Somogyban is számos gond és nehézség foglalkoztatja a gazdálkodókat – hangsúlyozta Máhr András, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese szerdán Kaposváron, aki részt vett a megyei szervezet közgyűlésén. Hozzátette: az egyik ugyan már régóta megvan, de még mindig állandó probléma jelent az új földforgalmi törvény és annak következményei. Ebbe a bérleti jogviszonyokkal-, illetve a bérletek megújításával kapcsolatos gondok éppúgy beletartoznak, mint az osztatlan közös tulajdon körüli herce-hurca, ráadásul esetenként nemhogy megyénként, hanem még járásonként is eltérő a földhivatalok gyakorlata. A problémák nehézzé teszik a tervezést.


föld

Úgy tűnik, hogy a nagy egyszerűsítés jegyében sokkal bonyolultabbá vált a rendszer.
Kép: shutterstock.com


A főtitkár-helyettes – a gazdálkodók gondjaira utalva – rámutatott: az MVH honlapján néhány napja megtalálható az úgynevezett az egységes kérelem, amely alapján a támogatásokat lehet igényelni. Korábban viszonylag egyszerű és jól begyakorolt volt a kérelembenyújtás és a támogatásigénylés. Ma úgy tűnik – s nem mondom, hogy mindenben a kormányzat a hibás, –  rendkívül összetett rendszer alakult ki.Példaként hozta fel a zöldítés körüli problémát. Ennek lényege: három feltételnek kell eleget tennie a gazdálkodónak ahhoz, hogy a földalapú támogatás 30 százalékát megkapja. E között van egy olyan előírás, miszerint 30 hektár felett legalább három növényt kell termeszteni. Ez sokakban most tudatosult, hiszen nemrég jelent meg a rendelet, s főként a kisebb gazdálkodók közül nem tudják sokan, hogy mihez kezdjenek. Adódik a kérdés: kiszántsák az őszi vetést, esetleg másodvetéssel kísérletezzenek. Hogy milyen anyagi viszonyok között gazdálkodnak a nagyobb agrárcégek, a szakember kifejtette: az eu-s támogatásoknak, illetve annak, hogy tavaly jó termés volt, viszonylag kedvezőek a pénzügyi körülmények.


Sajnos, viszont gyülekeznek az esőfelhők a gazdálkodók feje felett – emelte ki. – Ennek több oka is van: az állattartóknál a pozíciók romlanak. A sertésár mélyponton van, de a tejár is folyamatosan csökken, s a kvóta kivezetése utána rendkívül nehéz megmondani, hogy hol fog megállni. Ez szerintem még akkor is igaz, ha némi többlet támogatásra 2015-től jogosulttá válnak a gazdák. Tartok tőle, hogy sokan ezt csak részlegesen tudják igénybe venni.


Máhr András úgy vélte: az egyik legsúlyosabb döntés az mely 1200 hektár fölött megvont földalapú támogatás. A következmények többrétűek lehetnek: egyrészt sokan kénytelenek végiggondolni, hogy miként folytatják a munkát. Számos állattenyésztőnél okkal-joggal felmerül a kérdés: fenntartják az ágazatot"
– Sajnos, egyre többen gondolkodnak azon, hogy ez már nem fér bele az alaptevékenységbe, illetve jelentős költségtakarékossági programot kell végrehajtani – mondta. – S ez nagyon rossz hír a foglalkoztatottaknak, hiszen ez létszámleépítésben jelenhet meg.