Kajászói földügyek - LMP: érvénytelenítsék a kajászói földpályázatokat!

Kajászói földügyek - LMP: érvénytelenítsék a kajászói földpályázatokat!

Forrás: galamus.hu
2012. 11. 13.

Az LMP-s Szabó Rebeka nyílt levélben kérte Sebestyén Róbertet, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnökét, hogy nyilvánítson érvénytelennek és eredménytelennek két kajászói földpályázatot. A képviselő feljelentést is tesz az ügyben.

A Fejér megyei Kajászón vasárnap a helyi gazdák visszafoglalták és művelésbe vették egy korábban az állami földbérleti pályázat keretében más által elnyert terület egy részét. Az Őszi szántás elnevezésű akciót az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség szervezte, a kajászói gazdákkal együttműködve.

Az ügyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) feljelentéseket tett, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig vizsgálatot folytat. A kormány hétfőn azt közölte, politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak tartja a kajászói akciót, és felkérte az illetékes minisztériumokat, hogy tegyék meg a szükséges és indokolt lépéseket a jogállamiság visszaállítása érdekében.

Szabó Rebeka LMP-s képviselő az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében arra emlékeztetett, hogy egy kápolnásnyéki személy az NFA állami földpályázatán összesen 284 hektár, 8194 aranykorona értékű földrészletet nyert el húszéves haszonbérletbe. Hozzátette, hogy a termőföldről szóló törvény alapján belföldi magánszemély haszonbérletként legfeljebb 300 hektár nagyságú vagy 6000 aranykorona értékű termőföldet szerezhetne meg.

A mezőgazdasági bizottság tagja felháborítónak nevezte, hogy eközben a kajászói gazdálkodók közül "egy sem jutott akár egy négyzetméternyi földhöz" sem a saját települése határain belül. Közlése szerint mindezt az NFA földbérletpályázatainak átláthatatlansága, a nyilvánosság kizárása és a pályázatok szubjektív pontozása tette lehetővé. Az LMP egyetért a kajászói gazdatanáccsal abban, hogy a jogtalanság vádja nem a kajászói gazdákat illeti, "hanem azokat, akik a jogtalanságot nem akarják észrevenni és feltárni" - írta.

A képviselő ezért felkérte Sebestyén Róbertet, hogy egy magyaralmási pályázathoz hasonlóan nyilvánítson érvénytelennek és eredménytelennek két kajászói pályázatot is. Egyúttal azt is kéri, hogy az NFA elnöke konzultáljon a kajászói gazdatanáccsal a földek további hasznosításának módjáról.

Az ügyben Szabó Rebeka feljelentést is tesz, mert az LMP szerint a 6000 aranykorona érték feletti földpályázat ügyében megvalósulhatott a hivatali visszaélés bűntette.






Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 11. 16.

© 2013 Kié legyen a föld?