Óriási családi gazdaságok alakulhatnak az új javaslat értelmében

Óriási családi gazdaságok alakulhatnak az új javaslat értelmében

Forrás: agrarhirek.hu
2012. 11. 26.

Viszonylag egyszerűen kibővíthetővé válnak a családi gazdaságok, amennyiben elfogadja a parlament a földtörvény többek között Jakab István Magosz-elnök által beterjesztett módosító javaslatát.

A javaslat értelmében amennyiben a család egy tagja önálló gazdálkodásba kezd, úgy kiterjesztheti a családra vonatkozó birtokmaximumot. Egy egyszerű példán szemléltetve amennyiben egy termelő fia megházasodik, úgy új, gazdaságilag önálló család jön létre, melyben új földszerzésre lesz jogosult mind a férj, mind a feleség, sőt az apósuk és az anyósuk is, egyenként 300-300 hektárra.

"Egy közepes méretű családból jog szerint akár három családi gazdaság is alakulhat, amelyek mind az adózásban, mind a támogatásokban, és egyéb téren is előnyöket élveznek más gazdálkodási formákkal szemben" - mondta el a Világgazdaságnak aggályait a javaslattal kapcsolatban Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára. Ugyancsak a lapnak nyilatkozva fejtette ki ellenérzéseit Raskó György agrárközgazdász is: "Rendkívül ellenszenvesnek és visszatetszőnek tartom a javaslatot, hiszen ennek révén egy egész rokonság gyűjthet össze akár ezer hektárnál is több földet, és gazdálkodhat azon anélkül, hogy állatot tartana, vagy alkalmazottakat foglalkoztatna, míg a gazdálkodó társaságok ezt nem tehetik meg.

Ez a javaslat a nagyobb gazdaságoknak kedvez, amelyek jellemzően nem veszik ki kellően a részüket a foglalkoztatásból és a közteherviselésből, valamint döntően csak növénytermesztéssel foglalkoznak, állattartással nem."





Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 11. 29.

© 2013 Kié legyen a föld?