Összefognak, hogy ne vegyék el a földeket a nemzeti parkoktól

Az LMP az állami földvagyon kezeléséről szóló törvényjavaslat visszavonását szorgalmazza, mert a tervezett változtatás az ellenzéki párt szerint tönkreteheti a természetvédelmi intézményrendszert.


Erről Sallai R. Benedek képviselő beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a javaslat alapján a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő földek átkerülnek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA). Sallai R. Benedek jelezte, hogy ez ellen 150 civil szervezet lépett fel, és petíciót is eljuttattak a parlamenti képviselőkhöz.


Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes - miután több nyugalmazott nemzeti parki igazgatóval is konzultált - olyan állásfoglalást adott ki, amelyik szerint ha elveszik a nemzeti parkoktól a vagyonkezelői feladatokat, azzal alapvetően veszélyeztetik az ország természeti örökségének a megőrzését.


A képviselő hangsúlyozta, hogy a természetvédelmi parkok azért tudnak díjat szedni a természeti értékek látogatásáért, vagy azért szabhatnak feltételeket a gazdálkodóknak, mert ők a vagyonkezelők. Ha elveszítik ezt a jogot, nem fogják tudni ellátni a feladataikat — jelentette ki.


Sallai R. Benedek közölte, hogy az LMP a Jobbikkal és az MSZP-vel már egyeztetett az ügyben és minden bizonnyal meglesz a parlamenti képviselők egynegyedének támogatása ahhoz, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak, ha a törvényt elfogadná a parlament.

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 09.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?