Még Fazekas is elvetette saját javaslatát - Kétharmad híja mentette meg a nemzeti parkokat

Nem volt meg a kétharmad, így nem ment át a nemzeti parkok földjeit a földalapba átcsatornázó törvényjavaslat. Ezért a parlament elhalasztotta a szavazást. Még Fazekas Sándor agrárminiszter is elvetette saját javaslatát.Fazekas Sándor is nemet mondott saját előterjesztésére - vélhetően nem figyelt a szavazáskor

 

Elhalasztotta tegnap a parlament annak a törvényjavaslatnak a végszavazását, amely arról rendelkezett volna, hogy a Nemzeti Park Igazgatóságok (NPI) helyett a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) hasznosítsa a védett, tehát nemzeti parki vagy Natura 2000 besorolás alá eső földterületeket. Az Országgyűlés azután döntött így, hogy az indítvány minősített többséget igénylő kitételei – így például épp a nemzeti parkok földjeiről szóló rész – nem kapták meg a szükséges kétharmados többséget.

 

Az ellenzék nem enged


Az MSZP üdvözli, hogy megbukott a “földosztás törvénye” – közölte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke tegnap sajtótájékoztatóján. Harangozó Gábor elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot. A Jobbik tegnap szintén felszólította az Orbán-kormányt, hogy örökre tegyen le a nemzeti parkok földjeinek elvételéről. Az ellenzéki párt képviselője, Magyar Zoltán ezt úgy kommentálta, elbukott a nemzeti parkok földjeinek elvételéről szóló tervezet, amivel némi időt nyert a magyar természetvédelem. Az LMP arra szólította fel Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy ne nyújtsa be újra az állami földvagyon kezeléséről szóló javaslatot.


A parlamenti honlap adatai szerint négy fideszes képviselő, így Bencsik János , Hende Csaba honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, valamint maga az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is nemmel szavazott. Az MTI szerint közülük később ketten is azt jelezték az ülésvezetésnek, hogy igennel szavaztak – így se lett volna meg azonban a szükséges kétharmados többség, ezért az előterjesztő kérésére úgy határoztak a képviselők, hogy elhalasztják a zárószavazást.


A javaslatcsomag több, egyszerű többséggel elfogadható pontja mellett a kétharmados többséget igénylő nemzeti parkokról szóló rész váltotta ki korábban a legtöbb vitát, bár a védett területek tulajdonában nem történt volna változás, a kezelésük került volna az NFA-hoz. A cél az, hogy az állami földek hasznosítása egységes tulajdonosi joggyakorlás keretében, egységes hasznosítási elvek mentén történjen. Az indoklás szerint az NFA a védett természeti és Natura 2000-es területek haszonbérbe adása során minden esetben érvényesíti a természetvédelmi szakmai előírásokat, amelyeket a nemzeti parki igazgatóságok adnak meg számára, így a kizárólagos nemzeti parki igazgatósági vagyonkezelés fenntartása nem indokolt.


A Nemzeti Park Igazgatóságok (NPI) eddig szigorú környezetvédelmi feltételek mellett a nemzeti parkok területének egy részét használatba adták gazdálkodóknak. A jelenleg élő szerződéseket nem érintené a kezelő változása, más kérdés, hogy a lejárt szerződéseket már nem a nemzeti parkok kötnék újra, hanem a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) – a bírálók, így az ellenzék és egyes civil szervezetek szerint inkább üzleti és politikai, mint környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.


A Fidesz-KDNP kétharmados többségének megszűntével megakadt javaslat egyeztetésre késztetheti a kormányt. Rogán Antal , a Fidesz frakcióvezetője tegnap arra kérte Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, tárgyaljon az ellenzékkel az állami földek bérbeadási gyakorlatával kapcsolatosan. Rogán hozzátette: szerintük az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon egy szervezetnek kell végeznie. A jelenlegi gyakorlatot átláthatatlannak tartja a frakcióvezető. A földművelésügyi miniszter természetesen eleget tesz a frakcióvezető kérésének – közölte a tárca az MTI-vel. A javaslatot azonban a kormánypártban sem támogatja mindenki. Figyelemreméltó, hogy a közelmúltban az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának fideszes többsége és a Kövér László házelnök által vezetett fenntartható fejlődés tanácsa is elutasította a felvetést.

 


Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 15.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?