„Ha pofáztok, megdögletek” Akasztófát ácsoltak a bábonyi gazdák

„Ha pofáztok, megdögletek” Akasztófát ácsoltak a bábonyi gazdák

Forrás: atv.hu
2013. 03. 25.

Betartották a fenyegetést - mondja az a két bábony-megyeri gazda, akinek kerítésére korábban a „Ha pofáztok, megdögletek” feliratot festették ismeretlenek. Ők azt mondják, azzal, hogy eredménytelennek hirdették a közelükben a földpályázatot, olyan, mintha kivégezték volna őket. Ezt jelzendő ácsoltak két akasztófát a területre, amelyet végül ideiglenesen pályázat nélkül kapott meg egy olyan gazdálkodó, akinek már enélkül is hatalmas területei voltak. Az eljárást sérelmező gazdák ma több politikussal együtt tartottak tiltakozó akciót.

Akasztófát ácsoltak a  bábonymegyeri gazdák, melyre jelképesen fel is akasztották az őket helyettesítő bábukat, ezzel jelezve, hogy a kormány és hivatalainak intézkedései az állami földek bérbeadásával kapcsolatban szinte halálra ítélte őket.

„Fogalmam sincs, hogy mi lesz itt. A saját földünket, ami a határban van, elveszik, nem adják oda. Gyakorlatilag elüldöznek bennünket a faluról” – mondta az ATV-nek Horváth János, az egyik gazda.

„Eddig is engedték a véremet, elkövettek mindent, hogy ne legyen takarmányom, ne legyen szalmám és ez teljesen a vége, amikor odaadnak ezer hektárt egy olyan gazdálkodónak, akinek amúgyis van 6-700 hektárja” – mondta el Gál Ferenc, a másik gazda.

A mai tiltakozáson több politikus is jelezte, hogy segíteni kívánnak az adminisztrációs trükkökkel kisemmizett gazdáknak.

„Azért jöttem, hogy segítsek minél több embernek elmondani, hogy ma Magyarországon a hatóságokkal összejátszva állami földeket a nagytőkések szerzik meg a helyi családi gazdálkodók elől. A nagytőke megszerveződött a gazdák ellen, most a gazdákon a sor, hogy megszerveződjenek” – fogalmazott Lengyel Szilvia LMP-s országgyűlési képviselő.

Szabó Rebeka a Párbeszéd Magyarországért független országgyűlési képviselője pedig elmondta: „kényszerhasznosítási szerződésekkel kiadták ezeket a földeket, de nem azoknak a gazdálkodóknak, akik jelezték az igényüket, hanem  a helyi önkormányzati képviselőnek, Ágh Jánosnak, akinek egy nagy gazdasága van és már így is több száz hektár földet birtokol”.

A demonstráción felolvasták a gazdák követeléseit. „Követeljük, hogy semmisítsék meg az NFA földbérleti pályázatának eredményét és a gazdák nélkül soha többé ne alakítsanak ki állami földpályázati rendszert” – mondta Boór Ferenc, a Gazdatanácsok Szövetségének titkára.

A bábonymegyeri gazdák most azt mondják, hogy ha nem kapnak földet, akkor tönkremennek. Állataikat nem tudják tovább tartani, s így a családjaik megélhetése került most már veszélybe.





Cikk megjelenésének dátuma: 2013. 03. 26.

© 2013 Kié legyen a föld?