És mit nem mond a miniszter...

Azt, hogy idegenek földszerződésére módosították a földtörvényt a helyi földbizottságok kiiktatására és az idegen földszerzők titkos regisztrálására.

 

A 2014. évi XVI. törvény rejtélyes címe: a kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról. (Magyar Közlöny 2014. 26. szám)

 

E pénzügyi tárgyú törvény valójában egy saláta törvényt takar. Ennek 289. §-a, 291. §-a és az igen terjedelmes 293. §-a vonatkozik a földtörvénnyel kapcsolatos eljárásra. (Magyar Közlöny 2014. 2700-2706. oldal.)

 

Mi a lényege"

 

289. § A 2012. évi CXXVI.. törvényt, az agrárkamarai törvényt azzal egészíti ki, hogy ha az agárkamara jogosult valamilyen eljárásra, akkor az azt jelenti, hogy első fokon a megyei, másod fokon az országos kamara járhat el. Ez a rendelkezés előkészítette azt, amiről e héten ejtettek szót, hogy az Agárkamara veszi át a helyi földbizottságok feladatát - bár ez a földtörvénnyel ellentétes.

 

291. § (1) bekezdése  intézkedik arról, hogy a helyi földbizottságok végső döntési joga megszűnik, helyette az önkormányzat képviselőtestülete dönt megfellebbezhetetlenül. 

A (2) bekezdése felhatalmazza a kormányt, hogy rendeletben szabályozza a helyi földbizottságok állásfoglalása elleni kifogások elbírálását, tehát az elvett jog másként gyakorlását.

 

293. § öt sűrűn gépelt oldalt tesz ki, mely kiegészíti és módosítja a 2013. évi CCXII. törvényt , mely a földtörvény hatálybalépésével kapcsolatos átmeneti szabályokról intézkedik.

E szerint:

 

a 2013. CCXII: trv. I. fejezete kiegészül a 2/A. §-al. Ennek  (1) bekezdése leszögezi, ha olyan vesz földet, aki nem rendelkezik magyarországi személyi azonosítóval - nesze neked helyben lakó gazda! - annak egy tizennégy jegyű belső egyedi azonosítót kell képezni az ingatlan-nyilvántartásban, a földhasználati nyilvántartásban, valamint a földművesekről és a mezőgazdasági termelőszervezetekről vezetett nyilvántartásban. A (4) bekezdés szerint a belső egyedi azonosítót kizárólag a hatóságokon belül lehet használni, az nyilvánosságra nem hozható, így a tiulajdoni lapokon sem tűntethető fel. Ezt az azonosító számot a tulajdonosa köteles megadni a hatósági eljárásban, de más különben nem.

 

Ez a törvény 2/B §-al is kiegészül, mely szerint a földhasználat során a magyar céjegyzékszámmal nem rendelkező földhasználót egy tízjegyű azonosítóval kell ellátni hasonlóan csak belső használatra.

 

E rendkívüli terjedelmű paragrafus a továbbiakban arról rendelkezik, mit kell feltűntetni a földforgalommal kapcsolatos szerződéseken, és ezen belül a személyi azonosítóval nem rendelkező vevő/eladó, használó a saját fentiek szerint generált számát csak akkor köteles feltűntetni, ha a hatóság azt részére megadta.

 

A (9) bekezdés arról intézkedik, hogy a jogosult által kikért elektronikus térinformatikai információban nem lehet feltűntetni ezeket a belső egyedi azonosítókat.

 

A (10) - (13) szintén kizárja a belső egyedi azonosítók használatát nyilvános dokumentumokon.

 

A földtörvény és a vonatkozó átmeneti törvény módosítása, kiegészítése egyébként a liftek és mozgólépcsők hatósági engedélyezését, a honvédek jogállását rendező paragrafusok után következnek, de még közéjük is besuvasztottak egy adózási törvénymódosítást.

 

Ez a parlamentünk színvonala, ez a politikai osztály tragikus minősége.

 

És hogy e törvényről egy szó sem esett a választások előtt a kormány propagandájában,  sőt azóta sem, az pedig a rossz lelkiismeret, a hazugság ékes bizonyítéka!

 

Kérem tudatosítsuk a közvéleményben, hamis az az állítás, hogy csak helyben lakó… akinek nincs magyar regisztrációja, de kap egy titkosat … ""..."

 

Varga István






Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 19.

2014. május

© 2013 Kié legyen a föld?