Többfrontos csatát vívnak

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 13.
Cikk forrása

Többfrontos csatát vívnakTöbbfrontos csatát vívnak - - Fotó: Sipeki Péter

Nyíregyháza - Greenpace road-show indult Kishantosért és a fenntartható mezőgazdaságért.

A szabolcsi megyeszékhely volt az első állomása annak az országos előadás-sorozatnak, amelyet a Greenpeace rendez azért, hogy minél több vidéken élő emberrel, közösséggel ismertesse meg Kishantos sorsát, és mozgósítson annak védelmére. A Móricz Zsigmond Könyvtárban csütörtök délután megrendezett előadáson a fentieken kívül szó esett még a fenntartható mezőgazdaságról, és a helyi közösségek fontosságáról.


Többfrontos csatát vívnakFotó: Sipeki Péter "

" A Greenpeace elkötelezetten harcol a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éve vegyszermentesen kezelt földjeinek megmaradásáért, mert számunkra ez a fenntartható mezőgazdaság mintapéldája. Ebben az Európában is egyedülálló szervezetben minden



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Külföldi lapok Magyarországról - Die Presse, Kurier, Libération

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 13.
Cikk forrása

A Die Presse című osztrák lapban vendégkommentárban reagált Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet a magyar földtörvényt bíráló osztrák sajtójelentésekre.

Az osztrák médiában újabban az Orbán-kormány földrablásáról beszélnek, mintha egyes osztrák gazdák nem jogtalanul, a magyar törvények tudatos megkerülésével szereztek volna magyar földet maguknak " állapítja meg. Kisajátításról írnak, noha sokan az új törvények által érintett osztrák gazdák közül egyáltalán nem rendelkeznek Magyarországon földtulajdonnal, csupán haszonélvezeti szerződéseket kötöttek, hogy így játsszák ki a magyar törvényeket.


A médiában olyan benyomást keltenek, mintha Magyarország hadat üzent volna Ausztriának és az osztrák gazdáknak. Ez teljesen hamis. A magyar törvény senkit sem diszkriminál. Nemzetiségtől függetlenül mindenkire vonatkozik, aki jogtalan szerződést kötött - szögezi le.


Hangsúlyozza, hogy magyar álláspont szerint a magyar földtörvény ki fogja állni az EU próbáját, mert a régi EU-tagországok megfelelő törvényeinek figyelembevételével készült, és tekintettel volt az Európai Bíróság joggyakorlatára. Szigorú feltételeket szab



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Gazdák kontra Bitay államtitkár a hortobágyi földmutyiról

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 13.
Cikk forrása

Gazdák kontra Bitay államtitkár a hortobágyi földmutyiról

Megfutamodtak a fideszes képviselők és nemzeti parki igazgatók. Dühös gazdák letámadták a földügyi államtitkárt az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén.

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) debreceni igazgatósága előtt tüntetnek ma az állataikkal azok a gazdák, akik egyetlen négyzetmétert sem nyertek az állami földbérlet-pályázatokon. Ez arra is válasz, hogy tegnap délelőtt az utolsó pillanatban mondták le részvételüket a fideszes "vendégek" és



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földbérleti szerződés: új pályázatot akarnak a gazdák

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 13.
Cikk forrása

Hortobágy - Petíciót adtak át a földpályázaton vesztes gazdák a Hortobágyi Nemzeti Park vezetésének. Új pályázatot követelnek.

A gazdák transzparensekkel és állatokkal vonultak a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága elé. Azt mondták, olyanok nyertek a földbérleten akik mezőgazdasággal sosem foglalkoztak, ezzel szemben azok, akik évtizedek óta gazdálkodnak, egyetlen hektárt sem kaptak.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Gazdák szembesítik Bitay államtitkárt a hortobágyi földosztásokról

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 12.




Összefoglaló felvétel: A Mezőgazdasági bizottság Ellenőrző albizottsága az Országgyűlés Irodaházában 2014. február 12-én 10.00 órakor ülést tartott. Tájékoztató a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság földhaszonbérleti pályázati eredményhirdetéseiről. A vágatlan felvételeket is hamarosan közöljük!
Pacsuta Péter János
Természetvédelmi mérnök


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Megfutamodtak a fideszes képviselők és nemzeti parki igazgatók

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 12.
Cikk forrása

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) debreceni igazgatósága előtt tüntetnek csütörtökön az állataikkal azok a gazdák, akik egyetlen négyzetmétert sem nyertek az állami földbérlet-pályázatokon. Ez arra is válasz, hogy szerdán délelőtt az utolsó pillanatban mondták le részvételüket a fideszes "vendégek" és képviselők, valamint a HNP igazgatója az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottságának ülése előtt. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megbízott elnöke még ennyi fáradságot sem vett magának, egyszerűen csak nem ment el a kétes állami földbérlet-pályázatokkal foglalkozó albizottsági meghallgatásra. 

A fő téma a HNP területén történt kétes pályázati döntések tisztázása lett volna, de végül csak Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára jelent meg az albizottsági ülésből vitává alakult találkozón. A hallgatóság soraiban néhány olyan



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Dühös gazdák letámadták a földügyi államtitkárt

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 12.
Cikk forrása

Osztogattak vagy sem" Rágalmazásért feljelenthetik Bitayt.


Rágalmazásért feljelenti Gőgös Zoltán szocialista képviselő Bitay Márton állami földprogramért felelős VM-államtitkárt, ha a nyilvánosság előtt nem mutat fel olyan dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy az agrártárca korábbi vezetése a Gyurcsány-kormány idején pályázatás nélkül adott haszonbérbe több tízezer hektár állami termőföldet. A mostani állami földbérleti pályázatokon vesztes gazdák egy csoportja ma letámadta Bitay Mártont a parlamenti mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának ülésén, amelyet hivatalosan nem sikerült megtartani a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt.
Öt-hat elkeseredett gazda jutott be ma a budapesti Képviselői Irodaház Széchenyi rakparti épületébe, ahová a parlamenti mezőgazdasági bizottság szocialista vezetésű ellenőrző albizottsága hívott össze ülést a Nemzeti Földalapkezelő


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Greenpeace Kishantosért és a fenntartható mezőgazdaságért

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 12.
Cikk forrása

Greenpeace Kishantosért és a fenntartható mezőgazdaságért

Országos előadás-sorozatra indul a Greenpeace, hogy minél több vidéken élő emberrel, közösséggel ismertesse meg Kishantos sorsát, és annak védelmére mozgósítson. Az első állomás Nyíregyháza, ahol 2014. február 13-án, csütörtökön 17 órakor tart előadást a Móricz Zsigmond Könyvtárban Kishantosról, a fenntartható mezőgazdaságról, és a helyi közösségek fontosságáról.


A Greenpeace elkötelezetten harcol a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éve vegyszermentesen kezelt földjeinek megmaradásáért, mert számunkra ez a fenntartható mezőgazdaság mintapéldája. Ebben az Európában is egyedülálló szervezetben minden olyan érték megtalálható, ami az életképes, egészséges jövőnk biztosításának feltétele: helyi közösségi kezdeményezés alapján indult, vegyszermentes termelésével biztosítja az egészséges táplálékunkat, és védi termékeny talajainkat, vizeinket, levegőnket, az élővilágot, a biológiai sokféleséget. Mindemellett munkahelyet biztosít sokaknak, mivel vegyszerek helyett emberi munkaerőt használ. Az ilyen típusú biogazdaságok tényleges támogatására, és minél szélesebb körű elterjesztésére van



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Bírálja a földtörvényt a Jobbik

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 11.
Cikk forrása

A Jobbik szerint a magyar földtörvény lehetőséget ad a külföldieknek arra, hogy termőföldet vásároljanak Magyarországon. A párt bírálja a támogatási pénzek elosztásának rendszerét is, mert szerintük azt a gazdák kis része veheti igénybe. A párt február 8-án Félegyházán, a Nagyszőlő úti Gazdakörben tartott lakossági fórumot, ahol Morvai Krisztina független Európai Parlamenti képviselő is bírálta a földtörvényt.

A termőföld védelméről komoly vita alakult ki a kormánypártok és az ellenzék között. 2014 májusában lejár a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratórium, a földtörvény értelmében csak azok a természetes személyek vásárolhatnak termőföldet, akik legalább három éve életvitelszerűen foglalkoznak mezőgazdasággal. A leendő tulajdonosoknak Magyarországon bejegyzett állandó telephellyel, lakcímmel is rendelkezniük kell, de kritérium az is, hogy az eladásra felkínált termőföld húsz kilométeres körzetében kell lakniuk.

Morvai Krisztina független Európai Parlamenti képviselő is részt vett azon a félegyházi lakossági fórumon, amelynek a mezőgazdaság volt a témája. Morvai Krisztina élesen bírálta


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem egyszerű külföldinek földet venni Romániában

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 11.
Cikk forrása

A földtörvényt tavaly módosította a román parlament, elővásárlási jogokkal nehezítve a termőföld külföldi tulajdonba kerülését.

Bekerült a Traian Basescu államfő által javasolt kölcsönösségi elv a külföldiek földvásárlását szabályozó román törvénytervezetbe: az átdolgozott változatot kedden fogadta el a szenátus. A földtörvényt tavaly módosította a román parlament, elővásárlási jogokkal nehezítve a termőföld külföldi tulajdonba kerülését, tekintettel arra, hogy január elsején lejárt a külföldi magánszemélyek földvásárlását megakadályozó moratórium. A jogszabályt Basescu január elején visszaküldte megfontolásra a parlamentnek, mert több pontatlanságot talált benne. Az államfő javaslatára a szenátus által elfogadott módosítások közé bekerült az is, hogy az európai uniós polgárok és jogi személyek csak a saját országukban létező földvásárlási korlátok között vásárolhatnak termőföldet Romániában.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora az MTI-nek elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy a kölcsönösségi elv benne maradna a törvényben a képviselőházi vita után is, mert tudomása szerint ezt a kormány nem támogatja. Korábban Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter azt


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem egyszerű külföldinek földet venni Romániában

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 11.
Cikk forrása

A földtörvényt tavaly módosította a román parlament, elővásárlási jogokkal nehezítve a termőföld külföldi tulajdonba kerülését.

Bekerült a Traian Basescu államfő által javasolt kölcsönösségi elv a külföldiek földvásárlását szabályozó román törvénytervezetbe: az átdolgozott változatot kedden fogadta el a szenátus. A földtörvényt tavaly módosította a román parlament, elővásárlási jogokkal nehezítve a termőföld külföldi tulajdonba kerülését, tekintettel arra, hogy január elsején lejárt a külföldi magánszemélyek földvásárlását megakadályozó moratórium. A jogszabályt Basescu január elején visszaküldte megfontolásra a parlamentnek, mert több pontatlanságot talált benne. Az államfő javaslatára a szenátus által elfogadott módosítások közé bekerült az is, hogy az európai uniós polgárok és jogi személyek csak a saját országukban létező földvásárlási korlátok között vásárolhatnak termőföldet Romániában.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora az MTI-nek elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy a kölcsönösségi elv benne maradna a törvényben a képviselőházi vita után is, mert tudomása szerint ezt a kormány nem támogatja. Korábban Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter azt


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Hogyan változott a földek ára 2013-ban...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 10.
Cikk forrása

hirdetés
A földtörvény folyamatosan hatályba lépő paragrafusai alapjaiban változtathatják meg a hazai mezőgazdaság struktúráját. A kormány szerint a családi gazdák nyernek, a spekulánsok vesztenek, a szakemberek többsége szerint viszont több veszhet a vámon, mint amit nyerhetnek a réven. A termőföld vásárlók körének drasztikus szűkítése például előrehozott vásárlásokra késztette a gazdákat, mert idén májustól már nagyon nehéz lesz bővíteni a birtokot. A Népszava Online összeállítása.

Az is a fokozódó érdeklődést jelzi, hogy az FHB Termőföldindexe szerint 2013 első kilenc hónapjában több mint 11,6 százalékkal növekedtek a termőföldárak, így az index értéke (a 2000-ben rögzített 100-hoz képest) elérte a 255,6-ot. Az emelkedés üteme a 2012-ben tapasztaltnál valamivel lassúbb



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földmutyi: így veszítettük el a vidéket - 1. rész

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 10.
Cikk forrása

A Ténytár már sokszor foglalkozott a földügyekkel, mert úgy gondoljuk, a vidék kérdését mindenképpen súlyához mérten kell kezelni. Ángyán Józseftől nemrégiben újabb botrányos adatok kerültek nyilvánosságra, így újra foglalkozunk a kérdéssel. De ki is Ángyán... 

A második Orbán-kormány azóta lemondott vidékfejlesztési államtitkára, Ángyán József 2012-ben vesztette el hitét pártjában, ekkor hozta nyilvánosságra első, a Fidesz számára mérhetetlenül kínos jelentését, amely alapján nem csak korrupcióval vádolta a pártot, hanem tételesen bizonyította is a Fidesz-közeli nagytőkések érdekei és a kormánypárt vidékpolitikájának vezérelve közötti összefonódást.


Mára az  ötödik, immár mind a 19 megyére kiterjedő  jelentése kapcsán újra elővesszük a magyar földügyet. Nem árulunk zsákbamacskát, ezért kijelentjük: nem voltak illúzióink. A vizsgált anyagok fényében kiderült, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően a kormánypártok ebben a szektorban is a gazdasági holdudvaruk gyarapodását helyezték a közérdek, a magyar emberek érdekei elé.

 cikk.jpg



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Hogyan változott a földek ára 2013-ban...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 10.
Cikk forrása

hirdetés
A földtörvény folyamatosan hatályba lépő paragrafusai alapjaiban változtathatják meg a hazai mezőgazdaság struktúráját. A kormány szerint a családi gazdák nyernek, a spekulánsok vesztenek, a szakemberek többsége szerint viszont több veszhet a vámon, mint amit nyerhetnek a réven. A termőföld vásárlók körének drasztikus szűkítése például előrehozott vásárlásokra késztette a gazdákat, mert idén májustól már nagyon nehéz lesz bővíteni a birtokot. A Népszava Online összeállítása.

Az is a fokozódó érdeklődést jelzi, hogy az FHB Termőföldindexe szerint 2013 első kilenc hónapjában több mint 11,6 százalékkal növekedtek a termőföldárak, így az index értéke (a 2000-ben rögzített 100-hoz képest) elérte a 255,6-ot. Az emelkedés üteme a 2012-ben tapasztaltnál valamivel lassúbb



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Feljelentést tesz a Greenpeace Kishantos miatt

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 07.
Cikk forrása

Egész pontosan hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Fejér megyében 21 éve vegyszermentesen művelt földjeinek védelme érdekében a peres eljárást megalapozó dokumentációt az ORFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni osztályán pénteken leadták.

 A peranyagot bár a Greenpeace adta be, mögötte áll 340 civil szervezet és 23 ezer magánszemély. A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. Finoman szólva is gyanús körülmények között.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos miatt pert indított a Greenpeace

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 07.
Cikk forrása

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Greenpeace Magyarország a kishantosi ökológiai mintagazdaság földbérletének megszűntetése miatt.

Kishantos miatt pert indított a Greenpeace

Fotó: Greenpeace, Somogyi-Tóth Péter

Rodics Katalin, a zöldszervezet regionális kampányfelelőse sajtótájékoztatón pénteken Budapesten bejelentette: a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Fejér megyében 21 éve vegyszermentesen művelt földjeinek védelme érdekében a peres eljárást megalapozó dokumentációt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) korrupció és gazdasági bűnözés elleni osztályán pénteken leadták. A peranyagot bár a Greenpeace adta be, mögötte áll 340 civil szervezet és 23 ezer magánszemély.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta.

A Greenpeace szerint az NFA több szabálytalanságot követett el a pályáztatással: az érintett földterületek a biogazdálkodás miatt jelentős értéknövekedéssel bíró ingatlanok, amelyek az


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantosi földbotrány: feljelentést tett a Greenpeace

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 07.
Cikk forrása

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Greenpeace Magyarország a kishantosi ökológiai mintagazdaság földbérletének megszüntetése miatt.

Rodics Katalin, a zöldszervezet regionális kampányfelelőse sajtótájékoztatón pénteken Budapesten bejelentette: a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Fejér megyében 21 éve vegyszermentesen művelt földjeinek védelme érdekében a peres eljárást megalapozó dokumentációt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) korrupció és gazdasági bűnözés elleni osztályán pénteken leadták. A peranyagot bár a Greenpeace adta be, mögötte áll 340 civil szervezet és 23 ezer magánszemély.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta.

A Greenpeace szerint az NFA több szabálytalanságot követett el a pályáztatással: az érintett földterületek a biogazdálkodás miatt jelentős értéknövekedéssel bíró ingatlanok, amelyek az EU agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatási rendszerében szerepelnek. A földalapkezelő döntése miatt elveszett az ötéves pályázati időszaki AKG utolsó


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Lekerült a napirendről a magyar földtörvény

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 05.
Cikk forrása

A helyes irányba tett lépésként értékelte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy Ausztria visszavonta az unió agrárminiszteri tanácsának (Agrifish) ülésére tett, a magyar földügyekkel kapcsolatos napirendi javaslatát.

mezőgazdaság 121129

Fazekas Sándor tudomása szerint Ausztria az uniós miniszterek halászati és agrártanácsa következő ülésére soron kívüli vagy egyéb napirendi pontként javasolta, hogy tárgyalják meg a számára sérelmesnek ítélt magyar földügyekkel kapcsolatos kérdéskört, majd ezt a javaslatot visszavonta szerda délelőtt. "Nekem mindig az volt az álláspontom, hogy nincs ilyen hatásköre az agrárminiszterek tanácsának" - jelezte Fazekas Sándor.


A vidékfejlesztési miniszter leszögezte: a javaslat visszavonását helyesnek tartja, ugyanakkor más változást az ügyben nem lát. Az MTI kérdésére hozzáfűzte: még most



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Meghívó

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 04.


Tisztességes Emberek Szövetsége

A Tisztesség és Emberség Szövetsége

meghívja Önt


2014. február 6-án 17 órától


"Mi lesz veled Homokhátság,

mi lesz veled Magyarország"


címmel

megrendezésre kerülő nyilvános fórumra.

 

Helyszín:

Kecskemét, Univer székház 

Katona József tér 18.

(A városközpontban: Trombita utca



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A Fidesz belülről nem reformálható meg - interjú Ángyán Józseffel

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 03.
Cikk forrása

Sorra írja jelentéseit a földbérlet-pályázatok gyanús ügyeiről a Fidesz lemondott államtitkára . Ángyán József kaparós sorsjegyhez hasonlítja a földpályáztatást - amit persze megcinkeltek. A magányos hős (aki a Tisztesség és Emberség Szövetségének alapítójaként már nem is annyira magányos) a helyi közösségek megerősítésével számolná fel a kétoldali maffiapolitikát. Interjú.


Ötödik jelentése nyomán nagy vihart kavart, hogy Lázár János rokona is rengeteg földhöz jutott Csongrád megyében. Ellenzéki pártok nyilvános pályáztatást és igazságos újraosztást követeltek.

Most dolgozom a hatodik jelentésen, abban fog ez az eset szerepelni, mint ahogy valamennyi 2014. január 1-ig nyilvánosságra hozott pályázati eredmény is. Az ötödik jelentésemben egyébként már az összes eredménnyel zárult pályázatot feldolgoztam. Bitay Márton államtitkár ugyanis folyamatosan azt ismételgeti, hogy én csupán mintát veszek



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Tüntetők gazdák zárták le Tiszafürednél a 33-as főút felét

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 03.
Cikk forrása

Elég volt a szocialisták hangulatkeltéséből a Hortobágyon! " ezzel a mottóval demonstrálnak gazdák Tiszafürednél a 33-as út Debrecen felé vezető oldalán. A félpályás útlezárás tíz órakor kezdődött, körülbelül kétszáz gépjármű és kétszázötven ember vonult fel az útra zászlókkal, transzparensekkel, és még további traktorokat, személygépkocsikat várnak. A várhatóan délután három óráig tartó megmozdulás alatt a forgalmat rendőrök irányítják.



Márkus László, az egyik szervező, a Tiszafüredi Aranykorona Gazdakör elnöke azt mondta: válaszul az elmúlt héten Berettyóújfalunál szervezett demonstrációra ezen a megmozduláson azok a gazdálkodók akarják hallatni a hangjukat, akik a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság haszonbérleti pályázatain állataik számára jogszerűen legelőhöz jutottak.

A demonstráció Gőgös Zoltánra, az MSZP országgyűlési képviselőjére van "kihegyezve", aki azt állította, hogy "hátszéllel" olyanok nyertek a pályázaton, akiknek semmi



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A szocialistákra dühösek a hortobágyi gazdák - fél pályán lezárták a 33-as utat

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 03.
Cikk forrása

"Ezen a megmozduláson azok a gazdálkodók akarják hallatni a hangjukat, akik a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNP) haszonbérleti pályázatain állataik számára jogszerűen legelőhöz jutottak."


Elég volt a szocialisták hangulatkeltéséből a Hortobágyon! - ezzel a mottóval kezdődött félpályás útlezárással járó gazdademonstráció hétfőn Tiszafürednél a 33-as út Debrecen felé vezető oldalán. A szervezők arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a tíz órától tartó akcióban mintegy kétszáz gépjármű és kétszázötven ember vonult fel az útra zászlókkal, transzparensekkel, és még további traktorokat, személygépkocsikat várnak. A várhatóan délután három óráig tartó megmozdulás alatt a forgalmat rendőrök irányítják.

Márkus László, az egyik szervező, a Tiszafüredi Aranykorona Gazdakör elnöke az MTI-nek azt mondta: válaszul az elmúlt héten Berettyóújfalunál szervezett demonstrációra ezen a megmozduláson azok a gazdálkodók akarják hallatni a hangjukat, akik a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNP) haszonbérleti pályázatain állataik számára jogszerűen legelőhöz jutottak.

A demonstráció



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ne kelts hangulatot, mert félpályásan útlezárunk!

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 03.
Cikk forrása

Demonstrálnak a Hortobágyon legelőhöz jutó gazdák a 33-as úton.

Félpályás útlezárással járó demonstrációt tartanak ma Tiszafürednél, a 33-as út Debrecen felé vezető oldalán azok a gazdák, akik a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság haszonbérleti pályázatain állataik számára ...jogszerűen legelőhöz jutottak.... Ezt Márkus László, az egyik szervező közölte a Magyar Távirati Irodával, hozzátéve, az esemény mottójául az "Elég volt a szocialisták hangulatkeltéséből a Hortobágyon!"

A szervező szerint Gőgös Zoltánra, az MSZP országgyűlési képviselőjére rágtak be ennyire, aki azt állította, hogy "hátszéllel" olyanok nyertek a pályázaton, akiknek semmi közük a földhöz. Márpedig ők "ezt a valótlanságot visszautasítják mindazon gazdák nevében, akik a magyar termőföld okszerű, természetbarát művelését és védelmét élethivatásuknak tekintik".


A tíz órától tartó antigőgösözésben mintegy kétszáz gépjármű és kétszázötven ember vonult fel az útra zászlókkal, transzparensekkel, és még további traktorokat, személygépkocsikat várnak. A demonstráció



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Hortobágyi földmutyi csoda: 200 hektárt nyert a kiírás után bejegyzett cég

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 03.
Cikk forrása

Hortobágyi földmutyi csoda: 200 hektárt nyert a kiírás után bejegyzett cég

A hortobágyi földbérletpályázaton kétszáz hektárt nyert egy cég, amelyet csak a pályázat kiírása után két héttel jegyeztek be. Kérdés, hogy a döntéshozók a pontozáskor miért nem vették figyelembe ezt a hosszúnak nem tekinthető szakmai múltat.


A hortobágyi földbérletpályázat egyes vesztesei hívták föl a népszabadság figyelmét arra a cégre, amely a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) által kiírt pályázaton furcsa módon úgy volt képes mintegy kétszáz hektárt nyerni, hogy csak a kiírás után két héttel jegyezték be. A szóban forgó cég a nádudvari székhelyű Hortobágyi Szikes-Mező Kft., amelyet a cégkivonata szerint 2013. október 10-én jegyeztek be. Csakhogy a földbérletpályázatot a HNP 2013. szept. 26-án írta ki. A kft. tulajdonosa egy hajdúszoboszlói férfi, aki a cég székhelyeként egy nádudvari címet jelölt meg, ám a cégkivonat szerint a kft. központi



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Demonstrálnak a Hortobágyon legelőhöz jutó gazdák a 33-as úton

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 03.
Cikk forrása

Szolnok, 2014. február 3., hétfő (MTI) - Elég volt a szocialisták hangulatkeltéséből a Hortobágyon! - ezzel a mottóval kezdődött félpályás útlezárással járó gazdademonstráció hétfőn Tiszafürednél a 33-as út Debrecen felé vezető oldalán. A szervezők arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a tíz órától tartó akcióban mintegy kétszáz gépjármű és kétszázötven ember vonult fel az útra zászlókkal, transzparensekkel, és még további traktorokat, személygépkocsikat várnak. A várhatóan délután három óráig tartó megmozdulás alatt a forgalmat rendőrök irányítják.

Márkus László, az egyik szervező, a Tiszafüredi Aranykorona Gazdakör elnöke az MTI-nek azt mondta: válaszul az elmúlt héten Berettyóújfalunál szervezett demonstrációra ezen a megmozduláson azok a gazdálkodók akarják hallatni a hangjukat, akik a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNP) haszonbérleti pályázatain állataik számára jogszerűen legelőhöz jutottak.


A demonstráció Gőgös Zoltánra, az MSZP országgyűlési képviselőjére van "kihegyezve..., aki azt állította, hogy "hátszéllel" olyanok nyertek a pályázaton, akiknek semmi közük a földhöz - fogalmazott Márkus



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A miniszter nem jött - felháborodtak a magyar gazdák

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 01.
Cikk forrása

Hiába hívták, nem ment el Berettyóújfaluba Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy válaszoljon a helyi parasztoknak: miért nem nyertek a Hortobágyi Nemzeti Park területeire kiírt bérleti pályázaton. A gazdák azt mondják, hogy minden feltételnek megfeleltek, mégis - ahogy fogalmaznak - állatot sosem látott, mezőgazdasággal sosem foglalkozó fiatal lányok nyertek. Elkeseredésükben a város melletti főúton, félpályás útlezárással demonstráltak pénteken.


Mavranyi Zsigmond a vidékfejlesztési minisztert várta még a demonstráció előtt, de hiába. Ő egyike azoknak a gazdáknak, akik nem nyertek a Hortobágyi Nemzeti Park területeiből annak ellenére sem, hogy a földalapú támogatások megjelenése előtt bérlők voltak, és évente nyolcszázezer forintot fizettek a legelőkért. Ez sem számított a pályázatnál, pedig szerinte nem voltak nagy igényei.


A magukat hortobágyi károsultaknak nevező parasztok levelet is írtak a miniszternek, aki arra nem válaszolt. Egy alkalommal csak annyit reagált, hogy szerinte ez


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nézőpont: Nyakkendős "parasztok...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 01.
Cikk forrása

Forrás: gettyimages.com/
Forrás: gettyimages.com/

Ha már maga Orbán Viktor is úgy gondolja, hogy ideje törvényességi szempontból átnézetnie a hortobágyi földhaszonbérleti szerződéseket, illetve a megkötésük körülményeit, majdnem biztosak lehetünk benne, hogy politikailag "békeidőkben" talán még vállalható, egy választási kampányban azonban nyilvánvalóan vállalhatatlan ügyeskedések (is) fellelhetőek a háttérben. Petneházi Attila jegyzete.

Nem kell ahhoz kormányfőnek lenni, hogy az ember józan paraszti ésszel belássa: a nemzetgazdaság érdekeivel legalábbis szembemegy minden olyan döntés, ami a hortobágyi pusztában békésen legelésző huszonkétezer juh vagy másfélezer húsmarha alól egyetlen tollvonással kirántja a (gyep)szőnyeget.

Ha a földhaszonbérleti pályázatokon vesztes gazdáktól hallott rémtörténeteknek csak a töredéke igaz, akkor bizony itt már nem ügyekről, hanem bűnügyekről beszélhetünk. Nem akarom elvenni a hatóságok kenyerét, de az azért nagyon nem szokványos,


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Őszig vizsgálják a hortobágyi legelőket

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 01.
Cikk forrása

Őszig vizsgálják a hortobágyi legelőket
Folyamatban van a vizsgálat várjuk meg végét, szeptemberig maradhatnak - ennyit mondott Fazekas Sándor annak a pórul járt horotobágyi gazdának, aki petíciót nyújtott át a derecskei disznótor rendezvény fővédnökeként megyénkbe látogató vidékfejlesztési miniszternek.

" Ennyivel azonban nehéz lesz birkát etetni - adott hangot elkeseredettségének a 250 juhot tartó férfi, aki tizenöt évnyi hortobágyi legeltetés után nem nyert jogot a földek haszonbérbe vételére.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



2014. február

© 2013 Kié legyen a föld?