Fazekas: a vidéki társadalom jövőjét a földtörvény biztosítja

200:200

Fazekas: a vidéki társadalom jövőjét a földtörvény biztosítja

Forrás: orientpress.hu
2012. 11. 11.

Az Országgyűlés által most tárgyalt földtörvény a magyar birtokpolitikai célok elérésének egyik kiemelten fontos, de nem egyedüli eszköze - emelte ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az „Anyaföld, termőföld, megélhetés” címmel tartott előadást a Közéleti Akadémia Szövetség első rendezvényén Lakiteleken.

A tárcavezető előadásában kiemelte: az Országgyűlés által most tárgyalt földtörvény a magyar birtokpolitikai célok elérésének egyik kiemelten fontos, de nem egyedüli eszköze. A kormány elképzeléseit a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiában, a Darányi Ignácz Tervben már korábban nyilvánosságra hozta, napjainkban a tervek eléréséhez szükséges jogi hátteret igyekszik megteremteni a törvényhozás.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a kormány a kis- és középbirtokok kialakítását támogatja. A jövőben csak földműves vásárolhat földet – ezt nevezte a készülő földtörvény legfontosabb elemének a szakminiszter. A Közéleti Akadémia rendezvényén sokakat a zsebszerződések kiszűrésének lehetősége érdekelte, amivel kapcsolatban Fazekas Sándor elmondta, hogy a jövőben a földvásárlás minden esetben engedélyköteles lesz, és az államot elővásárlási jog illeti majd meg,

A törvényjavaslat a családi gazdaságok szerepét kívánja erősíteni, mivel azok kell, hogy alkossák a középbirtokok derékhadát, a magyar mezőgazdaság gerincét. A családtagok foglalkoztatásával a vidéki térség által nyújtott megélhetési lehetőségek bővítése is megvalósítható. A földtörvénynek a vidéki társadalom jövőjét is biztosítania kell – monda Fazekas Sándor.





Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 11. 12.

© 2013 Kié legyen a föld?