Gőgös Zoltán szerint "fura és gyanús", hogy nem lesz népszavazás az állami földek privatizációjáról

NVI: nem lesz népszavazás az állami földek privatizációjáról.

Nem lehet népszavazást kiírni az állami földek privatizációjáról, mert nem lesz meg a szükséges 200 ezer hiteles aláírás az MSZP kezdeményezéséhez - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este a kereskedelmi csatorna honlapja szerint.


Az atv.hu-n megjelentek szerint Gáva Krisztián arról számolt be, hogy az ívek csaknem 96 százalékos feldolgozottsága mellett mintegy 173 ezer érvényes és 42 ezer érvénytelen aláírást találtak. Nagyjából még 10 ezer szignó ellenőrzése van hátra, de ha azok mind érvényesek is lennének, akkor sem jönne össze a törvényben megkövetelt 200 ezres szám.


Az elnökhelyettes elmondta: a héten már teljes lesz a feldolgozottság, és az érvénytelen aláírásokat újra ellenőrzik.


Gáva Krisztián arról is beszélt, hogy már kedden minden kért dokumentumot nyilvánosságra hoztak az aláírások ellenőrzésével kapcsolatban. Elmondta, hogy az ellenőrök kezében is ezek az útmutatások vannak, amelyek egyértelműen részletezik, mikor érvényes vagy érvénytelen egy szignó.


Tényleg minden negyedik ember rosszul ír alá egy népszavazási ívet"
 

Az elnökhelyettes kijelentette: a dokumentumok sosem voltak titkosak, de egy belső szabályzatról van szó, ezért nem adták oda azonnal a szocialistáknak. Azért hozták mégis nyilvánosságra, mert a sajtóban olyan állítások jelentek meg, amelyek a választási iroda függetlenségét veszélyeztették - hangsúlyozta.


Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese telefonon reagált Gáva Krisztián szavaira. Mint mondta, nem értenek egyet az NVI számolási metódusával, szerintük igenis megvan a 200 ezer érvényes aláírás, és mindenképpen megóvják a választási iroda döntését.


A politikus szerint a Fidesz eldöntötte, hogy földügyben nem lesz népszavazás, "ezért az NVI munkatársainak úgy kell összesíteniük az íveket, hogy a referendum meghiúsuljon".

Gőgös Zoltán szerint "fura és gyanús", hogy 200 ezer aláírásból minden negyedik érvénytelen - olvasható az ATV honlapján.


MSZP: mindent megteszünk, hogy megtartható legyen a földügyi népszavazás

Az MSZP mindent megtesz azért, hogy "a Fidesz irányítása alatt álló Nemzeti Választási Iroda (NVI) ne csalhassa el" csaknem negyedmillió ember akaratát, és megtartható legyen a földügyi népszavazás - közölte az ellenzéki párt csütörtökön az MTI-vel.


Az MSZP azt írta: teljesen nyilvánvaló, hogy az NVI a Fidesz utasítására próbálja érvénytelenné nyilvánítani a "földrablások ellen kezdeményezett Fidesz-ellenes népszavazást" támogató aláírások tízezreit.
Az NVI arányaiban annyi aláírást minősített érvénytelennek, amennyit korábban soha egyetlen népszavazási kezdeményezés esetében sem - tették hozzá.


A szocialisták szerint a Fidesz és Orbán Viktor retteg minden olyan népszavazástól, amit nem tud manipulálni. "Ezért utasították az NVI-t, hogy minősítsenek érvénytelenné annyi szavazatot, amennyit csak kell".


Az MSZP szóvá tette, az NVI napokig megtagadta, hogy kiadja azt a belső dokumentumot, amely utasításokat tartalmazott arról, hogy mi alapján tekintik az aláírásokat érvényesnek, illetve érvénytelennek - majd egy egészen más iratot tettek közzé.


Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese június 28-án adott le - közlése szerint - 240 ezer aláírást a népszavazási kezdeményezéshez. A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról..."


Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 28.
Cikk forrása

2016. július

© 2013 Kié legyen a föld?