Gazdatanács: nem volt jogtalan a kajászói akció

Gazdatanács: nem volt jogtalan a kajászói akció

Forrás: hirado.hu
2012. 11. 13.

A kormány szerint a gazdák jogellenesen "foglalták vissza" az állami földbérleti pályázaton más által elnyert terület egy részét.

Nem volt sem alaptalan, sem jogtalan az Őszi szántás elnevezésű akció - állítka a kajászói gazdatanács, amely szerint a "jogtalanság vádja nem a kajászói gazdákat illeti, hanem azokat, akik a jogtalanságot nem akarják észrevenni és feltárni", az akcióval végképp nem bűncselekmény elkövetése volt a céljuk, és minden szempontból jóhiszeműen jártak el.

Vasárnap helyi gazdák az Őszi szántás elnevezésű akció keretében művelni kezdték az állami földbérleti pályázat keretében más által elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón, szerintük ugyanis Kiss Árpád kápolnásnyéki lakos a jogszabályokban előírtnál nagyobb aranykorona értékű állami földhöz jutott húsz évre.

A kormány hétfőn közölte, politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak tartja a kajászói gazdák akcióját. A BM közleményében azt írta: a rendőrség jelenleg a tényállási elemeket gyűjti össze és értékeli.

A gazdatanács keddi közleményében az olvasható, hogy a kezdeményezés "nagyon is közéleti, tehát politikai - de nem pártpolitikai - indíték a törvényesség helyreállításának szándéka". Hozzátették: a csaknem egy hónapos hallgatásukkal az illetékesek látszólag tudomásul vették az október 17-i földfoglalást, nem intézkedtek, és akkor sem tettek semmit, amikor a földet szabálytalanul nyerte el a "kápolnásnyéki nádarató, tetőfedő vállalkozó".

A közleményt azzal zárták, hogy elvárják, ha az ominózus földbérlés - amelyet többször megvizsgáltak - szabálytalansága beigazolódik, akkor a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) vezetője és a "törvényességi felügyeletet gyakorló miniszter" vállalja a "közjogi és a közhivatali" felelősséget.

A kormány szerint jogellenes volt, a Jobbik és az LMP viszont támogatja a kajászói gazdák vasárnapi akcióját, amelynek során "visszafoglalták" az állami földbérleti pályázat keretében más által elnyert terület egy részét. Az ügyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) feljelentéseket tett, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig vizsgálatot folytat.






Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 11. 15.

© 2013 Kié legyen a föld?