Az elmúlt 25 év legkomolyabb köztulajdon-lopási kísérlete előtt állunk

Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján az Orbán-kormánynak arról a "roppant aljas húzásáról" beszélt, amely során az állami földeket a fideszes oligarchák kezébe juttatnák. A kérdés, amire a napokban választ fogunk kapni, hogy vajon a kormánypártokban hány képviselő rendelkezik még lelkiismerettel.


Miért tartja Magyar Zoltán aljasnak a Fidesz földprivatizációs kezdeményezést"


- mert azt a nyár kellős közepén próbálták, titokban véghez vinni;
 
- mert a kormány a bevándorló-helyzetet állította a médiafigyelem középpontjába, s közben abban bíztak, hogy csak túlkésőn kerül napvilágra ez az ügy;
 
- mert a kabinet egyszerűen semmibe vette a demokratikus kereteket, és nem kérte az Országgyűlés felhatalmazását, ugyanis korábban senki nem jogosította fel a vezetést, hogy azt a kevéske megmaradt állami vagyont, amit az elmúlt 25 évben még nem loptak szét, most eladják;
 
- mert szembemennek az éveken keresztül szajkózott ígéreteikkel, amelyben szociális földprogramról, önkormányzati mintaprojektekről beszéltek;
 
- mert az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága sem tárgyalja a Fidesz javaslatát, ami azért is abszurd, mert így megkérdőjeleződik az a tétel, hogy az Országgyűlésnek bármilyen hatalma is van a köztulajdon felett.

A nemzeti ellenzék politikusa emlékeztetett a Kisgazda Polgári Egyesülettől kiszivárgott belső levelezésre. Ebben Turi-Kovács Imre, a platform vezetője, nem mellékesen a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciójának tagja többek között arra figyelmeztette a tagságot, hogy kétséges a kormány döntésének jogalapja, illetve arra tett ígéretet, hogy a későbbiekben folyamatosan "bombázza" majd a földművelésügyi tárcát, hogy az akadályozza meg az állami földek eladását. 

 
Magyar Zoltán az említett levéllel kapcsolatban megjegyezte, remélhetőleg ez a törésvonal nem merül ki a kisgazda platform tiltakozásában. Ez már csak azért is lenne fontos, mert a Jobbik a szerdai napon benyújtott egy módosítót a földforgalmi törvényre vonatkozóan, amelynek értelmében

az állami földek eladhatatlanná válnának.

A honatya közölte, ehhez elég lenne a képviselők felének a támogatása is, ezért arra kéri a Fideszben ülő, és még lelkiismerettel rendelkező képviselőket, hogy szavazzák meg a nemzeti párt földprivatizációt-gátló törvényjavaslatát. (Egyébként a Jobbik az Alaptörvényt is hasonló értelemben módosítaná, igaz az már keményebb dió lenne, hiszen az kétharmados többséget igényel...).

 
Magyar Zoltán kiemelte: a nemzeti párt valódi társadalmi vitát szeretne, ugyanis eddig ez sem valósult meg egyetlen gazdaszervezettel sem, és szakmai egyeztetésnek pedig nehezen nevezhetőek a kormányzat és Mészáros Lőrinc közti tárgyalások.

 
Kijelentette, hogy a legerősebb ellenzéki párt teljes mellszélességgel kiáll a gazdatársadalom által kilátásba helyezett demonstráció mellett, és továbbra is támogatja a zöld civilszervezetek munkáját.

Az elmúlt 25 év legkomolyabb köztulajdon-lopási kísérlete előtt állunk - összegezte a helyzetet a szakpolitikus.


Kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon mi a véleménye a Jobbik agrárpolitikusának a Tej Terméktanács igazgatójának szerdán tett kijelentésére, miszerint, ha nem változik érdemben a helyzet, 2016 elején elbocsátásokra és üzembezárásokra kell számítani a szektorban.

 
Magyar Zoltán válaszában kifejtette, hogy szerinte a tejválság kitörésére számítani lehetett, csak úgy mint a tejkvóta-rendszer kivezetésére. Évek álltak rendelkezésre arra, hogy az Orbán-kormány felkészüljön erre, de ezt elmulasztotta, miközben más hasonló méretű, kapacitású országoknál nem okozott problémát az átállás.

 
A honatya szerint a kulcs a hazai feldolgozó ipar felpörgetése lenne, valamint a hazai előállítású termékek piaci előnybe részesítése is fontos szempont, azonban a piacvédelem teljes feladása ezt a krízis helyzetet teremtette meg.
 

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 09. 02.
Cikk forrása

2015. szeptember

© 2013 Kié legyen a föld?