országlakók! A magyarhírlap.hu-n megjelent egy cikkecske, ami nálam már a címével is tarolt.


„Agrárkamara a gazdák mellett” Fantasztikus! Nem hiába eszi a mi kenyerünket Finkelstein, Habony, a két ösztönös zseni. Ha más országban születnek (illetve a fele más országban is született), akkor világhírűek lennének. Az ilyenekről sokat szoktak cikkezni, mert az ilyenek adják el mondjuk egy város komplett úthálózatát, esetleg egy tavat, hidat, ilyesmit. Nálunk meg kell elégedniük szegényeknek egy gusztustalan ridiküllel, de első a hazaszeretet!


Ha esetleg érdekel



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Történelmi bűncselekmény készül!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 15.


Magyarország kifosztásának újabb fejezetét minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni!


Eladná a kormány az állami földeket (RTL, 2015.07.13 19:10)

Eladná a kormány a földpályázatokon haszonbérletbe kiosztott állami földeket a nyertes gazdáknak értesült a Népszabadság. A lap szerint ráadásul a gazdák a földalapú támogatásokból..



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Gazemberség az állami földek privatizációja

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 15.
Cikk forrása

Az MSZP gazemberségnek és lopásnak tartja, hogy a kormány az állami földek privatizációjára készül. Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese fogalmazott így.

A politikus szerint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) feltehetően azért állt elő az állami földek értékesítésének javaslatával, mert rájöttek, egy esetleges kormányváltás után elvesztenék földbérletüket az arra az elmúlt években, alkalmatlanul kiválasztottak.


Az MSZP szerint ezért most "nemes egyszerűséggel el fogják lopni ezt az ötezer milliárd forintos állami vagyont", amely egyben szinte az utolsó értékesíthető vagyoneleme az államnak - mondta Gőgös Zoltán, majd hozzátette, a jegybank feltehetően nagyon hosszú távú hitelekkel segíti majd az egyébként arra méltatlan személyek földvásárlását.


Beke Károly, a szocialisták elnökségi tagja hangsúlyozta, pártja hatalomra kerülése esetén a jövő generációinak érdekében visszaszerzi az államnak a jogtalanul szerzett földtulajdonokat.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A magyar föld nem eladó!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 15.
Cikk forrása

A magyar emberek 25 éve nézik, hogyan hordják szét az állami vagyon maradékát a különböző politikai erőkhöz köthető oligarchák, az állami föld maradt, az utolsó komoly nemzeti vagyon„


– jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője.


A párt elképesztőnek tartja, hogy a kormány elgondolkodik a Magosz azon javaslatán, amely szerint ne csak bérlők, hanem tulajdonosok is legyenek a gazdák a földeken.


Magyar Zoltán



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ács: Magyarországon nincs jelentősége egy bírósági ítéletnek

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 14.
Cikk forrása

Az érvénytelen földbérleti szerződés ellenére is megkezdték az aratást Kishantoson.


„Magyarországon nincs jelentősége egy jogerős bírósági ítéletnek. Ha valakinek megfelelő kapcsolatai vannak, azt tesz, amit akar” - mondta Ács Sándorné az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyvezetője annak kapcsán beszélt erről, hogy nemrég aratni kezdett a bérlő azon a kishantosi földterületen, amire nem is volt érvényes földbérleti szerződése.


Amikor Ács Sándorné a helyszínre érkezett, az aratást végzők megtiltották hogy fotózzon. Később elvették a gépét, és letörölték a már rajta lévő képeket.


„Miközben ott álltam, a bérlő embere a gépemről törölgette a képeket, nem volt más lehetőségem, hívtam a rendőrséget” – fogalmazott.


Kishantos ügyében június 17-én a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletével megállapította, hogy a Mező Vidék Bt. és a Nemzeti Földalapkezelő létrejött



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Pitiáner bosszút álltak Kishantoson a kormányzati kegyencek

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 14.
Cikk forrása

A Mező Vidék Bt. földbérleti szerződését június 17-én semmisnek nyilvánította a Fővárosi Törvényszék, ám a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ egyik korábbi bérleményét megszerző vállalkozást mindez nem zavarja: mintha mi sem történt volna, arattat a táblán.


A búzatáblán végzett munkálatokat Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője meg akarta nézni, de a bérlő cég aratója, egy helyben jól ismert sárbogárdi gazda üvöltözve „tiltotta" meg a fotózást, rövid dulakodás után elvette tőle a fényképezőgépet, amit később úgy kapott vissza, hogy a képeket letörölték róla.


Az új bérlők eddig csak a megsemmisítésben jeleskedtekAz új bérlők eddig csak a megsemmisítésben jeleskedtek
Teknős Miklós / Népszabadság


– Ordított velem, hogy nekem a területhez semmi közöm, és úgy tépte ki a gépet a kezemből, hogy szétnyílt – mondta Ács


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Gőgös tudhat valamit: félmilliárddal zsarolja a kormány a szoci alelnököt

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 13.
Cikk forrása



Csaknem félmilliárd forint értékben kérte a vagyoni zár elrendelését Gőgös Zoltán ügyében a Földművelésügyi Minisztérium - írja hétfői számában a Napi Gazdaság. A szocialista politikus fel van háborodva és közleményben tiltakozik.


A lap szerint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt nyújtott be vádindítványt pótmagánvádlóként a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Gőgös Zoltán szocialista képviselő nevével korábban összefüggésbe hozott Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnek - a Gőgös Zoltán államtitkársága idején - soron kívül kiutalt félmilliárd forint miatt.

   

Az FM kifogásolja, hogy Gőgös Zoltán elsőrendű vádlott, volt államtitkár úgy írta alá a támogatási szerződést és engedélyezte a kifizetést, hogy nem győződött meg az egyesület kérelmének valódiságáról, célszerűségéről, indokoltságáról és hasznosságáról. Saját jogi főosztályának kifogásait sem vette figyelembe, mint ahogy az államháztartáson kívüli szervezeteknek nyújtott támogatásokkal



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Eladná a kormány az állami földeket

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 13.
Cikk forrása

Eladná a kormány a földpályázatokon haszonbérletbe kiosztott állami földeket a nyertes gazdáknak – értesült a Népszabadság. A lap szerint ráadásul a gazdák a földalapú támogatásokból fizethetnék a vételárat, vagyis gyakorlatilag saját befektetés nélkül juthatnának állami földekhez.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos: arat a kombájn, noha nincs érvényes szerződés

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 13.
Cikk forrása

Arat a kombájn Kishantoson a jogerős bírósági döntés ellenére. A biogazdaság egykori területeinek egyik bérlője megkezdte a betakarítást, noha nincs már érvényes szerződése a Nemzeti Földalappal. Az illetékesek nem nyilatkoztak a Hír TV-nek.

„Ezt úgy tépte ki a kezemből Szőnyegi Tamás, hogy ez a műanyag, amit elég erősnek készítenek, hogy ne essen le a fényképezőgép, ez eltörött” – Ács Sándorné, a kishantosi biogazdaság vezetője dokumentálni akarta, hogy a terület egyik új bérlője megkezdte az aratást a jogerős bírósági határozat ellenére.


A területet két évtizeden át művelte a mintagazdaság a Fejér megyei település határában, a második Orbán-kormány idején kiírt földhaszonbérleti pályázaton azonban nem a biogazdaság lett a befutó, hanem mások. Köztük a Mező Vidék Bt., amelynek szerződését június közepén jogerősen megsemmisítette a bíróság.


– Itt volt egy pályázat. Ezt ők megnyerték. Bevetették a földet,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



„Ez a szemét banda most akarja ellopni az állami földvagyont”

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 13.
Cikk forrása

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szerint ez áll annak hátterében, hogy őt most különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják.


„Nem véletlen az időzítés, hisz ez a szemét banda most akarja ellopni az állami földvagyont, ami ellen én minden fórumon küzdeni fogok" – így reagált a Facebookon Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese arra, hogy a kormány­párti Napi Gazdaság hétfőn arról írt, az egykori agrárállamtitkárt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a Földművelésügyi Minisztérium.


Gőgös ZoltánGőgös Zoltán

Földi Imre / Népszabadság


A cikkből kiderül, hogy egy 2008-as, félmilliárdos állami támogatás kapcsán hozta hírbe a tárca Gőgöst. S bár ebben az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában idén januárban lezárta a nyomozást, a Földművelésügyi Minisztérium most



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Eladhatják az állami földeket

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 13.
Cikk forrása

A földpályázatok nyertesei akár meg is vásárolhatják majd az állami földeket – értesült a Népszabadság. A földművelésügyi tárca az RTL Klub megkeresésére nem cáfolta az információt.


Miután számos vitát – ilyen volt például Kishantos ügye, vagy Mészáros Lőrinc és családjának nyertes pályázatai – generáltak az állami földbérletpályázatok, a kormány



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Sokan féltik az állami földvagyont

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 11.
Cikk forrása

A pénzintézetek erős visszavásárlási garanciával hiteleznék a bérelt állami földek megvásárlását


Sokan féltik az állami földvagyont Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet


Vihart kavart a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) azzal, hogy kormányzati lépéseket sürgetett annak érdekében: a földeket a magyar gazdák ne csak bérlőként, hanem tulajdonosként művelhessék, a vásárláshoz pedig megfelelő finanszírozási, hitelezési lehetőségek legyenek. A szándékot politikai szervezetek és banki szakértők is élesen bírálják.


Nemcsak a politikusok és az érdekvédő szervezetek aggódnak



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Gigantikus koalíció alakul: az LMP egyetért a Kisgazdákkal, akik ezek szerint még léteznek

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 10.
Cikk forrása

„El a kezekkel az állami földek maradékától!” Az LMP szerint a kormányzati tervek abszurditását jelzi, hogy már a Fidesz szövetségeseként működő Kisgazda Polgári Egyesület is nyíltan bírálja Jakab István Magosz-vezér tervét az állami földvagyon lenyúlására.


A tisztességtelen, átláthatatlan „Földet a gazdáknak” program keretében a közföldeket nagyon sokszor fideszes, magoszos, agrárkamarai vezetők érdekei alapján osztották ki, semmibe véve a helyi gazdálkodókat, ezt mondja Sallai Róbert Benedek, az LMP képviselője. Most az így bérleti jogot szerzett kedvezményezettek álságos, vállalhatatlan indoklással, szinte ingyen megszerezhetnék e földek tulajdonjogát is, teszi hozzá.


„A Kisgazda Polgári Egyesülettel teljesen egyetértve, az LMP ismét leszögezi: az állami földrablásnak egyszer, s mindenkorra véget kell vetni. Védett természeti értékeinkhez hasonlóan az állami földvagyon túlnyomó többsége is közös örökségünk: átjátszása a mindenkori politikai kurzus kegyeltjeinek megbocsáthatatlan bűn, hiba



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Közös földvagyonunk szétrablásáról

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 10.
Cikk forrása

Az államra bízott maradék nemzeti vagyonunk legértékesebb, stratégiai fontosságú részét, a termőföldet is kormány közeli spekuláns földbérlők szinte ingyen szerezhetik meg.


Köszönet és reagálás Ács Sándorné „RABLÓ HORDAKÉNT” címen közreadott nyílt levelére

Sokak nevében hálásan köszönöm Ács Sándorné egyenes, őszinte, emberi hangú nyílt levelét. A leírt gondolatokkal - úgy is, mint aki szintén aktív részese volt a 2005-ös történelmi időknek, és a gazdatársadalomba vetett őszinte hittel próbált segíteni vezetőiknek, az akkori MAGOSZ-nak - mélységesen egyetértek, azok a szívemből szólnak.

 Igen, számomra is nehezen viselhető, emberileg alig feldolgozható, de ennek – a gazdálkodó családokat, a helyi gazdatársadalmat és közösségeit eláruló, cserbenhagyó, a FIDESZ szövetségeseként a nagybirtokos tőkével kiegyező –


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



RABLÓ HORDAKÉNT

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 09.


Elborzadva nézem volt magoszos barátaim, harcostársaim ámokfutását


Életem legmeghatározóbb élménye a 2005-ös Gazdatüntetés, amikor 3 héten át éjt nappallá téve küzdöttünk a gazdák jogaiért, megmaradásáért. Tisztelettel és szeretettel emlékszem vissza arra a hősies helytállásra, mellyel a 3 hét alatt barátaimmá vált emberek képviselték a gazdák ügyét. Az egész ország megmozdult akkor. A gazdák sátra az ország közepévé vált, ahova zarándokoltak a budapestiek. Hoztak pénzt, élelmiszert, gyógyszert, de leginkább jó szót, szeretetet. Valami elindult akkor, valami megváltozott az országban.


Ma is előttem vannak az arcok:

Jakab István

Ángyán József

Bagi Béla

Péter Mihály

Obreczán Ferenc

Kispál Ferenc

Balogh Zoltán



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Rárepülnének a külföldiek az állami földekre

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 08.
Cikk forrása

Több ezer hektárnyi védett természeti terület maradt a rendszerváltás után a szövetkezeteknél, amelyeket most külföldiek vásárolhatnak fel - írta ma a Napi Gazdaság a birtokába jutott dokumentumok alapján.


A jogszabályok szerint az érintett földeket már korábban vissza kellett volna kapnia az államnak, de a kisajátításokra sok esetben a mai napig nem került sor. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vizsgálatot sürget az ügyben.

A lap tulajdonába került dokumentum szerint csak a Szigetközben 1137 hektárnyi területen, védett, de állami tulajdonba nem vett szövetkezeti földhasználatos föld van. A szövetkezetek nagy része ma már magánkézben van, többet korábban külföldi tőkés társaságok és magánszemélyek vásároltak meg. Arra is akad példa, hogy a szövetkezet javára bejegyzett földhasználati jog az átalakulás során saját tulajdonná válik, így a szövetkezet jogutódjaként létrejött társaság magántulajdonába kerül az eredetileg az államot illető terület.

A Szigetköz Termelő, Kereskedő és Szolgáltató Szövetkezet jogutódjaként létrejött AGRO-SZIGETKÖZ Kft. esetében a Mosonmagyaróvári Járási



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Új földosztás jöhet Magyarországon...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 08.
Cikk forrása

Segítse földtulajdonhoz jutni a kormány azokat a gazdálkodókat, akik jelenleg bérelt földeket művelnek – javasolja a Magosz. A földvásárláshoz egy kedvezményes hitelprogramon keresztül vezethet az út, amelynek nyomán a magyar gazdák majdhogynem ingyen lehetnének birtokosok.


Növelni kell a kisgazdaságok tőkeerejét ahhoz, hogy elő tudják teremteni a pályázatokhoz szükséges önrészt – hívta fel a figyelmet nemrégiben Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és az agrártárca közelmúltbeli stratégiai megállapodásával kapcsolatban beszélt arról, hogy a területalapú támogatások 1200



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Új földosztás jöhet Magyarországon...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 07.
Cikk forrása

Segítse földtulajdonhoz jutni a kormány azokat a gazdálkodókat, akik jelenleg bérelt földeket művelnek – javasolja a Magosz. A földvásárláshoz egy kedvezményes hitelprogramon keresztül vezethet az út, amelynek nyomán a magyar gazdák majdhogynem ingyen lehetnének birtokosok.

Növelni kell a kisgazdaságok tőkeerejét ahhoz, hogy elő tudják teremteni a pályázatokhoz szükséges önrészt – hívta fel a figyelmet nemrégiben Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és az agrártárca közelmúltbeli stratégiai megállapodásával kapcsolatban beszélt arról, hogy a területalapú támogatások 1200 hektárnál nagyobb területek után nem járnak, s a nagyüzemeknél felszabaduló 20 milliárd forintot pályázati úton osztják el a kisgazdaságok között. Ezek után a Magosz legutóbbi elnökségi ülésén megfogalmazódott a javaslat, hogy a kormány teremtse meg a földvásárlás lehetőségét a gazdálkodók számára – annak érdekében, hogy a földeket a magyar gazdák ne csak bérlőként, hanem tulajdonosként művelhessék. Mint hozzátették, a vásárláshoz megfelelő finanszírozási, hitelezési lehetőségek is szükségesek.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



FM-államtitkár: a középbirtokok megerősítését célozza a földforgalmi törvény

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 07.
Cikk forrása

Budapest, 2015. július 7., kedd (MTI) – A középbirtokok megerősítését célozza a földforgalmi törvény, amellyel kapcsolatban két – tavaly indult – kötelezettségszegési eljárást folytat az Európai Bizottság – erről Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára beszélt az M1 aktuális csatornán kedden.

Emlékeztetett arra, hogy az EU legfőbb kifogása a törvénnyel kapcsolatban, hogy jogi személyek, azaz gazdasági társaságok nem szerezhetnek termőföldtulajdont.

Kifejtette, hogy a szabályozás a középbirtokok megerősítését célozza, annak érdekében, hogy megváltozzon a jelenlegi “duális” magyarországi birtokszerkezet, amelyet néhány óriási birtok és sok apró, “az életképtelenség határán mozgó” kisbirtok jellemez. Hozzátette, ezt a célt kizárólag piaci eszközökkel nem lehet elérni, ezért van szükség a beavatkozásra.

Megemlítette azt is, hogy az EU Bizottság további négy olyan közép-európai országot is vizsgál, amelyek mintaként vették át a magyar jogszabály bizonyos szakaszait.

A másik eljárásban a haszonélvezeti jogok törlését kifogásolja az EU. Az államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a nem közeli hozzátartozók között termőföldre



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Uniós bíróság elé kerülnek a földügyek...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 07.
Cikk forrása

Az Európai Unió bírósága elé kerül mindkét földüggyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás, döntésre pedig legkorábban a jövő év őszén kerülhet sor – mondta a Napi Gazdaság szerint Simon Attila István, az agrártárca államtitkára.

Jövő ősszel kerülhet pont a hazai földforgalmazási törvény nyomán megszüntetett haszonbérleti szerződésekkel kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárás végére – mondta a Napi Gazdaság szerint Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett háttérbeszélgetésen.

Tekintettel az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások hangvételére, az ügy vélhetően az Európai Unió bírósága elé kerül majd, ahogyan az idén a nyolc kérdést magában foglaló második kötelezettségszegési eljárásról is az a testület dönt majd. Ez utóbbi kapcsán vélhetően egy évvel később, 2017 őszén születhet döntés, amit hazánk tiszteletben tart majd – közölte az államtitkár.

Simon Attila szerint Magyarország nagyon komolyan veszi a kötelezettségszegési eljárásokat, ezért a májusban az EB által megküldött nyolc kérdésre csaknem 16 oldalas válaszlevelet küldött a kormány. Szerinte



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Gazdaságaik felszámolására készülnek a legelők nélkül maradt, kisemmizett gazdák a Hortobágyon

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 06.
Cikk forrása

Korábban lincshangulatról, demonstrációkról írtak az újságok az igazságtalan hortobágyi földbérlet-osztás kapcsán. Mostanra a reménytelenség, kilátástalanság maradt, és az éhes állatok a föld nélkül maradt gazdáknál. Az állami földbérleti pályázaton alulmaradt gazdák jóval drágább takarmánnyal ugyan egy ideig pótolni tudják a legelők hiányát, de ezt hosszú távon nem tudják finanszírozni. Ráadásul a földbérleti jog elvesztésével az állattartást rentábilissé tévő uniós támogatásoktól is elestek.

A zárt helyen vegetáló állatok egészségének sem jó, ha nem mozoghatnak a szabad levegőn. Továbbra sem érti senki, hogyan történhetett, hogy 20 – 25 éve jól működő gazdaságoktól egy tollvonással elvették a legelőket. Sok esetben a saját tulajdonban lévő tanya körül az összes földet valaki másnak adták.

Az új gazdák egy részének alig egy-két állata van, a legelők parlagon hevernek, nemsokára felég a fű, takarmányként használhatatlan lesz. Olyan is előfordul, hogy az új bérlő, a megszerzett föld egy részét engedi “visszabérelni” a régi tulajdonosnak, de ilyenkor az uniós támogatás



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ezen a nyáron az ország "nem mehet szabadságra"

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 03.


Nyílt levél a magyar értelmiségnek, a média munkatársainak...


Tisztelt Professzorok, Művészek, Közéleti Emberek!

Tisztelt Média Munkatársak!

 

A magyar nép jövője, megmaradása kerül veszélybe, ha megvalósul a most induló gyalázatos néprablás. Ezen a nyáron elveszíthetjük a nemzeti vagyon stratégiai részét alkotó állami földvagyont!


Fontos a TTIP kérdése is, örvendetes, hogy megszólalt a magyar értelmiség, de az állami földek sorsa, a közvagyon közeljövőben való újabb megrablása is fontos kell, hogy legyen annak, aki magát felelős értelmiséginek tartja. Ezért arra kérek mindenkit, szólaljon meg ebben az ügyben is - közösen, vagy egyénenként minden lehetséges fórumon, tiltakozzon a kormánynál, a parlamentnél, a közjogi méltóságoknál, és hívja fel az emberek figyelmét. Ebben a vészterhes időszakban nem engedhetjük ki a földeket a kezünkből! Nagy szükségünk lesz még rájuk a tudósok által megjósolt ínséges időkben.

Az Élőlánc Magyarországért parlamenten kívüli párt a közjogi méltóságoknak  írt nyílt levelében már 2015. május 29-én figyelmeztetett. Ezt írta:


"...kormányközeli forrásból származó információk szerint a kormányzat arra készül, hogy



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



2015. július

© 2013 Kié legyen a föld?