Kevesebb vegyszer, egészségesebb élelem

A növényvédő szerek túlzott használata egészségünket is veszélyezteti. Erre hívta fel a figyelmet az a brüsszeli konferencia is, amelyet két civil szervezet, a növényvédő szerekkel foglalkozó PAN és a Greenpeace szervezett "Hogyan élelmezzük Európát kevesebb vegyszerrel..." címmel.

A konferenciát Jávor Benedek, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke nyitotta meg. Elmondta, bár az uniós mezőgazdasági, növényvédelmi szabályozás szigorú, a valóságban az Európai Bizottság sok esetben indokolatlanul is felmentést ad azok megtartása alól.


Kirsten Thompson, a Greenpeace International tudományos szakértője kimutatta, hogy az utóbbi évek statisztikái szerint egyre többféle vegyszermaradék található a mezőgazdasági terményekben, így a vegyszerek együttes egészségügyi hatása már szinte egyáltalán nem becsülhető meg. Elhangzott az is, hogy a magyar kormány különösen gyakran keres kibúvókat az uniós normák teljesítése alól. A konferenciára meghívott biotermelő gazdálkodók gyakorlati példákkal mutatták be, hogy az ökológiai termelés hosszabb távon sokkal hatékonyabban tudja élelmezni az emberiséget, mint a vegyszer-intenzív mezőgazdaság.


Magyarországon ezalatt sajnálatosan tovább folyik a kishantosi ökológiai mintagazdaság hatósági eszközökkel támogatott tönkretétele.Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 11. 08.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?