BIO GYÜMÖLCS- ÉS SZŐLŐTERMESZTÉS

kiváló szakemberek előadásában
Kishantos, 2016. március 9. szerda 9.30-16.30

9.30 – 10.00 Regisztráció
10.00 – 13.00 Ökológiai gyümölcstermesztés - Dr. Surányi Dezső, történeti-ökológus, c. egyetemi tanár
A klíma változásai – és következményei egy-két generáción belül lassíthatatlanul biztosan hatnak ránk
Mit lehet tenni ebben az esetben" Szükséges elemezni a klimatikus változások trendjeit. Eszerint a vegetáción kívül sok csapadék (árvizek, belvizek, eróziós hatások), a vegetációs időszakban pedig hullámzó forróság periódusok – lehűlésekkel fűszerezve, illetve aszályok gyakoribb jelentkezése.
A lehetséges termelői válaszreakció

Kishantos, 2016. árcius 9. szerda 9.30-16.30m

9.30 – 10.00 Regisztráció
10.00 – 13.00 Ökológiai gyümölcstermesztés - Dr. Surányi Dezső, történeti-ökológus, c. egyetemi tanár
A klíma változásai – és következményei egy-két generáción belül lassíthatatlanul biztosan hatnak ránk
Mit lehet tenni ebben az esetben" Szükséges elemezni a klimatikus változások trendjeit. Eszerint a vegetáción kívül sok csapadék (árvizek, belvizek, eróziós hatások), a vegetációs időszakban pedig hullámzó forróság periódusok – lehűlésekkel fűszerezve, illetve aszályok gyakoribb jelentkezése.
A lehetséges termelői válaszreakciók:
1./ az évszázadok óta kondicionálódott fajták újbóli számbavétele ás a piaci igényekhez való szelektálása
2./ vegyes termesztés visszahozása, a köztesek nem lehetnek károsak
3./ a vízzel való takarékoskodás útjai: sorköz gyepesítés, sekély talajművelés, szárazságtűrő fajták
4./ a termelésben a mennyiségi szemlélet visszafogása (a kertészeti termelés nem súlyemelés!)
5./ hasznos melléktermékek felhasználása avagy visszavitele a talajba
6./ vetésváltás és vetésfogó újra felfedezése
7./ csak ásványi, nem metabilizálódó készítmények használata
8./ a biodiverzitás kiaknázása a fitotechnikában és a piaci pozíciókban


13.00 – 14.00 EBÉD
14.00 – 16.30 Ökológiai szőlőtermesztés és szőlő feldolgozás, borászat – Dr. Szőke Lajos – ny. főiskolai tanár
Az ökológiai szőlőtermesztés termőhelyi feltételei, ajánlott termesztéstechnológia (terület választás, telepítés előkészítése, telepítés, támrendszer formák, művelésmódok, növényvédelem, tápanyag gazdálkodás, talajművelés), szőlőfajták. A szőlő felhasználás lehetőségei - pl. csemegeszőlő, szőlőlé, bor, szőlőzselé, pálinka Az ECOWIN (Auszria-Magyarország) és ISTERVIN (Szlovákia- Magyarország) EU határon átnyúló programok bemutatása.
Az ökológiai szőlőtermesztésben ajánlott új biológiai módszerek és növényvédő szerek ismertetése.


Részvételi díj 5.000 Ft, mely a szendvics ebédet, kávét és ásványvizet is magában foglalja.
RÉSZVÉTELI SZÁNDÉKÁT KÉRJÜK MINDENKÉPPEN JELEZZE legkésőbb a programot megelőző nap 12.00 óráig az itt megadott elérhetőségek valamelyikén:


Tel: 25/506-020, 30/514-5274, 30/3850-379 Fax: 25/506-021,
E-mail: kishantos@datatrans.hu









Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 06.

© 2013 Kié legyen a föld?