Fazekas: az új törvény megakadályozza a külföldiek földszerzését

Fazekas: az új törvény megakadályozza a külföldiek földszerzését

Forrás:figyelo.hu
2012. 11. 27 

Az új földtörvény meghatározza, hogy ki vásárolhat és művelhet földet Magyarországon, a helyben lakó gazdáknak előnyt biztosít, a külföldieket és a spekulánsokat pedig kizárja a termőföld megszerzésére jogosultak köréből - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Pásztón sajtótájékoztatón .
 
Egy személy birtokában továbbra is legfeljebb 300 hektár termőföld lehet, a földhasználók pedig 1200 hektárt művelhetnek majd az új földtörvény hatályba lépése után - húzta alá.

A miniszter ismertette azt is, hogy a közeljövőben földbizottságok alakulnak a települések többségén, ezeknek csak természetes személyek lehetnek a tagjai. Fazekas Sándor az MTI zsebszerződésekkel kapcsolatos kérdésére kifejtette: földvásárlás igénye esetén ezt először a földbizottság megvizsgálja, vétójoggal, majd - jóváhagyás esetén - külön hatósági ellenőrzés következik.

Ez az esetleges szabálytalanságokra igyekszik fényt deríteni. Hozzátette: jelenleg a tárcánál húszfős stáb vizsgálja, hogy milyen biztosítékokat lehet beépíteni az új földtörvénybe a zsebszerződések kiszűrésére, az ezzel kapcsolatos csalások megakadályozására. A miniszter hangsúlyozta: "akik ilyen szabálytalan földügylet résztvevői, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.

"Fazekas Sándor ezután arról adott tájékoztatást, hogy a tárca a hazai élelmiszer-feldolgozás kapacitásának bővítésére pályázatot írt ki kis- és közepes vállalkozások számára. A pályázat 8 milliárd forintos keretösszegéből 144 vállalkozást támogattak. A fejlesztéseknek köszönhetően vágópontok, gyümölcs- és húsfeldolgozó kisüzemek jönnek
létre, amelyek termékei könnyebben juthatnak el a fogyasztókhoz.
 
 





Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 11. 28.

© 2013 Kié legyen a föld?