Megint keményen odamondtak Orbánnak a pártfogói

A Professzorok Batthyány Köre bírálja a nemzeti parkok földjeinek államosítását és a brókerbotrányok egyenlőtlen kezelését. A kifejezetten polgári értékek iránt elkötelezett egyetemi tanárok 20 éve alakult egyesületét a Jobbik tapolcai előretörése indította megszólalásra.

A professzorok szerint az időközi választások eredménye tükrözi a társadalom hangulatát, amit a jelek szerint a kedvező gazdasági adatok sem ellensúlyoznak. „A passzív többség masszív közönybe süppedt" - fogalmaznak az egyetemi tanárok.


Alapvetően két dolgot emelnek ki, mint amely "okkal kelt elégedetlenséget", bár ezeket - mint fogalmaznak - elnyomja a háttérzaj. Ez pedig a nemzeti parki földek megkísérelt kiszolgáltatása a Nemzeti Földalapnak, valamint a tőzsdei alkusz-cégek botrányainak nem egyenlő kezelése. Ezekhez adódik a közszféra legelhanyagoltabb ágaiban dolgozók jogos türelmetlensége.

A tisztánlátást erősen rontja, hogy személyi ellentétek forgatták fel a kormánypárti médiát, és ez megkönnyíti, hogy az ellenzék, a jobb- és baloldali egyaránt, a kormány és gazdasági holdudvara kárára összemosson mindent, ami gyanúsnak láttatható.


Pedig új súlyos problémák jelentek meg, amelyek kezelése a nemzet egységét, a kormány erőteljes megtámogatását kívánná - állítják a professzorok. Ilyen az illegális bevándorlás növekedése, a külvilágban zajló keresztényirtás, Magyarország új szerepvállalása az arab világ konfliktusaiban, továbbá annak esélye, hogy az ország a szuverenitásának fontos szeletét vesztheti el az amerikaiakkal tervezett szabadkereskedelmi megállapodásban.

Ideje, hogy észrevegyük: a közbizalom új hálójára van szükség. Nekünk, polgároknak kell bizalmat adnunk, de a bizalomra rászolgálni a kormányzó erők feladata.

A Professzorok Batthyány Körének elnöke Náray-Szabó Gábor fizikus, és a tagok között van Szabad György történész, az Országgyűlés volt elnöke, Zlinszky János jogász, Szabó Gábor fizikus, Finta József építészmérnök és Ángyán József, az állami földbérletek ügyeit leleplező agrármérnök, volt fideszes országgyűlési képviselő is.


Solymosi Frigyes kémikus a napokban önállóan, nyílt levélben is üzent Orbán Viktor miniszterelnöknek. „Az ország – és pártod – érdekében kívánatos lenne átmeneti visszavonulásod, kilépésed ebből az elképesztő feszültségeket teremtő munkakörből, és a miniszterelnöki tisztség átadása valamelyik kevésbé elfáradt munkatársadnak" – írta a Népszabadságban az akadémikus, egyetemi tanár.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 25.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?