Bankárok és bankok Magyarországon földet nem vehetnek

Bankárok és bankok Magyarországon földet nem vehetnek

Forrás: profitline.hu
2012. 09. 30.
 
A Kormány 2012 nyarán az Országgyűlés elé terjesztette az új földtörvény tervezetét és egyben társadalmi vitára bocsátotta azt. Az új földtörvény tervezete kizárja, hogy külföldiek földet szerezzenek Magyarországon, földet pedig csak földműves vehet. Megszünteti a nagybirtokrendszert, munkahelyeket teremt, erősíti a vidéki Magyarországot - összességében megvédi a magyar földet - olvasható a kormany.hu honlapon közzétett közleményben.

A Kormány áttekintette a földtörvénnyel kapcsolatos Bankszövetségi állásfoglalást, megértette, hogy a jelenlegi magyar bankrendszer nem kívánja finanszírozni a magyar földművesek tevékenységét.

Mindezek következtében a Kormány számára egyértelmű, hogy elkerülhetetlenné válik egy új agrárbank létrehozása, amely a magyar gazdálkodók számára olcsó hiteleket biztosít.

A Kormány üdvözli, hogy a Bankszövetség megértette a törvényjavaslat egyik legfontosabb célját - azaz bankárok és bankok Magyarországon földet nem vehetnek, és nem szerezhetnek. A Kormány álláspontja szerint a törvény véget vet a több mint 2 évtizedes termőföld-spekulációs hullámnak Magyarországon.

Mivel kiemelkedően fontos, össztársadalmi jelentőségű törvénytervezetről van szó, ezért tovább folyik a törvénytervezet társadalmi vitája, amelynek keretében 2012. október 13-án, Cegléden a miniszterelnök találkozik fiatal magyar gazdákkal.

 





Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 10. 06.

© 2013 Kié legyen a föld?