Újabb földfoglalás Fejér megyében

Újabb földfoglalás Fejér megyében

Forrás: nol.hu
2012. 11. 11.

Közbirtokosságot alapítottak azok a kajászói gazdák, akiknek földbérlet nem jutott, míg másnak törvénytelenül igen.

Az a kajászói gazdaközösség, amely a Nemzeti Földalap Kezelő haszonbréleti pályázatán egy négycetcentiméternyi területet sem nyert el, úgy döntött, hogy az egyik nyertes területén hetven hektárt művelésbe von.

Az engedetlenségi akcióra azért szánták rá magukat, mert a 284 hektáron nyertes kápolnásnyéki nádarató vállalkozó, Kiss Árpád a hatezerkoronás összlimitet 2194 aranykoronával túllépte. Az ezt képviselő területet választották le Kajászó határában, és a hetven hektárt beszántották.

A gazdák egy helyi közbirtokosságot alapítottak, és mint mondták, nem tűrik el a törvénytelen állapotot, azt elfogadni nem tudják.

Az "Őszi szántás" akciót az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület - Fejér Szövetség szervezte, a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) "szabálytalan és kormányprogrammal, a földtörvény koncepciójával is ellentétes földbérleti pályázati elbírálási gyakorlata, és a nyilvánvaló törvénytelenség hallgatólagos támogatása miatt".

Közlésük szerint arcátlan pökhendiségnek tartják, hogy válaszra sem méltatják a gazdák panaszait. A helyi gazdatanács azért döntött az engedetlenségi akció mellett, hogy a legutóbbi, szeptember 17-i földfoglalásuk bejelentésére sem a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, sem a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) illetékeseitől nem kaptak választ, de még megkeresést sem.

Közleményük szerint a kajászói lakosságtól érkezett jelzések alapján "a gazdatanács tagjai meggyőződtek arról, hogy Kiss Árpád, a lefoglalt területet szabálytalan szerződésben (az NFA pályázati - szabályos, törvényes - felső határát 2200 Aranykorona értékben túllépve) elnyerő nádarató, tetőfedő vállalkozó megbízásából a törvénytelenséget folytatva, súlyosbítva szántatni kezdett a területen". 

Teszi ezt annak ellenére - így a gazdatanács -, hogy teljesen szabálytalanul kötött szerződést az NFA-val. A közlemény szerint az NFA intézkedésre képtelen a rendezetlen és tisztázatlan földbérleti visszásságok felszámolása érdekében. Kifogásolják, hogy az agrátrárca is hallgat a "sokszorosan feltárt és bizonyított visszaélések" miatt benyújtott beadványok ellenére.

Októberben a helybéli gazdák újabb földfoglaló akciót szerveztek: művelésbe vették az egyik olyan kajászói táblát, amelyet szerintük jogszerűtlenül adott bérbe az NFA. A „földfoglalást” megelőző gazdagyűlésen a résztvevők a botrányos földhaszonbérleti szerződések visszavonását követelték. A gazdák akkor egy rövid nyomon felszántották az egyik, két helyrajzi számon lévő, a kápolnásnyéki Kiss Árpád által elnyert és bérbe vett, csaknem 280 hektáros földet a falu határában, és búzát vetettek bele.

A kajászóiak a Fejér megyei földpályázatok nyerteseiről szóló Ángyán-jelentés óta háborognak, ebből derült ki ugyanis, hogy a településen kápolnásnyéki, illetve felcsúti pályázók jutottak jelentős földterületekhez, helybéliek viszont nem nyertek az NFA-pályázaton. Ángyán szerint Kiss Árpád nádarató vállalkozó volt azon pályázók egyike, akit ki kellett volna zárni a pályázatból, mert nem helybéli - ahogy Mészáros Lőrint felcsúti polgármester sem az.

Kajászón még tavasszal kezdődtek a tiltakozások, amihez az LMP is csatlakozott, míg a gazdák földet foglaltak és tüntettek, ők földet vittek a "csillapíthatatlan étvágyú" Mészáros Lőrincnek (aki az 1200 hektáros limitnél nagyobb földterületeket kapott a környéken).

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségeit is Ángyán József tárta fel - mint írta, a polgármester családi érdekeltségébe tartozó három pályázó (egy cég és két közvetlen családtag, a feleség és a testvér) Alcsútdoboz és Vál meghirdetett földjeinek túlnyomó többségét, Kajászó és Óbarok meghirdetett földjeinek pedig mintegy harmadát megszerezte.

A 3 pályázó 25 bérleti szerződéssel összesen 1327 hektár – 31940 aranykorona értékű – területet kapott bérbe, ami az agrárminisztérium által hangoztatott 20 hektáros országos átlagnak több mint hatvanhatszorosa. "Így hozzájuk került a Fejér megyében eddig bérbe adott összes terület 25 százaléka, az összes aranykorona érték 26,3 százaléka - írta a vidékfejlesztési minisztert cáfolva Ángyán József.

 

 





Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 11. 11.

© 2013 Kié legyen a föld?