Kétharmados szabályokkal védik a magyar termőföldet

Kétharmados szabályokkal védik a magyar termőföldet

Forrás: mno.hu
2012. 11.  30.
A vidékfejlesztési miniszter szerint az Országgyűlés előtt olyan földtörvény van, amelyik kétharmados szabályokkal védi a magyar termőföldet és lehetővé teszi, hogy a magyar gazdák vegyenek földet.

„Korlátozzuk a nagybirtokokat, külföldi személyek nem fognak földet vásárolni, a spekulánsokat száműzzük és meghatározzuk a birtok kategóriákat” – jelentette ki Fazekas Sándor Füzesgyarmaton pénteken egy szakmai fórumon.

Ismertetése szerint 50 hektárig terjed majd az őstermelői birtok mérete, 3 és 500 hektár között lesz több családtag esetén a családi gazdaságok mérete és 1200 hektár lesz a földhasználati plafon. Egy személy tulajdonában maximum 300 hektár termőföld lehet. Kiemelte: fontos, hogy a földre vonatkozó jogszabályok segítsék a magyar vidék erősödését.

Szakértői segítséget is ad az agrártárca

Szólt arról, hogy az önkormányzatoknak fontos szerepük van a helyi mezőgazdaság erősítésében, ehhez az agrártárca modelleket kínál jogi megoldásokkal, és szakértői segítséget is ad. A gyakorlatban számos jól működő önkormányzati mezőgazdasági modell működik – tette hozzá.

A tárca anyagi segítséget is nyújt a helyi mezőgazdaság erősítéséhez. Jó példa erre szerinte, hogy egy nemrég zárult pályázaton nyolcmilliárd forint támogatást ítéltek meg új vágópontok, savanyító üzemek, lekvárkészítő manufaktúrák, tejfeldolgozók építéséhez összesen 148 pályázónak.

A vidék alkotmánya

November 16-án kiderült, hogy kétharmados, azaz minősített többséget igénylő jogszabály lesz az új földtörvény. A kormány kiemelt célja, hogy száműzze a zsebszerződéseket, de rengeteg tévképzetet kell eloszlatni a kérdés körül. A földtörvénnyel kapcsolatos tervekről Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke is beszélt a Hír TV Péntek8 című műsorában.

Az új magyar földtörvény lényege, hogy csak földműves vásárolhat földet Magyarországon, földműves pedig az, aki egy adott településen lakik és gazdálkodással foglalkozik, termel, jószágot tart; ez az álláspont megvédhető mind bel-, mind külföldön – jelentette ki korábban a vidékfejlesztési miniszter.

Fazekas Sándor miniszter az új földtörvény megkezdődött általános parlamenti vitájáról szólva azt mondta: bár a jogszabály kapcsán vannak viták és eltérő nézetek, bízik benne, hogy végül sikerül majd konszenzussal elfogadnia az Országgyűlésnek. Az új földtörvény ugyanis a „vidék alkotmánya” lesz, amely 1100 év után kínál lehetőséget a birtokviszonyok rendezésére – jelentette ki a politikus.






Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 12. 04.

© 2013 Kié legyen a föld?