Nemzeti parkok földje: „alkotmányellenes a módosítás”

Alkotmányellenes az az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítás, amely a Nemzeti Földalapkezelőnek adná a nemzeti parkok földterületeinek kezelési jogát – állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Farkas István ügyvezető elnök az ATV Startban elmondta, a természetvédelmi területek védelmének legbiztosabb módja, ha azok továbbra is a nemzeti parkok kezelésében maradnak, hiszen olyan természetvédelmi célú szervezetekről van szó, ahol a területi szervek képviselői szakszerűen el tudják látni a haszonbérbe adott földek ellenőrzését, védelmét, szemben az NFA-val, ahol erre nincs meg a megfelelő apparátus. Farkas szerint az új törvény alkotmányellenességét igazolja, hogy már egy 1994-es alkotmánybírósági határozat is kimondta, hogy a környezetvédelem elért szintjét nem lehet csökkenteni Magyarországon, a mostani Alaptörvényben pedig az is szerepel, hogy a természeti erőforrások védelme mindenkinek kötelessége.


Farkas István arra is rámutatott, az új törvény alapján több haszonbérleti szerződést is újraköthetnek, és attól tartanak, hogy az adott területeken a természetvédelmi korlátozásokat is megváltoztathatják. A Magyar Természetvédelmi Szövetség ezért azt javasolja, a köztársasági elnök és az ombudsman kezdeményezze a törvény alkotmánybírósági vizsgálatát.
Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 29.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?