Gőgös Zoltán aláírásgyűjtő íveinek csaknem harmadát már megvizsgálták

A Gőgös Zoltán által az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások több mint harminc százalékát feldolgozta már a Nemzeti Választási Iroda (NVI) – közölte Pálffy Ilona, az NVI vezetője a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén. Az ajánlások ellenőrzését a kezdeményező két megbízottja is figyelemmel kíséri.


Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be a népszavazási kérdést, amely így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról...”.


gőgös zoltán


Gőgös Zoltán június 28-án adta le az összegyűjtött íveket, az NVI pedig július 4-án kezdte meg az ívek ellenőrzését. Ennek során az íveken lévő személyes adatokat összevetik a központi névjegyzékben szereplőkkel. A program kimutatja, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak.


Az MSZP-s politikus az ívek leadásakor azt mondta, hogy 28 250 ívet ad le, de az NVI által elvégzett számlálás alapján csak 27 973-at.


Pálffy Ilona az NVB ülésén elmondta: az NVI csütörtökig az ívek 31,3 százalékát (8 750-et) dolgozott fel, és 71 577 aláírást ellenőrzött. Az ellenőrzés során 61 047 érvényes aláírást találtak, vagyis az aláírások 85,3 százaléka volt formai szempontból megfelelő.Az NVI 10 530 érvénytelen aláírást talált, ez az eddig ellenőrzött aláírások 14,7 százaléka. Az érvénytelen aláírások között 2317 volt olyan, amelyet a többes ajánlás miatt nem fogadtak el, 1 262 esetben hiányosan tüntette fel a választópolgár az adatait, 6 332 esetben pedig a beírt adatok alapján nem lehetett egyértelműen azonosítani a választópolgárt.


Volt 574 olyan aláírás is, amikor a választópolgárnak nem volt választójoga a gyűjtés idején, illetve volt 45 olyan eset is, amikor a feltüntetett adatok mellett egyértelműen nem a választópolgár aláírása szerepelt.


Az NVI elnöke az ülés után az MTI-nek elmondta azt is, 8 750 ívet ellenőriztek, ebből 231 volt érvénytelen, 13 esetben azért, mert egy másik népszavazási kérdéshez tartoztak az ívek, 58 esetben az íven nem voltak feltüntetve az aláírásgyűjtő személy adatai, 160 esetben pedig hiányosan voltak feltüntetve a gyűjtő adatai.


Pálffy Ilona emlékeztetett rá: a népszavazás kezdeményezője által megbízott személy jelen lehet az aláírások ellenőrzésekor. Gőgös Zoltán élt ezzel a lehetőséggel és megbízásából két személy figyeli az aláírás-ellenőrzés folyamatát – tette hozzá.

MTI


Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 27.
Cikk forrása

2016. július

© 2013 Kié legyen a föld?