Felpuhulhat a földtörvény

Felpuhulhat a földtörvény

Forrás: agrarszektor.hu
2012. 12. 06.

Békülékeny hangnemet ütött meg Czerván György a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének közgyűlésén. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elképzelhetőnek tartja, hogy kikerüljön a birtokmérethez szabott foglalkoztatási kötelezettség a készülő földtörvényből.

Az agrártársaságok részéről a földtörvény tervezet ismertetése óta sok kritika éri a foglalkoztatási kötelezettségre vonatkozó kitételt, mely kizárólag rájuk vonatkozna, a szakemberek szerint ugyanis ezzel végleg ellehetetlenítődne működésük.

Úgy tűnik, már a szaktárca sem köti az ebet a karóhoz, Czerván György államtitkár ugyanis egyfelől elképzelhetőnek tartja, hogy teljes egészében kikerüljön az említett passzus a földtörvényből, továbbá Gőgös Zoltán, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnökének javaslatát is megfontolásra érdemesnek tartja, mely szerint minden haszonállatra két hektárt számolva lazulna az 1200 hektáros felső birtokhatár.


Bárhogy is lesz, idén már biztosan nem záródik le a földtörvény vitája, melyet februárra halasztottak, addig is az államtitkár szerint rengeteg helyen módosul a tervezet. Változtatni márpedig van min a MOSZ szerint, Nagy Tamás a szervezet elnöke kijelentette: a kabinet tervei nemcsak a társas vállalkozásokat, hanem a kétmilliónyi földtulajdonost is hátrányosan érintik, mivel a földszerzési korlátozások következtében jelentősen csökken az ingatlanok ára.

Úgy vélte, emiatt sok kártérítési per is indulhat az állammal szemben. Meglátása szerint a nagyüzemek működését a tervezetben szereplő foglalkoztatási előírások is ellehetetleníthetik.

A jogszabálytervezet – tette hozzá – összességében az agrártermelés csökkenését, 30 ezer munkahely megszűnését eredményezheti. Állítása szerint a készülő szövetkezeti törvénnyel a kormány azt üzeni: a termelő típusú szövetkezeteket likvidálni kell.

Mint mondta, nem engedik, hogy ez „a szégyenletes leradírozás megtörténjen”, és arra kérte a jelenlévőket, hogy az általa hangoztatott felvetéseket minél több vidéki emberrel osszák meg, mert „egy ilyen ütközethez jelentős társadalmi nyomásra van szükség”.


Czerván György korainak ítélte a kritikákat, mondván a tervezet még korántsem érte el végleges formáját, a vita jelenleg is folyik. Hozzátette az agrártárca a továbbiakban is nyitott a konstruktív párbeszédre.





Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 12. 10.

© 2013 Kié legyen a föld?