A nemzeti parkok területén nem terveznek bérlőcserét

Nem terveznek bérlőcserét a nemzeti parkok területén - jelentette be a földművelésügyi miniszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában szerda reggel. Fazekas Sándor hozzátette: az állami földet másfajta szerződéses háttérrel fogják a nemzeti parkok a jövőben gondozni, de ez nem jár különösebb következményekkel.


Az állami földvagyon kezeléséről szóló kedden elfogadott törvénymódosításról a miniszter hangsúlyozta: ami eddig védett terület volt, az ezután is védett lesz, akinek szerződése van, annak továbbra is érvényben lesz a szerződése, nyilvántartási változásról van szó.


Hosszú távú szerződésekről van szó, a gazdák tovább tudják használni a területeket - közölte. Hozzátette, hogy vannak olyan területek, amelyeket a nemzeti parkok közvetlenül kezelnek, ott sem terveznek változásokat.
Fazekas Sándor kiemelte: a nemzeti parkok a jövőben ugyanúgy el tudnak majd járni a védett területek ügyében, mint eddig.


A vagyonkezelés és a természetvédelem nem egymással szembenálló kategória - fogalmazott.


A nemzeti parkok tartós bérletből keletkező bevételei nincsenek veszélyben, azt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) átengedi. Az állami költségvetés tartalmazza a nemzeti parkok fenntartásához szükséges fedezetet - mondta a miniszter.


A miniszter a 180 percben és az M1 aktuális csatornán is elmondta, hogy lényegesen több földet művelnek ma a családi gazdálkodók, mint néhány évvel ezelőtt. Míg 2010-ben az összes magyarországi földterület 50 százalékán voltak családi gazdálkodók, földművesek, őstermelők, és körülbelül 45 százalékán a cégek, társas gazdaságok, addig a 2014-es adatok szerint 54 százalékra nőtt a családi gazdaságok kezén lévő föld, míg a cégeké 42 százalékra csökkent.


Így 12 százalékos előny alakult ki a családi gazdaságok javára, ez 200 ezer hektár többletet jelent - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a térnyerés a jövőben is folytatódik.


Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 29.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?