Indul a verseny az állami földekért: ki lesz a befutó...

Októberben kezdődhet a licitálás az állami földekre - azt ígérik, nem lesz semmiféle trükk.


Várhatóan októberben kezdődhet a licitálás az állam által értékesíteni kívánt termőföldekre; a liciteket az idén december 31-ig be is kell fejezni - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn Budapesten egy szakmai háttérbeszélgetésen.


Nem lesz trükközés"Jakab István aláhúzta: a Magosz azt tartja jónak, ha a termőföld "tisztán, átlátható módon" azok tulajdonába kerül - a jelenleg hatályos földforgalmi törvény alapján -,  akik gazdálkodnak, földművesek. Hangsúlyozta, hogy a mintegy 350-380 ezer hektár értékesíteni kívánt állami föld eladása során "nem lesz semmiféle trükk".


A korábbi közlés szerint az állami tulajdonú földterületek eladásából származó bevétel az állami vagyont gyarapítja majd és kizárólag az ország fejlesztésére lehet felhasználni.


Mennyiért árulják"


A kikiáltási ár a helyben szokásos földár plusz 10 százalék lehet. Emellett a föld adásvétele csak akkor történhet meg, ha azt 60 napig kifüggesztették - azaz mindenki, aki akarta láthatta, értesülhetett róla -,és a vevő bizonyította úgynevezett földszerző képességét. Ez utóbbi kívánalomnak való megfelelést a hatóságok megvizsgálják.


Akik szeretnének földet vásárolni, de nincs elegendő pénzük, hitelt kaphatnak. A konstrukció kidolgozásán a Magyar Fejlesztési Bank dolgozik. Az elképzelések alapján 20 év lenne a futamidő, 2,5 százalékon belüli a hiteldíj-mutató, ugyanakkor húszéves elidegenítési és terhelési tilalom alatt is állna a megvásárolt állami föld.


Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 09. 28.
Cikk forrása

2015. szeptember

© 2013 Kié legyen a föld?