Az MSZP az NVI aláírás-ellenőrzési utasítására kíváncsi

Gőgös Zoltán felvetette, hogy az NVI megpróbálja úgy alakítani a helyzetet, hogy a 200 ezres limit alatt maradjanak.


Az MSZP azt szeretné megtudni, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) milyen belső utasítás alapján ellenőrzi a népszavazási aláírások hitelességét. Az ellenzéki párt az adatvédelmi biztoshoz fordult annak érdekében, hogy megszerezze a dokumentumot.Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a termőföldek értékesítésével összefüggésben benyújtott kezdeményezésük elbírálását felügyelő munkatársaik azt tapasztalták, hogy az NVI nem mondja el, mi alapján minősít nem megfelelőnek egy-egy szignót. Hozzátette: a törvény részletesen rögzíti ennek menetét, de azt vitatják, mi alapján dől el, hogy egyértelműen beazonosítható valaki.


Mint mondta, vannak többes nevek és a személyi számoknál is előfordulhat, hogy valaki vét.


Az MSZP-s politikus azt ugyanakkor szóvá tette, hogy a 30, illetve 50 százalékos feldolgozottságnál kapott statisztikák szerint lényegesen több a hibás aláírás, mint Kész Zoltán független parlamenti képviselő korábbi kezdeményezésénél, noha szerinte a gyűjtésben ugyanaz a közösség vett részt és 90 százalékban ugyanazok írták alá az íveket.


Gőgös Zoltán tájékoztatása szerint ha 15 százalékos a hibaarány, akkor 207 ezer érvényes aláírással számolnak, de ha magasabb, 18 százalékos, akkor 198 ezer érvényes aláírás lehet a mintegy 240 ezerből. A szocialista politikus felvetette, hogy az NVI megpróbálja úgy alakítani a helyzetet, hogy a 200 ezres limit alatt maradjanak.


Jogorvoslatban elmennek a végsőkig, emellett minden nem hitelesített aláírást ellenőrizni szeretnének – jelentette ki.


Nyilvánosságra hozta az NVI a népszavazási aláírások ellenőrzésének szempontjait


Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzési szempontjait.


A választási irodának az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében felidézték, hogy Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes június 28-án adta át az NVI-nek az országos népszavazási kezdeményezése aláírásgyűjtő íveit, amelyeken a következő kérdés szerepelt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról...”


A közleményhez fűzött két csatolmányban ábrákkal és szövegesen is részletezték az aláírásgyűjtő ívek, illetve az aláírások ellenőrzésének menetét, valamint az ellenőrzés szempontjait.


Kiemelték, hogy a választási irodának a támogató aláírások tételes ellenőrzésére az ívek benyújtásától számítva hatvan nap áll rendelkezésére, vagyis azt legkésőbb augusztus 27-ig kell befejezni. Ugyanakkor az NVI várhatóan már a héten lezárja az aláírások ellenőrzésének első körét, s ennek eredményéről tájékoztatja majd a szervezőt és a közvéleményt – írták. Ezt követően a választási iroda azt vizsgálja meg, hogy az ívek, valamint az aláírások minősítése megfelelő és egységes volt-e, és így alakul ki az érvényes támogató aláírások végleges száma.


Hangsúlyozták: az NVI az aláírások ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok és a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásai alapján végzi. Ezek alapján belső használatra az ellenőrzés gyakorlati szempontjait tartalmazó munkaanyagot szerkesztett, amely a megítélése szerint döntés-előkészítő dokumentumnak tekinthető. Mivel azonban “élénk érdeklődés mutatkozott” a szempontrendszer iránt, továbbá a befejezéséhez közeledik az ellenőrzés első fázisa, a választási iroda nyilvánosságra hozta a dokumentumot – olvasható a közleményben.
 


Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 26.
Cikk forrása

2016. július

© 2013 Kié legyen a föld?