A testület határozatképtelensége miatt elmaradt az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának csütörtöki ülése. A határozatképtelenséget Legény Zsolt (MSZP) az albizottság elnöke állapította meg a testület ülésének megkezdése előtt, mivel a kormánypárti honatyák nem jelentek meg, így az ülés meg sem kezdődhetett. Az ellenőrző albizottság tájékoztatót kívánt volna meghallgatni az állami tulajdonban lévő földek magántulajdonba adásáról, valamint a földművesek földtulajdonhoz juttatásához szükséges tervezett intézkedésekről.


Az albizottsági ülésen a meghívott előadók: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára sem jelent meg. Az albizottság elnöke közölte: a kormány képviselői csütörtökön reggel levélben mondták le részvételüket. Az ülés határozatképtelenségének megállapítását követően a jelenlévő újságírók előtt négy ellenzéki honatya – Harangozó Gábor (MSZP), Magyar Zoltán (Jobbik), az albizottság tagjai; valamint Gőgös Zoltán (MSZP) és Sallai R. Benedek (LMP), akik nem tagjai testületnek – hangot adott nemtetszésének a történtek miatt.


Szántóföld

fotó: Shutterstock


Gőgös Zoltán javasolta: az albizottság elnöke a történtek miatt írjon levelet a miniszterelnöknek, amelyben kérje, hogy vonják felelősségre azt a két minisztériumot, amelynek képviselői nem jelentek meg az albizottság ülésén, mivel a tárcák nem teljesítették alkotmányos kötelezettségüket. Magyar Zoltán "elképesztőnek és arrogánsnak" nevezte azt, ahogyan az állami földek eladását a kormány kezeli. Harangozó Gábor úgy vélte, nem lehet csodálkozni azon, ami történt, hiszen a kormány szándékáról az ügyben a sajtóból értesült a magyar közvélemény. Sallai R. Benedek pedig arról beszélt, hogy a mostani helyzet a demokráciáról szól, vagyis, hogy az emberek miként tudnak részt venni a döntésekben.