Tovább akcióznak a kajászói gazdák

Tovább akcióznak a kajászói gazdák

Forrás: mno.hu
2012. 11.  16.
Kajászói gazdák ideiglenes megbízási szerződést követelnek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől (NFA) az általuk elfoglalt területek jogviszonyának rendezése érdekében, amíg az új földbérleti pályázatok feltételei nem tisztázódnak.

A gazdák pénteki kajászói sajtótájékoztatóján Boór Ferenc, a helyi gazdákat támogató Fejér Szövetség szóvivője elmondta: az érvényben lévő földtörvény szerint egy ember maximum hatezer aranykorona értékű földet tulajdonolhat vagy bérelhet, ezzel szemben egy kápolnásnyéki vállalkozó 8194 aranykorona értékben jutott területekhez Kajászón.

Emiatt október 17-én kajászói gazdák akciót szerveztek, előbb birtokukba vették a nyertes vállalkozó által bérelt egyik földterületet, majd november 11-én egy másik területen is szántottak, mert „a földet művelnie kell annak, aki részéről ez jogos”

Boór Ferenc követelte, hogy ideiglenes megbízói szerződésben rendezzék a helyi gazdák és az NFA jogviszonyát az érintett földek tekintetében, amíg más feltételekkel új pályázatot nem írnak ki az egész országban.

Vonják vissza az összes szerződést, és indítsanak nyomozást hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt, mert tömegesen jelentkeznek hasonló gondok Fejér mellett Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is – fogalmazott. Hozzátette: a visszavont szerződésekért kárpótolni kell azokat, akik jogszerűen jutottak állami földekhez. Azt kérte, hogy alakuljanak helyi földbizottságok, és írjanak ki nyílt pályázatot az állami földekre 2013. január 1-jétől.

Gyűlést hirdettek

Boór Ferenc bejelentette azt is, hogy a kajászói gazdatanács az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség támogatásával munkaértekezletet és országos nagygyűlést hirdetett december 1-jére Kajászóra. A rendezvény vezérszónokának Rácz Sándort, a Földvédő Mozgalom történelmi időkben választott elnökét kérték fel. Erre a „pártok feletti” eseményre meghívják mindazon országgyűlési képviselőket, akik eddig is kiálltak ügyük mellett és mindenkit, aki a jövőben kiáll a helyi, vidéki, családi gazdák, a kis- és középgazdaságok mellett – mondta.

Az MTI kérdésére a helyi gazdák közül a helyszínen lévő Böcsödiné Csányi Zsuzsanna elmondta: a község körüli állami földekre öten pályáztak, a bérelhető öt kajászói földterületből négyre. Megemlítette, hogy nemcsak kajászói földekre pályáztak, hanem máshová is, „hiszen az nem bűn”. Kiemelte, egyikük sem nyert sehol.

Akció

A Fejér megyei Kajászón múlt vasárnap helyi gazdák földfoglaló akciót tartottak, művelésbe vették az állami földbérleti pályázat keretében korábban odaítélt terület egy részét. Álláspontjuk szerint az NFA pályázatának nyertese a jogszabályokban meghatározottnál mintegy 70 hektárral nagyobb területet kapott bérbe húsz évre. Megfogalmazásuk szerint a terület feletti rendelkezést a törvényesség helyreállítása érdekében a kajászói gazdák hatáskörébe, úgynevezett közbirtokosságba vonták, majd a területet körbekerítették és beszántották.

Ellentétes a jogállamiság normáival

A kormány politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak tartja a kajászói gazdák akcióját, és felkérte az illetékes minisztériumokat, hogy tegyék meg a szükséges és indokolt lépéseket a jogállamiság visszaállítása érdekében.

Fellépnek a földfoglalók ellen

A gazdák akcióját az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálja, amely a megállapított törvénysértés mértékének megfelelően vagy saját hatáskörben eljárást kezdeményez, vagy feljelentést tesz az illetékes hatóságoknál.

A jogellenes földfoglalások miatt feljelentéseket tett az NFA, amely hangsúlyozta, hogy minden lehetséges jogi eszközzel fellép a földfoglalók ellen. Az NFA leszögezte, hogy a pályázatok során mindenkor a törvények szerint jár el, és emlékeztetett arra, hogy azokon egységes feltételekkel bárki indulhat, az elbírálás pedig a jogszabályok szerint történik.






Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 11. 19.

© 2013 Kié legyen a föld?