Per Kishantosért

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 12. 20.
Cikk forrása

Az alaptörvénnyel, de még a hatályos jogszabályokkal is ütközik a Nemzeti Földalapkezelo Szervezet (NFA) döntése, amellyel elvették a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kht. által másfél évtizede bérelt 452 hektáros állami földet. Az ökogazdaságot és népfőiskolát is működtető társaság most pert indított a földalapkezelő ellen. Azt is elfogadhattlannak tartják, hogy sem az NFA által kiírt pályázatok sem az NFA döntését megalapozó egyéb jogszabályok nem tartalmaznak jogorvoslati lehetőséget.

A perrel szeretnék elérni, hogy az illetékes bíróság nyilvánítsa semmissé az NFA pályázatát és vonják vissza a határozatait. A bíróság feladata lesz eldönteni, hogy törvényesen nyerhetett-e egy budapesti ruhabála-kereskedő vagy egy salgótarjáni építési vállalkozó, illetve egy 2900 hektáros gazdaság tulajdonosi családi köréhez tartozó személy a biogazdaság területeiből.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kellemes Ünnepeket!

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 12. 20.





>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földpályázatok: szabálytalan a szerződések 28 százaléka

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 12. 05.
Cikk forrása

Rossz a jelenlegi formájában az állami földbérlet-pályázati rendszer, mert visszaélésekre ad lehetőséget – összegezte a Népszavának Harangozó Gábor (MSZP) a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) földbérletpályázatainak ügyében végzett Kehi-vizsgálat eredményét.


A lap pénteki számában az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke elmondta: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 428 pályázat tételes ellenőrzése után jutott erre a megállapításra.
   
A pályázatok 28 százaléka esetében nem lett volna szabad a szerződést megkötni, s ebből 14 százaléknál, azaz több mint 40 pályázatnál a pályázó valótlan adatokat közölt vagy nem felelt meg a kiírás feltételeinek. A fennmaradó pályázatok negyedénél, mintegy 80 esetben pedig a gazdasági terv



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



IGAZSÁGOT BÖCSÖDI GERGELYNEK!

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 12. 05.


Mai hír, hogy a Székesfehérvári Járásbíróság első fokon pénzbüntetésre ítélte Böcsödi Gergely fiatal kajászói családi gazdát. (http://nol.hu/belfold/fizetnie-kell-a-kisemmizett-gazdanak-1502527)


Ő egy azok közül, akiknek a kormány azt ígérte, hogy az állami földek az ő boldogulásukat fogják szolgálni. Pénzt, fáradságot nem kímélve pályázott… de nem nyert. A helyi gazdák helyett egy kápolnásnyéki nádarató, tetőfedő – a közigazgatási államtitkár szomszédja nyert, és a milliárdos Mészáros család. Korábban egyik nyertes sem foglalkozott mezőgazdasággal… Kiss Árpád törvénytelenül nyert pályázatot.


Böcsödi Gergely tiltakozásul felszántotta, és napraforgóval bevetette a törvénytelenül elnyert területet. Nem kárt okozott, hanem pénzt, és munkát fektetett a területbe – értéket teremtett.


A büntetést a bíróság a vagyonőrök költségeire szabta ki , akik „biztosították” a területet a napraforó vetés elpusztításáig. A magyar földvagyon kezelői számára a vetés elpusztítása magától értetődő cselekmény…


Csakhogy a napraforgó nem ellenség. A napraforgó az élet rendje szerint kikel, növekedik, majd termést hoz, melyet



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kajászói földügyek - Kártérítésre kötelezték az állam földjét önkényesen megművelő helyi gazdát

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 12. 04.
Cikk forrása

Kajászói földügyek - Kártérítésre kötelezték az állam földjét önkényesen megművelő helyi gazdát

Első fokon, nem jogerősen 1,32 millió forint kártérítésre és annak törvényben rögzített késedelmi kamatainak megfizetésére kötelezte a Székesfehérvári Járásbíróság azt a helyi gazdát, aki 2012 őszén önkényesen szántást végzett, majd 2013 tavaszán napraforgót vetett az állam tulajdonában lévő egyik földterületen, Kajászó határában.


    A csütörtöki tárgyaláson Bíróné Schuller Zsuzsanna bíró a határozat indoklásában kifejtette, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), mint felperes kisebb részben vált pernyertessé a keresetét tekintve, az alperes helyi gazda viszontkeresetének ügyében azonban teljes mértékben. A két fél jogi képviselőjének díját szembe állítva azonban a felperesnek perköltség fizetési kötelezettsége van - tette hozzá.


    Indoklásában elmondta: az NFA azért nem kapta meg a teljes, kereseti kérelme



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



© 2013 Kié legyen a föld?