Hosszú évek után újra traktoros demonstrációkkal szembesülhet a lakosság, és talán a Demszky Gábor főpolgármestersége idején Budapesten fölszerelt „traktorral behajtani tilos” tábláknak is megint funkciójuk akadhat: a Népszabadság információi szerint a jövő hónap elején országszerte tiltakozni fognak a gazdák a kormány földeladási tervei ellen.


Az Orbán-kabinet mintegy 380 ezer hektárnyi területet (az állam mezőgazdasági termőföldvagyonának nagyobbik részét) kíván árverésre bocsátani. A szabályok szerint – amelyeket az előzetes várakozásokkal szemben nem törvény, hanem egy kormányhatározat rögzít – a decemberben kezdődő liciteken elvileg csak helyben élő gazdálkodók indulhatnak, kizárólag magánszemély vehet földet, és 300 hektár a megvásárolható birtokok felső határa. A terveket egy parlamenti kérdésre adott válaszban ismertető Orbán Viktor szerint „a föld tulajdonosainak a gazdáknak kell lenniük, az állam csak kivételes esetben legyen tulajdonos”.


Földeladás

fotó: Shutterstock


Ez azonban – ahogyan az LMP-s Sallai R. Benedek felhívta rá a figyelmünket – ellentétes az állami földek hasznosítását szabályozó, kétharmados NFA-törvénnyel: a jogszabály számos olyan állami feladatot meghatároz, amely teljesíthetetlenné válik, ha az állami földtulajdon megszűnik. – Az NFA-törvény alapján nem lehet elkótyavetyélni az állami földvagyont, ehhez törvényt kellene módosítani – állítja a képviselő. A törvény azt is rögzíti, hogy mire lehet felhasználni a földeladásból származó bevételt: alapvetően földek vásárlására, illetve a családi gazdálkodók támogatására, a kormányhatározatban azonban egy olyan általános cél („Magyarország megerősítése”) szerepel, amelynek alapján a befolyó pénz eltűnhet a költségvetésben, szintén törvényellenesen. A Népszabadság értesülései szerint az ellenzék egyöntetűen elutasítja a föld eladást. A lap úgy tudja, a Párbeszéd Magyarországért az ombudsmanhoz készül fordulni az ügyben.