"Az elmúlt 25 év legnagyobb gazembersége"

Egyre hangosabban követelik ellenzéki politikusok az állami termőföldek eladásának felülvizsgálatát, mert a gyanú szerint a cél nem egészen a mezőgazdaság fejlesztése.


Gőgös Zoltán, az MSZP szakpolitikusának győri sajtótájékoztatója szerint a kormány az elmúlt 25 év legnagyobb gazemberségére készül azzal, hogy az egyre nagyobb értékkel bíró állami tulajdonban lévő termőföldeket igencsak megkérdőjelezhető módon készül magánkézbe adni.


A helyi termelőknek ugyanis várhatóan esélyük sem lesz megszerezni a lakóhelyük környezetében lévő földeket, mivel az eddigi példák szerint általában olyan gazdasági társaságok, ügyvédi irodák és egyéb szervezetek szereztek tulajdont, amelyeket nem is helyben jegyeztek be és előtte mezőgazdasági termelést sosem folytattak.


Gőgös ellenpéldaként hozta fel a holland államot, amely azért vonta magához az ország összes termőföldjét, hogy a helyi gazdáknak nyújthasson lehetőséget arra, hogy azok akár száz évre is bérbe vehessék és megművelhessék azt.


Az LMP korábban már szintén felemelte szavát az ügylet ellen. Sallai R. Benedek, az ökopárt képviselője az elmúlt 25 év legnagyobb privatizációs vállalkozásának nevezte a kérdést és még demonstrációt is hirdetett az ügyben A magyar föld nem eladó címmel. A zöldpárt politikusa azt kérte a gazdálkodóktól, hogy csatlakozzanak megmozduláshoz, amennyiben nem értenek egyet a kormány birtokpolitikájával.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 09. 28.
Cikk forrása

2015. szeptember

© 2013 Kié legyen a föld?