„Jól megszedik magukat a Fidesz politikusai”

Valakinek a trafikmutyiból lesz százmilliós vagyona, vagy épp szőlőből, dinnyéből gazdagodik meg; a polgármesterek aszfalt utat és családi házakat húznak fel közpénzből, de a közbeszerzések visszaosztott pénzeiből is jelentős vagyont harácsolhatnak össze. Most kiderült, jó néhány kormánypárti honatya zsíros földeket kapott az államtól pályázat nélkül – írja közleményében az MSZP.

Mint arról a Blikk beszámolt, országgyűlési képviselők is kaptak pályázat nélkül állami birtokokat. Köztük van Czerván György agrárállamtitkár, akinek a cége, az Aranyszarvas Zrt. Tápiószentmártonban jutott egy állami birtokhoz. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ugyanis meghirdette a termőföldet, így azt a jövőben egy magánszemély művelheti – válaszolt az államtitkár nevében a vidékfejlesztési tárca. Hangsúlyozták, hogy Czerván három és fél éve nem dolgozik a cégnél, ám vagyonnyilatkozata szerint 24,88 százalékos tulajdoni hányada van benne. A több mint 1100 hektáron gazdálkodó Aranyszarvas Zrt. közel 130 milliós uniós támogatást zsebelhetett be.


A legtöbb birtokot Farkas Sándor cége, a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. kapta, összesen 82 darabot Fábiánsebestyénben és Eperjesen. Farkas a Blikknek azt mondta, sok kis, legfeljebb egy-két hektáros földdarabról van szó, amelyek a korábbi földet életjáradékért program keretében kerültek az államhoz. Ezeket a földjeik közé ékelődő szétszórt területeket kapták művelésre – mondta Farkas a lapnak. Hozzátette, hogy több földet is meghirdetett az NFA, de a politikai támadások elkerülése érdekében nem indultak ezeken a pályázatokon. Farkasnak 38 százalékos tulajdonrésze van a Kinizsiben, amely a nagybirtokos vállalatok közé tartozik a 3400 hektárra becsült területével.


Az MSZP szerint a Fidesz három és fél éves kormányzása alatt minden kormánypárti politikusnak jut valami. „Jól megszedik magukat a Fidesz tolvajjá lett politikusai. Hat fideszes és egy KDNP-s képviselő örülhet új birtokának. Igaz, Daher Pierre nem magának, hanem feleségének gyűjthette be a területeket. Czerván György, Tóth József, Örvendi László, Farkas Sándor, Földi László és Hanó Miklós szintén nyugodtan alhat. Orbán tolvajkormánya kiskirályok, oligarchák és maffiacsaládok kezébe helyezi az ország vagyonát. Három és fél év alatt a legszegényebbeket még szegényebbé, a gazdag keveseket pedig még gazdagabbá tette” – áll a párt közleményében. Az MSZP leváltaná a „tolvajkormányt”, és igazságot kíván szolgáltatni „minden kisembernek, azoknak, akik nap mint nap a hátukon viszik az országot”.Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 19.
Cikk forrása

2016. július

© 2013 Kié legyen a föld?