A földtörvény válaszol

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 03. 27.


A törvényt az Országgyűlés a 2013. június 21-i ülésnapján fogadta el.

Mit mond a kormány és mit mond a földtörvény...

a választ megtalálja ebben a dokumentumban.

















>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Komáromi vitára hívja Farkast

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 03. 26.
Cikk forrása

Szentes - A térség mezőgazdaságának jövőjéről, a heteken belül életbe lépő új földtörvényről szeretett volna egyeztetni a választókerület fideszes országgyűlés képviselőjével, az ismét induló Farkas Sándorral, de a találkozó nem jött létre – közölte szerdán egy sajtótájékoztatón a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Nagy Huszein Tibor.

A baloldali pártokat érdekelné többek között – mondta el –, hogy ha a kormánypárt a kisebb birtokméretet, a családi gazdaságot támogatja, hogyan történhet a gyakorlatban ennek ellenkezője. Például az, mondta Nagy Huszein Tibor, hogy Farkas egy mezőgazdasági részvénytársaság vezetőjeként még a bérleti szerződések lejárta előtt meghosszabbította azokat, hogy rájuk ne vonatkozzon a méretkorlátozás. Komáromi Zoltán, a kormányváltó erő országgyűlésiképviselő-jelöltje egészségügyet érintő témákról szólt. Véleménye szerint a kórházi várakozási listák vállalhatatlanul meghosszabbodtak, a szentesi műtőtömb építési projektje – ellentétben az intézmény hivatalos álláspontjával – nyugtalanító. Az üggyel kapcsolatos sajtótájékoztatóról a tegnapi számunkban



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nyilvánosságra kell hozni az állami földpályázatok részleteit

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 03. 26.
Cikk forrása

Szabó Rebeka PM-es parlamenti képviselő számolt be a Facebookján arról, hogy a Kúria nem adott helyt a Földalapkezelő időt húzó felülvizsgálati kérelmének, így most már tényleg nyilvánosságra kell hozni az állami földbérlet pályázatok értékelési pontszámait és bírálati lapjait.


Így elvileg semmi akadálya nincs annak, hogy végre az egész ország megtudja, hogy pontosan milyen szempontrendszer alapján gyűjtött össze hatalmas földvagyont az utóbbi években többek közt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor helyi Orbán Viktorja. Vagy Simicska Lajos, Nyerges Zsolt és a többi nagybirtokos. Elvileg.


Szabó Rebeka két éve küzdött a különböző bíróságokon ezért a döntésért, hamarosan kiderül, hogy az állam tényleg kiadja az adatokat, vagy van még valami újabb trükkjük.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kiderül, mi alapján osztották az állami földeket

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 03. 26.
Cikk forrása

A Kúria elutasította a Földalapkezelő felülvizsgálati kérelmét, így nyilvánosságra kell hozni az állami földbérleti pályázatok értékelési pontszámait és bírálati lapjait. Az adatigénylést két éve nyújtotta be Szabó Rebeka, aki ígéri, mindent dokumentumot nyilvánosságra hoz.


„Vége az NFA titkolózásának! A Kúria nem adott helyt a Földalapkezelő időt húzó felülvizsgálati kérelmének, így most már nincs több kibúvó, nyilvánosságra kell hozniuk az állami földbérletpályázatok értékelési pontszámait és bírálati lapjait” – írja Facebook-oldalán Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért képviselője.


Szabó Rebeka két évvel korábban kérte ki a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől, hogy milyen indokkal adta oda az állami földeket húszéves bérletbe. Miután adatigénylését elutasították, bírósághoz fordult, az első- és másodfokon eljáró bíróság is neki adott igazat, de az NFA hiába nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához, az nem adott neki helyt.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A földönfutóvá tett hortobágyi állattartó gazdák

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 03. 25.


A földönfutóvá tett hortobágyi állattartó gazdák (hangfelvétel) - Vértanúk tere - 2014.03.25.



A földönfutóvá tett hortobágyi állattartó gazdák (videofelvétel) - Vértanúk tere - 2014.03.25.



Frissítés exkluzív riportokkal! A helyszíni felvételeket Ács Sándorné agrármérnök, vidékfejlesztési szakmérnök, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja, a kielegyenafold.hu szerkesztője készítette.

Videó: A földönfutóvá tett állattartó Hortobágyi Nemzeti Parkos gazdák - "Hová vigyem az ötszáz marhát..."


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



"Létrejött a hortobágyi részen is a földmaffia" – tüntetés marhákkal

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 03. 25.
Cikk forrása

Gazdák tüntetnek a budapesti Vértanúk terén, mivel szerintük botrányos helyzet alakult ki a hortobágyi földosztás miatt. A gazdák marhákat is hoztak a fővárosba.

Egy maroknyi gazda és két marha tüntet a hortobágyi földosztás miatt reggel 8-tól este 8-ig a budapesti Vértanúk terén. Ahogy arról a hvg.hu korábban már beszámolt, botrányos helyzet alakult ki a Hortobágyi Nemzeti Park földpályázatai miatt. Az eddigi földosztási gyakorlathoz hasonlatosan, a hortobágyi földosztásnál is megtalálhatóak a nyertesek között a gazdálkodási gyakorlattal nem rendelkező, csak papíron helyi lakosok és székhelyű cégek, miközben évtizedek óta állattartással foglalkozó gazdák maradtak legelőterület nélkül. A földosztás ügyében Orbán Viktor miniszterelnök január 30-án felkérte a Kehit, hogy vizsgálja meg a nemzeti parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket.



Az elégedetlen helyi gazdák mellett a demonstráción hívatlanul részt vett Váradi András alcsútdobozi gazda is, aki Mészáros Lőrinc felcsúti főpolgármester terjeszkedésének lett az áldozata, és mára az Együtt-PM színeiben kampányol a Kormányváltó Összefogás jelöltje


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A földpályázatok eredménye miatt tüntettek a gazdák

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 03. 25.
Cikk forrása

Tüntettek a hortobágyi gazdák a szerintük elcsalt földpályázatok miatt. Szerintük olyan személyek kapták meg a legelőt, akik nyakkendőt viselnek, és most nincs jószág a legelőn.

Néhány hortobágyi gazda a budapesti Vértanúk terén tüntetett a földpályázatok eredménye ellen. A hvg.hu videójában elmondják, hogy szerintük létrejött a földmaffia a Hortobágyon, és olyanok nyertek, akiknek nincs semmilyen állata, míg olyanok nem, akiknek 500 birkája van. Az egyik gazda elmondta: olyan személyek kapták meg a legelőt, akik nyakkendőt viselnek, és most nincs jószág a legelőn. Azt azonban nem tudja, hogy lesz tovább, ha nem kapja meg a legelőt.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Marhabőgés az utca zajában

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 03. 25.
Cikk forrása


Marhabőgés vegyült az utca zajába kedden a Vértanúk terén. A jószágok nem idegenforgalmi látványosságként kerültek a Parlament tőszomszédságába, hanem a kisemmizett hortobágyi gazdák igyekeztek velük felhívni a figyelmet arra, hogy ha a kormányzat nem változtat az állami földbérlet-pályázatok elbírálásának gyakorlatán, akkor előbb-utóbb valóban csak mutatóban marad haszonállat ebben a térségben, de talán az országban is.

A marháknak maradniuk kell, még egy fotózás erejéig sem szállhatnak le az utánfutókról - így szólt a keddi gazdatüntetést biztosító rendőrszázados utasítása. Pedig a két növendék jószágnak fontos szerepet szántak a Hortobágyi Nemzeti Park területén évtizedek óta mostanáig gazdálkodó állattartók, azt kívánták bemutatni, hogy számukra nem jut elég takarmány. A demonstráció reggel 8-tól este 8-ig tartott. A maroknyi demonstráló az állami földek bérbeadása ellentüntetett. Orbán Viktor miniszterelnök január 31-én felkérte a KEHI-t az ügy



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Fidesz: A magyar föld védelmében

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 03. 25.
Cikk forrása

Az új földtörvény garantálja, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta után is, a magyar gazdáké és családi gazdaságoké legyen a magyar föld – hangsúlyozta Zsigó Róbert. Az EU-s szabályok miatt Magyarországon idén május 1-től megszűnik a külföldiek földvásárlási moratóriuma. Magyarország uniós tagsága óta, összesen 10 év haladékot kapott, ez most lejár. Meghosszabbítani már nem lehet, hiszen egyszer már kapott haladékot hazánk – emlékeztetett Zsigó Róbert. Ennek mi sem örülünk, de ezt az EU tagjaként elkerülni nem tudjuk – jegyezte meg a Fidesz szóvivője március 25-én.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Együtt-PM: az NFA-nak ki kell adnia az állami földpályázatok adatait

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 03. 25.
Cikk forrása

Egyetlen fideszes vezető sem mond igazat, amikor arról beszél, hogy a gazdákhoz kerülnek a földek – jelentette ki Szabó Rebeka.


A Kúria ítélete nyomán a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) 15 napon belül nyilvánosságra kell hoznia a 2012 márciusáig meghirdetett állami földbérleti pályázatok értékelését, bírálati lapjait és pontszámait – ezt az Együtt-PM színeiben politizáló Szabó Rebeka jelentette be szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.


A politikus azt mondta, hogy az ügyben két éve indított pert, amit első és másodfokon is megnyert, de az NFA ezután egy felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. A mostani döntés még januárban született meg, de Szabó Rebeka csak hétfőn kapta kézhez.


A független képviselő úgy fogalmazott: az elmúlt két évben, míg zajlott a per több visszaélés is történt az állami földekkel. Ezek közé sorolta, hogy Mészáros Lőrinc cégén és családtagjain keresztül több



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Vérszemet kapnak a strómanok

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 03. 25.
Cikk forrása

Az ügyészség megszüntette a Kanyok Attila "deszes tiszaújvárosi önkormányzati képviselő ellen folytatott eljárást azzal az indokkal, hogy bár fiktív székhellyel pályázott állami földekre, a valótlan adattal kötött szerződést nem szegte meg. Gőgös Zoltán szerint ez vérlázító indoklás.


– Döbbenetesnek tartom, hogy egy nyilvánvaló földmutyi ügyében az ügyészség egy csaló pártjára állt, és bűncselekmény hiányában megszüntette az ellene folyó nyomozást. Ez azt jelenti, hogy vérszemet kapnak a strómanok, és legálissá válnak azok a csalások, amelyek révén a nemzeti parkokban hatalmas legelőkhöz jutottak politikailag befolyásos magánszemélyek és cégek – így kommentálta mai, debreceni sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán volt agrárállamtitkár, az MSZP szakpolitikusa azt a hírt, miszerint a vádhatóság megszüntette a Kanyok Attila "deszes tiszaújvárosi önkormányzati képviselő ellen folytatott eljárást.


Mint korábban megírtuk: Kanyok Attila ellen – aki korábban a fideszes Mengyi Roland, Borsod-Abaúj-Zemplén



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



© 2013 Kié legyen a föld?