TUDNIVALÓK

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 21.


Most már élesben megy a földügy utolsó szalmaszála, a népszavazási kezdeményezés. Gőgös Zoltán 5-én összegzi az állást, ezért azt kéri, hogy minden meglévő aláírás jusson el hozzá 5-éig (csütörtökig) - ez még nem a végleges határidő, de látni kell, hogy hogy állunk.


MOST LEHETŐSÉGÜNK VAN DÖNTENI AZ ORSZÁGUNKRÓL, A JÖVŐNKRŐL:


„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról...”


Így szól a Gőgös Zoltán által benyújtott népszavazási kérdés.


200.000 ALÁÍRÁSRA VAN SZÜKSÉG,
HOGY SZAVAZHASSUNK AZ ÁLLAMI FÖLDEK SORSÁRÓL!


AZ ÖN ALÁÍRÁSÁRA IS SZÜKSÉG VAN!


MOST!


Kérem nyomtassa ki az aláírás gyűjtő ívet a www.kielegyenafold.hu honlapról és gyűjtsön össze a környezetében annyi aláírást, amennyit csak tud.


Budapesten Ertsey Attilánál (Élőlánc) lehet leadni. Akinek nincs nyomtatója, az nála alá is írhatja.

Ertsey Attila telefonszáma: 30 555 1284

e-mail: attila.ertsey@gmail.com



OLVASHATÓAN, KÉK TOLLAL KELL KITÖLTENI, ÉS



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A bíróság újra elkaszálta a kormányt Kishantos miatt

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

A Kúria mai ítéletében helyben hagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelőnek a Mező Vidék Bt.-vel  megkötött szerződését – írta a Greenpeace.


A Kúria mai döntését megelőzően 2015. június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta Kishantos érveit; ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő (a Mező Vidék Bt.) és az NFA közötti szerződést. Emellett döntött arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalta első fokra.  Az NFA és a Mező Vidék Bt. azonban nem fogadta el a jogerős ítéletet a szerződés megsemmisítéséről, és a Kúriához fordult. A bírósági mai döntésével helybenhagyta a 2015-ben hozott másodfokú ítéletét. Kishantos tehát győzött.


A Greenpeace álláspontja szerint az ítélet precedensértékű: azt mutatja, hogy a bíróságok ténylegesen számon kérhetik a NFA-n a jogszabályok betartását.


Bízunk abban, hogy ez az ítélet bátorítást, erőt ad minden olyan gazdálkodónak, aki hasonló helyzetbe került az állami földbérleti pályázatok



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A Kúria Kishantosnak adott igazat

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

A Kúria helybenhagyta a 2015-ös, másodfokú bírósági döntést.

A Kúria helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek a Mező Vidék Bt.-vel  megkötött szerződését. A bíróság tehát a legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy az NFA törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, valamint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskolának volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében – írta a Greenpeace az MNO-nak küldött közleményében.


Mint írták, a Kúria mai döntését megelőzően 2015. június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta Kishantos érveit; ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő, a Mező Vidék Bt. és az NFA közötti szerződést. Emellett döntött arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalta



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Győzött a Kishantos a Földalappal szemben

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

A 2013-as földpályázatok elbírálásakor ítélték oda a Kishantos mintagazdaság földjeit a Mező Vidék Bt.-nek. A Kúria kedden megsemmisítette az új bérleti szerződést.

A Kúria helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) a Mező Vidék Bt.-vel megkötött szerződését - jelentette a Greenpeace lapunknak.


A döntéssel kimondta a bíróság, hogy


a Nemzeti Földalap törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban,


valamint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében.

Semmis a bérleti szerződés


A Kúria mai döntését megelőzően 2015. június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta Kishantos érveit; ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő (a Mező Vidék Bt.) és az NFA közötti szerződést.


Emellett döntött arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalta első fokra.


Az NFA és a Mező Vidék Bt. azonban nem fogadta el a jogerős ítéletet



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



"Kishantos győzött" A Kúria elkaszálta az NFA szerződését

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

A Kúria helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítették a Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) a Mező Vidék Bt.-vel megkötött szerződését – jelentette a Greenpeace.


A hvg.hu azt írja, ezzel a legfelsőbb szinten is megerősítették, hogy törvénysértés történt azzal, hogy megpályáztatták 2013-ban a kishantosi földeket. A Kúria a döntésével helybenhagyta azt a másodfokú ítéletet, amelyben a bíróság már korábban semmissé tette az egyik új bérlő és az NFA közötti szerződést.


"Kishantos tehát győzött" – fogalmazott a portálnak a Greenpeace. A szervezet szerint az ítélet azt mutatja, hogy a bíróságok számon kérhetik a NFA-n a jogszabályok betartását.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kúria: Jogtalanul adták bérbe a kishantosi földet

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

A Kúria helyben hagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelőnek a Mező Vidék Bt.-vel megkötött szerződését. A bíróság tehát a legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy az Nemzeti Földalapkezelő törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, valamint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében – írja közleményében a Greenpeace.


A Kúria keddi döntését megelőzően 2015. június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta a kishantosiak érveit és ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő (a Mező Vidék Bt.) és az NFA közötti szerződést. Emellett döntött arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalta első fokra. Az NFA és a Mező Vidék Bt. azonban



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos jogilag győzött, de ezzel nem sokra mennek

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

A legfőbb bírói fórum helybenhagyta a 2015-ben hozott másodfokú ítéletét. Kishantos tehát jogilag győzött. A valóságban az állami földcsalás áldozata, mert 452 hektárnyi területet vettek el tőle, az új bérlők pedig letarolták a táblákat.

A Kúria helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelőnek a Mező Vidék Bt.-vel megkötött szerződését. A bíróság legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy az NFA törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében.


A Kúria mai döntését megelőzően 2015. június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta Kishantos érveit; ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő (a Mező Vidék Bt.) és az NFA közötti szerződést. A másodfokú ítéletet Hímer Gabriella bíró hirdette ki, az ellehetetlenített biogazdálkodást folytató gazdaság vezetője, Ács Sándorné pedig könnyeivel küszködve jelentette ki: felemelő számára, hogy működik Magyarországon az igazságszolgáltatás. De



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Egyelőre senki sem mond le, pedig az NFA úgy tűnik, törvénytelenül vette el Kishantos földjeit

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

Kishantos győzött, de mégis elbukott. Komoly következmények várhatóak, hisz a Kúria helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítették a Nemzeti Földalapkezelőnek, azaz az NFA és a Mező Vidék Bt. között megkötött szerződést. A Greenpeace szerint a legfőbb bírói testület kimondta, hogy törvénytelenül járt  el az NFA. Kérdés, hogy ezek után vajon ki mond le az NFA vagy épp a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál, hisz ez súlyos bukás.


kishantos


A bíróság a legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy az NFA törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, valamint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében – értékelte a Kúria döntését a Greenpeace.


Felidézték, hogy a mai döntést megelőzően tavaly június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta Kishantos érveit,  és az ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő (a Mező Vidék Bt.) és az



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos: A Kúria szerint is érvénytelen a termőföld-haszonbérleti szerződés

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

A Kúria kedden kihirdetett határozatában megállapította, hogy érvénytelen a magyar állam és a Mező Vidék Bt. közötti termőföld-haszonbérleti szerződés, ezzel helyben hagyta a másodfokú bíróság tavalyi döntését. A felperes, a földterület korábbi bérlője a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. volt.


A Kúria tájékoztatása szerint a pályázati eljárás útján megkötött szerződés jogszabályba ütközött, mert a magyar állam képviseletében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) olyan társasággal kötött szerződést (Mező Vidék Bt.), amely nem indulhatott volna a pályázati eljárásban a vonatkozó kormányrendelet szerint, mert nem származott jövedelme mezőgazdasági tevékenységből.


A pályázati eljárás lefolytatása nem eredményezheti azt, hogy a pályáztató erre hivatkozással olyan személlyel kössön szerződést, akivel a szerződéskötést egyébként jogszabály kizárja - írja a Kúria. Ács Sándorné, a felperes Kishantosi Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, "felemelő érzés megélni, hogy működik a jogállam Magyarországon". Mint mondta, a legmagasabb bírói fórum, vagyis a Kúria döntése megcáfolhatatlanul bizonyítja, hogy az NFA és a Mező Vidék Bt. között


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Döntött a Kúria: törvénytelen volt a Földalapkezelő eljárása Kishantos ügyében

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

Tüntetés, Kishantos, 2015. november 10.

Tüntetés Kishantos védelmében novemberben. Fotó: Budapest Beacon, Lestyánszky Ádám


Kedden a Kúria kimondta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, és az egykori ökogazdaságnak volt igaza, amikor pert indított az általa bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében. Mindeközben az állam a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország ellen indított perének első tárgyalási napjáról még mindig nem tudni semmit, miután azt a bíróság túlterheltségre hivatkozva novemberben elnapolta.


A Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék másodfokú, 2015. június 17-i döntéstét, és megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) Mező Vidék Bt-vel kötött szerződését. A legfőbb bírói fórum ezen felül azt is kimondta, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kúria: Érvénytelen a kishantosi haszonbérleti szerződés

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

Nem eredményezhette volna a pályázati eljárás lefolytatása azt, hogy olyan pályázóval kössön szerződést a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, akivel a szerződéskötést a jogszabály kizárja – írja a Kúria abban a határozatban, amelyben érvénytelenítette a magyar állam és a Mező Vidék Bt. között létrejött kishantosi termőföld-haszonbérleti szerződést.

A Kúria kedden kihirdetett határozatában megállapította, hogy érvénytelen a magyar állam és a Mező Vidék Bt. közötti termőföld-haszonbérleti szerződés, ezzel helyben hagyta a másodfokú bíróság tavalyi döntését. A felperes, a földterület korábbi bérlője a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. volt. A Kúriához a Földművelésügyi Minisztérium fordult a másodfokú döntés után.


A keresetet a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. nyújtotta be a magyar állam, a Mező Vidék Bt. és az NFA ellen, mint a földterületek volt haszonbérlője. A Kft. kereseteiben az egész pályázati eljárás érvénytelenítését kérte, mert vitatták a kishantosi állami földekre



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos - Vesztett az állam

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása




Törvényt sértett a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, valamint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt pályázatok elbírálása ügyében.


A Kúria ugyanis helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelőnek a Mező Vidék Bt.-vel megkötött szerződését. A Kúria mai döntését megelőzően 2015. június 17-én a másodfokú bíróság döntött arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalta első fokra. Az NFA és a Mező Vidék Bt. azonban nem fogadta el a jogerős ítéletet a szerződés megsemmisítéséről, és a Kúriához fordult. A Kúria döntésével helybenhagyta a 2015-ben hozott másodfokú ítéletét. Kishantos tehát győzött.


A Greenpeace álláspontja szerint az ítélet precedensértékű: azt mutatja, hogy a bíróságok ténylegesen számon kérhetik a NFA-n a jogszabályok betartását.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Papírforma győzelmet aratott Kishantos, de mit keresett az ügy a Kúria előtt...

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

Precedensértékű. A Kúria előtt is pert nyert kedden Kishantos a Nemzeti Földalapkezelővel és a Mező Vidék Bt.-vel szemben. Az ítélet persze örömre ad okot, ugyanakkor meg kell állapítanunk, hogy egy nyilvánvalóan vesztes (jogszabálysértő) üggyel képes volt egy költségvetési szerv elmenni egészen a legmagasabb szintig, és ez elszomorító.

A Nemzeti Földalap felett a Magyar Állam nevében a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket az agrárpolitikáért felelős miniszter a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) gyakorolja. Az NFA központi költségvetési szerv. Elnökét és két elnök-helyettesét a miniszter nevezi ki


- olvasható az NFA honlapján. Ezzel szemben a Kúria előtt egy olyan építőipari cégnek az igazát védte a Földalapkezelő, amely annak ellenére jutott termőföldhöz, hogy még csak papíron sem végzett mezőgazdasági tevékenységet.


Ez egy jó nap!


- reagált telefonos megkeresésünkre Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyvezetője. Ugyanis a Kúria helyben hagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette az NFA-nak a Mező Vidék



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A nap, amikor Kövér, Lázár és Balog nem mondott igent Orbánnak

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

Egy nap - öt hír, amiről mindenki beszél: alig egy év után kimúlt a vasárnapi boltzár; Harkány egy újabb Kiss László-ügy helyszíne lett; a Kúria a földmutyit támadó Kishantosnak adott igazat; a magyar demokrácia állapota a bolgárénál is rosszabb minősítést kapott; Kiderült, mit látnak a rendőrök, amikor áthajtunk az új szupertraffipax alatt; és hogy milyen az, amikor egy hiúz és egy farkas találkozik itt a szomszédban.


- Tegnap eldöntötte a kormány, mára el is törölte a parlament a vasárnapi boltzárat. Két miniszternek, Lázár Jánosnak és Balog Zoltánnak, valamint Kövér László házelnöknek 100-100 ezer forintjába kerülhet, hogy nem szavazott, Szatmáry Kristóf miniszteri biztos, aki a tavalyi törvény beterjesztője volt, engedéllyel nyomhatott nemet, Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető pedig tévedésből tette ezt, a többi KDNP-s az enyhébb nemet kifejező tartózkodást választotta. Harrach előzetes magyarázata kisebb teológiai vitát generált Facebook-oldalán, mígnem



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Precedens értékű döntés Kishantos ügyében...

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása




Precedens-értékű döntést hozott a kúria az állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálásával kapcsolatban – állítja a GreenPeace -, amelyben többek közt megerősítette, hogy általánosságban vizsgálni kell a pályázatok kiírásának és elbírálásának jogszerűségét. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által indított per azonban több kérdést is felvet. Ha az új pályáztatási rendszer aggályos is, a régi gyakorlathoz – amikor földbárók fillérekért bérelhettek állami földet évtizedekre – sem kellene visszatérni.


A Kúria helyben hagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) a Mező Vidék Bt.-vel  megkötött szerződését – írja közleményében a GreenPeace. A bíróság tehát a legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy az NFA törvényt sértett



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A Kúria is a kishantosiaknak adott igazat

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

A Kúria helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítették a Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) a Mező Vidék Bt.-vel megkötött szerződését – jelentette a Greenpeace.


A bíróság a legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy az NFA törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, valamint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében – értékelte a Kúria döntését a Greenpeace.


Felidézték, hogy a mai döntést megelőzően tavaly június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta Kishantos érveit és az ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő (a Mező Vidék Bt.) és az NFA közötti szerződést.


© tisztajovo.hu


Akkor emellett döntöttek arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalták első fokra. Az NFA és a Mező Vidék Bt. azonban nem fogadta el a jogerős ítéletet a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



ELKÉSZÜLT DR. ÁNGYÁN JÓZSEF ELSŐ TANULMÁNYA A FÖLDÁRVERÉSEKRŐL

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 08.


"A nemzetek modernkori biztonsága ma már nem csak a honvédelem állapotától, sokkal inkább attól függ, hogy kinek a kezében vannak azok a természeti erőforrások és rendszerek, amelyekkel a környezet és az alapellátások – az élelem-, az ivóvíz- és energiaellátás - biztonsága megteremthető. Ezek között is kiemelt szerepet játszik az élelmezési és élelmiszer-biztonság megteremtésének alapeszköze, egyben a nemzeti szuverenitás egyik legfontosabb megtestesítője, a termőföld" (Dr. Ángyán József)

Linkek a tanulmányhoz:
Állami földprivatizáció - intézményesített földrablás - 2015. november - december
Földárverések - mintafeldolgozás - Fejér megye
Földfórum - Bicske - Fejér megye - 2016. 04. 07.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Döntsünk együtt az állami földek sorsáról!

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 01.
Cikk forrása

Civil állásfoglalás az állami földek eladásáról szóló népszavazási kezdeményezésről


Sajtóközlemény - április 1, 2016


Alulírott civil szervezetek támogatjuk az állami tulajdonban lévő földek sorsáról döntő népszavazási kezdeményezést, [1] hogy együtt dönthessünk ezekről a földterületekről.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



© 2013 Kié legyen a föld?