Kétharmad híján is haverokhoz kerülhetnek a Nemzeti Parkok

Egyszerű többséggel is elfogadhatja az Országgyűlés az állami földvagyonról szóló törvény módosítását, amelynek zárószavazását korábban a kétharmados részei támogatásénak hiányában halasztotta el a Ház - adja hírül a távirati iroda.

A törvényalkotási bizottság csütörtökön - az ellenzék éles kritikája mellett - ugyanis elfogadta a földművelésügyi tárca módosító javaslatát, amely a sarkalatos passzusok nélkül teremi meg az előterjesztés egységét.

 

Mint a Népszava is megírta, április 14-én az Országgyűlésben nem kapta meg a szükséges kétharmadot a kormány törvényjavaslata, így nem került a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez a a nemzeti parkok vagyonkezelői joga. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által jegyzett javaslat az összes állami föld, így a nemzeti parkok természetvédelmi területeinek is a vagyonkezelői jogát a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hatáskörébe utalná. Az áprilisi szavazás meglepetése volt, hogy a módosítás előterjesztője, Fazekas Sándor is a saját javaslata ellen szavazott. Igaz, nem maradt egyedül, mert a gazdasági tárca vezetője Varga Mihály és a honvédelmi miniszter Hende Csaba is a "nem" gombot nyomta meg. Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője szerint a kormánytagok "véletlenül" nyomtak rossz gombot, ők tehát nem számíthatnak szankcióra. Nem úgy, Bencsik János volt fideszes energiaügyi államtitkár és Vécsey László országgyűlési képviselők, ők Rogán szerint nem véletlenül voksoltak a javaslat ellen, illetve "szabotálták" a szavazást.


A törvényalkotási bizottság mai ülésén az ellenzéki képviselők nehezményezték, hogy a jogszabályból kikerülnek a többi közt azok a bekezdések, amelyek a honvédségi területek vagyonkezelésének átadnák a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez, mondván, ezzel nem érvényesül az előterjesztés eredeti célja, vagyis az egységes vagyonkezelés. Schiffer András (LMP)  "bohóckodásnak" nevezte, hogy a tárca egyeztetésre hívta az ellenzékieket, de javaslataikat egyáltalán nem vette figyelembe. Szerinte a változtatás célja "pusztán a lopás", hogy a nemzeti parki területeket kioszthassák a "haveroknak". Hangsúlyozta: pártja akár a kétharmados változtatásokat is támogathatónak tartotta volna, ha a kormányoldal segítene például abban, hogy az önkormányzatok szociális földekhez jussanak.


Simon Attila, a földművelésügyi tárca államtitkára úgy felelt: bár az egységes vagyongazdálkodás feltételeit egyszerre akarták megteremteni, most az első lépésére kerül sor, ezzel párhuzamosan pedig folytatódhatnak az egyeztetések. Leszögezte azt is: nem kerülnek hátrányba a természetvédelmi szempontok a változtatás által, a nemzeti parkok pedig megkapják azokat a haszonbérleti díjakat, amelyeket eddig is beszedtek a szerződéseik alapján.


Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) szakpolitikusa, elnökségi tagja az áprilisi - sikertelen szavazás után - a Népszavának azt mondta: az állami földvagyonról szóló törvény módosítását több mint másfél száz zöld civilszervezet, a szakmai szervezetek, de fideszes többségű országgyűlési bizottságok is ellenezték. Egy átlagos szántóföldet egészen másként kell kezelni, mint egy természetvédelmi területet. A politikus arra is figyelmeztetett, a javaslat szerint 2016-ban, amikor az NFA-hoz kerülne a vagyonkezelői jog, a szervezet indoklás nélkül felbonthatná a haszonbérleti szerződéseket. Ez jogbizonytalanságot szülne és megnyílna az út a Fidesz közeli érdekcsoportok számára újabb állami földek megszerzéséhez.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 23.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?