Nem a nagyokat hozza helyzetbe a földtörvény

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 24.
Cikk forrása

Cáfolta a Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Hírlapnak Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő azon állítását, hogy az új földtörvénynek köszönhetően a nagybirtokos gazdálkodókat illeti meg az elővásárlási jog.


A napilap szerdai számában a szaktárca arra emlékeztet, hogy az új földtörvény egyértelmű elővásárlási sorrendet állít fel. Eszerint az első helyen a magyar állam, a második helyen a földet legalább három éve használó földműves vásárolhat területet. Őket követően léphetnek be az eladásra kerülő földet nem használó, helyben lakó földművesek.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kiket is hoz helyzetbe a földtörvény...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 24.
Cikk forrása

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) bizonyítékot is fölmutatva cáfolta azt az állítást, miszerint az új földtörvénynek köszönhetően a nagybirtokos gazdálkodókat illeti meg az elővásárlási jog.

föld


A jogszabály egyértelmű elővásárlási sorrendet állít fel. – fotó: Shutterstock


Az FM közlemélnye szerint nem igaz, hogy az Új Földtörvény szerint a „nagybirtokost illeti meg az elővásárlási jog”. A sorrend a következő: első helyen a Magyar Állam, a második helyen a földet legalább 3 éve használó földműves vásárolhat területet. Őket követően léphetnek be az eladásra kerülő földet nem használó helyben lakó földművesek. Tehát jogi személy földtulajdonszerzése eleve kizárt, ahogy az is, hogy „nagybirtokos” szerezzen újabb földtulajdont, hiszen 300 hektár feletti földtulajdona senkinek sem lehet e törvény szerint.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az LMP képviselőinek nincsen titkolnivalójuk

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 23.
Cikk forrása

A Fidesz frakció az, aki nem támogatta az LMP-s javaslattal a földtörvény módosítását, hogy a kicsiknek legyen elővásárlási joga, a nagyokkal szemben.

„Az azonnali kérdések órájában mai napon a Fidesz-frakció ismét fontosabbnak tartotta velem, illetve az általam a fideszes tagkártya híján el nem nyert termőföldekkel foglalkozni, mint a társadalom és az ország problémáival. Szánalmas az a próbálkozás, ahogy a Fidesz frakció a kormány leggyengébb láncszemeként működő FM botrányairól megpróbálja elterelni a figyelmet.


Pócs János és a Fidesz azt gondolja: ha valamit többször mondanak el, akkor igaz lesz. Nem, nem lesz az, az LMP ahogyan eddig is, következetesen kiáll a kis- és közepes gazdálkodók érdekeiért, és nyilván ez okozza az érdekütközést a jelenleg milliárdosokat és Fideszes új zöldbárókat képviselő FM-mel.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantossal harcol az agrártárca

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 19.
Cikk forrása

A kishantosi biogazdaság ügyében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA)elmarasztaló szerdai jogerős bírósági ítélet miatt a szaktárca a Kúriához fordul - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

0
inShare

A kishantosi biogazdaság ügyében



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos elégtétele

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 19.
Cikk forrása

A másodfokú bíróság érvénytelennek ítélte azt a szerződést, amelyet az állam földkezelője, a Nemzeti Földalap kötött egy gazdával egy 28 hektáros területre. Mikor a gazda megkötötte a szerződést, nem foglalkozott ugyanis mezőgazdasággal. Ezért nem pályázhatott volna. A bíróság ezzel jogi elégtételt adott a biogazdálkodó Kishantosi Vidékfejlesztő Központnak, amely azért perelt, hogy mondják ki: szabálytalan volt a földpályázat, amellyel kihúzták a lábuk alól a talajt. Kimondták.


Az állam azonban olyan gazdának adta a Bio Suisse minősítésű, ökológiai mintagazdaság földjének egy darabját, amelyet az rögtön lepermetezett, és kukoricát szórt bele. A törvénytelenség felett szemet hunyó állami földkezelőt az a minisztérium felügyeli, amelynek képviselői a fenntarthatóság és az ökológiai gazdálkodás mantráját mormolva büszkélkednek a milánói világkiállítás magyar pavilonjában. De az itthoni valóság szürke zónájában kegyetlenül szétverik azt, amiről reprezentációs körülmények között nagyon szeretnek papolni.


Az álszent társaság némely



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos igaza – Zöldgömb

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 19.
Cikk forrása

Kishantos igaza


A Mezőföld szívében, Kishantoson már 1992-ben felhagytak a vegyszeres mezőgazdasággal, az évek folyamán egy nemzetközi hírű ökológiai mintagazdaságot alakítottak ki, és gazdaság bevételéből ingyenes népfőiskolát működtettek, ahol a 21. század fenntartható mezőgazdaságát tanították és mutatták be. Az ökológiai gazdaság működése akkor vált lehetetlenné, amikor az addig általuk bérelt és használt állami területeket a földbérleti pályázatokon mások nyerték el. A döntések miatt több pert is indítottak a gazdaság ügyvezetői. Szerdán a Kishantosi Nonprofit Kft. másodfokon részlegesen pert nyert a Nemzeti Földalap és a magyar állam ellen, a Fővárosi Ítélőszék ítélete szerint az egyik pályázó nem is indulhatott volna. A szaktárca közleményében arra utalt, hogy a Kúria elé viszi az ügyet. A Zöldgömbben Ács Sándorné agrármérnökkel, az egyik ügyvezetővel beszélgetünk.


A 21. század



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos elégtétele

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 19.
Cikk forrása


Az állam azonban olyan gazdának adta a Bio Suisse minősítésű, ökológiai mintagazdaság földjének egy darabját, amelyet az rögtön lepermetezett, és kukoricát szórt bele.

„Az álszent társaság némely miniszteriális tagját – akik az Ángyán József elleni bosszúhadjárat keretein belül úgy estek neki Kishantosnak, mint ökör a csalamádénak – nemrég bíróság tiltotta el a hamis beszédtől. A földművelésügyi tárcának papírja van arról, hogy rendszeresen és módszeresen csúsztat, lódít, hadovál. Fazekas Sándor miniszter – akire Petőfit plagizálva nemhogy az országot, de még a kutyámat se bíznám – a kishantosiak kinyíratása folyamán (450 hektár földet tereltek át tőlük az új bérlők kezére) azt találta ígérni, hogy egy 22 hektáros területet megkap a seregélyesi mezőgazdasági szakiskola, hogy – és most tessék megkapaszkodni! – biogazdálkodást folytasson. Aztán persze kiderült, hogy



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Másodfokon részlegesen pert nyert a vidékfejlesztési központ

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 18.
Cikk forrása

A másodfokon eljáró fővárosi törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatva, jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. keresetének. A Kft. további három kereseténél új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot a törvényszék.


A pert a központ indította a magyar állam, a Mezővidék Bt. és Nemzeti Földalapkezelő (NFA) ellen, kereseteiben az egész pályázati eljárás érvénytelenítését kérte, mert vitatták a kishantosi földekre kiírt pályázatokat, azok bírálatát, és azt a szerződést, amelyet olyan pályázó nyert, aki szerintük nem felelt meg a pályázati feltételeknek.
A szerdai másodfokú tárgyalást követően a részítélet ismertetésekor a bíró közölte: jogszabályba ütközik, ezért érvénytelen egy olyan szerződés, amelynél az egyik szerződő fél, a nyertes pályázó nem felelt meg a jogszabályban előírt pályázati feltételeknek, azaz nem indulhatott volna a pályázaton.


A fővárosi törvényszék megállapította: a másodrendű alperes, a Mezővidék Bt. nem


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Válaszol: Ács Sándorné, a kishantosi biogazdaság vezetője

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 18.
Cikk forrása

0
inShare

Elégtétel-e, hogy Kishantos nyert a kormány ellen"


Újra van bizalmam a magyar jogszolgáltatásban és remélem, hogy ez a döntés figyelmeztetés lesz a kormányzatnak is, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Nem mondunk le a 452 hektáros



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A bíróság keresztbe tett a földmutyinak, győzött Kishantos

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 18.
Cikk forrása

Érvénytelennek ítélte a bíróság a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet egy bétével kötött földhaszonbérleti szerződését. Erre eddig nem volt példa. A biogazdálkodást folytató, földjeitől megfosztott, állami segédlettel kiseprűzött kishantosi gazdaság jogi elégtételt kapott.

  A Fővárosi Törvényszék érvénytelennek találta a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a Mező Vidék Bt. között kötött földhaszonbérleti szerződést, hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság ítéletét, amelyben a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ területeinek elvesztése után az állami földpályázatok szabályosságát kifogásolta. A másodfokú ítéletet Hímer Gabriella hirdette ki, az ellehetetlenített biogazdálkodást folytató gazdaság vezetője könnyeivel küszködve jelentette ki: felemelő számára, hogy működik Magyarországon az igazságszolgáltatás.

A tárgyalás során az NFA ügyvédje, Kovács P. Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy egy-egy földhaszonbérleti pályázat érvényességét csak az NFA elnöke állapíthatja meg, arra a bíróságnak nincs hatásköre. A bírónő rácáfolt a magabiztos érvre. A háromfős



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Újabb törvénytelenségek a kishantosi mintagazdaság ügyében

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 18.
Cikk forrása

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ kálváriája azzal zárult, hogy 2013 november 1-től a termőföldek új bérlők kezébe kerültek, noha azóta bebizonyosodott, hogy az eljárás számos jogsértést tartalmazott, amit most újabb bírósági ítélet mondott ki.

A kishantosi mintagazdaságról azt kell tudni, hogy a területén 21 éven át olyan biogazdálkodást folytattak a gazdálkodók, amely nemcsak kiemelkedő szakmai eredményt mutatott fel, hanem ezzel jelentős értéknövekedést is sikerült elérni. Ezt tette tönkre az a döntés, amely új bérlők számára biztosította a terület bérleti jogát, akik azonnal vegyszeres gazdálkodásba kezdtek.


A határozat megszületése óta azonban egyre több gyanús körülmény került napvilágra. 2015. májusban jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy Bitay Márton államtitkár valótlanul állította, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ korábban nem fizetett bérleti díjat a föld után és nem hajtott végre korábban vállalt fejlesztéseket. Június 17-én szerdán pedig azt mondta ki a Fővárosi Törvényszék, hogy törvénybe ütközik az


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Győzött Kishantos, érvénytelen a földmutyi

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 17.
Cikk forrása

Érvénytelennek ítélte a bíróság a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet egy bétével kötött földhaszonbérleti szerződését. Erre eddig nem volt példa. A biogazdálkodást folytató, földjeitől megfosztott, állami segédlettel kiseprűzött kishantosi gazdaság jogi elégtételt kapott.

A Fővárosi Törvényszék érvénytelennek találta a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a Mező Vidék Bt. között kötött földhaszonbérleti szerződést, hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság ítéletét, amelyben a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ területeinek elvesztése után az állami földpályázatok szabályosságát kifogásolta. A másodfokú ítéletet Hímer Gabriella hirdette ki, az ellehetetlenített biogazdálkodást folytató gazdaság vezetője könnyeivel küszködve jelentette ki: felemelő számára, hogy működik Magyarországon az igazságszolgáltatás.


A tárgyalás során az NFA ügyvédje, Kovács P. Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy egy-egy földhaszonbérleti pályázat érvényességét csak az NFA elnöke állapíthatja meg, arra a bíróságnak nincs hatásköre. A bírónő rácáfolt a magabiztos érvre. A háromfős tanács amiatt mondta ki a Mező Vidék Bt. 28 hektáros területére



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Részleges győzelmet aratott a bíróságon Kishantos

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 17.
Cikk forrása

Részlegesen megnyerte az elvesztett földjeiért indított pert másodfokon a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ. A bíróság részben új eljárásra utasította az első fokú bíróságot, illetve érvénytelenítette az egyik új nyertes földhaszonbérleti szerződését. A területre újra pályázhatnak a kishantosiak is.


Megváltoztatta az elsőfokú ítéletet kishantos ügyében a másodfokon eljáró fővárosi törvényszék, amikor szerdán jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. keresetének. A Kft. további három kereseténél új eljárás lefolytatására kötelezték az elsőfokú bíróságot.


_HDA4916

Fotó: Hajdú D. András


A pert a központ indította a magyar állam, a Mezővidék Bt. és a Nemzeti



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Juhai után halt a földjétől megfosztott derecskei, öreg juhász

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 02.
Cikk forrása

Tavaly decemberben még büszkén mutatta az mti fotósának négy báránykáját Szabó Lajos bácsi, akik négyes ikrekként látták meg ezt a világot. Azóta, aztán csak szomorúság érte a derecskei állattartó gazdát.


Ötvenhárom év után már nem tenyészthetett semmit, mert tőle is elvették a földjét, pontosabban nem nyert egy morzsát sem. Fájó szívvel eladta a juhokat aztán rá nem sokkal agyvérzést kapott, ágynak esett és a múlt héten temették el.


Amire a kisváros lakói sem számítottak, hogy a Fidesz szimpatizánsként elkönyvelt református pap, Varga Zoltánné, feltehetően a család javaslatára, de elmerte mondani, hogy Lajos bácsi az állatai elvesztésébe halt bele.


Ő maga is tüntetett korábban,s ott volt, amikor a környék országgyűlési képviselője Vitányi István szembe nevette az őt védelemért felkereső gazdákat.


Természetesen, így az ő lelkiismeretlensége is hozzájárulhatott Szabó



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



© 2013 Kié legyen a föld?