Bebizonyosodott: a Fidesz-kormány nem mond le a nemzeti parkok földjeiről

Csütörtökön az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága elfogadta és parlamenti zárószavazásra terjesztette be az állami vagyonról szóló törvény csonka, kétharmados részek nélküli változatát. Ezzel egyértelművé vált, hogy az Orbán-kormány korábban sem a földvagyon egységes kezelését célozta meg ezzel a tervezettel, hanem a nemzeti parki földjeit akarta megkaparintani.


Kibújt a szög a zsákból: a kormány csak a nemzeti parki földekre hajt - fogalmaztak közös közleményükben a civil természetvédelmi szervezetek, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország.

Kiderült, mi az igazi cél


Mint ismert, az állami vagyonról szóló törvényről múlt héten azért nem született döntés, mert az ellenzék nem szavazta meg a kétharmados támogatást igénylő részeket, amelyek az állami földvagyon központosított kezelését szolgálták.

 
Pedig valójában ezek még a törvényjavaslat támogatható pontjait jelentették, ilyen volt például a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésébe tartozó területeknek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) való átemelése.

 
Az ellenkezést a módosító feles része váltotta ki. Hihetetlen ugyan, de elég mindössze a képviselők felének támogatnia a nemzeti parkok földjeinek elvonását, ezzel magyarázható, hogy az agrártárca most a kétharmados részektől megcsonkítva terjeszti a Ház elé a szöveget.

 
A természetvédelmi szervezetek egyébként szakmailag teljesen alaptalannak tartják, hogy a kormányzat annak ellenére erőlteti a nemzeti parkok jogainak csorbítását, hogy nem valósulhat meg a kormányzat által eddig kommunikált cél, vagyis az állami vagyon egységes kezelése. Véleményük szerint ez a lépés a természetvédelmi rendszer jövőjére nézve rendkívül baljós tendenciát vetít előre.

 
Emlékeztetnek: a törvényjavaslattal szemben foglalt állást az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa szakmai bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács és 170 civil szervezet. A civil szervezetek felkérésére ezrek álltak ki és jelezték a tervezettel kapcsolatos aggályaikat a döntéshozóknak elküldött levelekben.

 
Közleményükben egyébként arra is felhívták a figyelmet, hogy a törvény elfogadása visszafordíthatatlan károkat okozhat hazánk természeti örökségében és ezért alkotmányellenes. A szervezetek a törvény elfogadása esetén felkérik a köztársasági elnököt, az ombudsmant és a parlamenti pártokat, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz az egészséges környezethez való alapjogot sértő jogszabály megsemmisítése érdekében.

A nemzeti ellenzék véleménye nem változott, és továbbra is egyetért a civilekkel


Teljes mértékben egyetértek a civil természetvédelmi szervezetekkel, és a Jobbik minden lehetséges fórumon megtámadja ezt a törvényt, ha az Országgyűlés fideszes többsége elfogadja azt - szögezte le az Alfahír kérdésére Magyar Zoltán, a nemzeti párt agrárpolitikusa.

 
Magyar Zoltán csalódottságának adott hangot, amikor elmondta, hogy hiába vettek részt a kormány által szervezett keddi ellenzéki egyeztetésen, a Fazekas Sándor által vezette Földművelésügyi minisztérium már a megbeszélés előtt benyújtotta a most elfogadott módosítót.

 
A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány - bár azt hangsúlyozza, kompromisszumra törekszik -, erőszakkal, a Fideszre jellemző arroganciával keresztül verte a földtörvény módosítását az Országgyűlés bizottságain.

 
A nemzeti ellenzék véleménye nem változott, továbbra is a leghatározottabb módon elutasítja a természetvédelmi területek kijátszását, illetve minden lehetséges eszközzel küzd a fideszes földmutyi ellen. A képviselő lapunknak megerősítette, hogy a kormánypárt a módosító elfogadásával egyértelművé tette, esze ágában sem volt az állami területek egységes vagyonkezelésének megvalósítása, csakis a nemzeti parkok földjeinek megszerzése lebegett a szeme előtt.

 
A törvénytervezetről várhatóan jövő kedden, április 28-án szavaz a parlament.

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 23.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?