OLVASÓI LEVÉL

OLVASÓI LEVÉL

Tisztelt Szerkesztőség!

Amennyiben a Magyar Hírlapnál fontos szerkesztői szempont a hiteles tájékoztatás, kérem, hogy az alábbi olvasói levelet tegyék közzé.

Olvasóiknak joga van tudni az igazságot. Vagy nem"

Tisztelettel

Ács Sándorné

***

OLVASÓI LEVÉL

Bayer Zsolt és a Magyar Hírlap figyelmébe

"A szavatok legyen: igen, igen, nem, nem. Ami pedig ezen felül van, a gonosztól való" (Mt. 5.37.)


Érdeklődéssel várom, hogy Bayer Zsolt fröcsögő cikket írjon arról is, akitől ezek a szavak származnak… bár közvetetten most is ezt teszi.

Bayer Zsolttal utoljára a gazdatüntetés nagy sátrában találkoztam 2005-ben, ahol beszédet is mondott, bíztatta, bátorította a gazdákat. Azokat a gazdákat, akikkel most ezekben az írásaiban szembefordul, és megkérdőjelezi jogukat a földhöz. Talán arra is emlékszik, hogy a mai „nagy nyertesek” közül egy sem volt ott, abban a sátorban…

Nagyot fordult a világ, és nagyot fordult Bayer Zsolt, akiről sosem hallottam, hogy földügyi vagy agrár-szakember lenne… Írásából kitűnik, hogy alapvető dolgokkal nincs tisztában, sőt még a számokkal is hadilábon áll.

Azt írja, hogy Ángyán József „nagyon rossz érdekeket és nagyon-nagyon rossz eszméket szolgál.” Ezzel nem mást állít, mint hogy a Kormány hivatalos programja, az ez év elején elfogadott Nemzeti Vidékstratégia „nagyon rossz érdekeket és nagyon-nagyon rossz eszméket szolgál.”

Nyilvánvalóan nem olvasta el figyelmesen, vagy nem tudta értelmezni az Ángyán jelentést, mert akkor nem írta volna meg ezt a cikket. Nem tudom, hogy a tudatlanság mentség- e egy olyan ember számára , aki a közvéleményt hivatott tájékoztatni.

Azt írja, hogy „Ángyán állításai köszönő viszonyban sincsenek a valósággal és az igazsággal”

Kérdés, hogy merte ezt Bayer Zsolt leírni"

A jelentés (http://www.kielegyenafold.hu/angyan_jelentesek-k82.html) alapját a Nemzeti Földalap hivatalos adatai adják, az Ángyán jelentés megyénkénti összefoglaló táblázataiban megtalálhatóak a pályázatok azonosító kódjai, így minden adat leellenőrizhető a Nemzeti Földalap hivatalos hirdetményei között: http://www.nfa.hu/hu/palyazatok/palyazatok . Fontos tudni, hogy a megyénként megjelenő pályázatok alatt, legalul „Hirdetmények” címszó alatt találhatóak a nyertes pályázatok.

A jelentés tehát nem az átvizsgált okiratok alapján, hanem az NFA hivatalos – bárki által leellenőrizhető - adataiból készült. Az átvizsgált okiratok ügyében a rendőrség folytat vizsgálatot. A kihallgatások folyamatban vannak.

Bayer szerint „… Ángyán József leleplező akciójának eddigi legnagyobb eredménye szerint a geleji földekre pályázó Demeter Péter nem helyben, hanem Gelejen él.” Bayer Zsolt figyelmét elkerülte, hogy Demeter Péter Geter-Farm Kft-je nem Gelejen, hanem Mezőnagymihályon nyert – és nem 20 hektárt, ahogy azt a miniszter következetesen állítja, hanem 465 hektárt.

A helyben lakó kérdésében minden gondolkodni tudó magyar ember azt érti helyben lakó alatt, aki az adott településen él. A pályázatban valóban 20 km-es körzet volt megjelölve. Ez a nem is jelentett volna problémát, ha úgy alkalmazzák, hogy ha az adott településről nincs pályázó, akkor a közvetlenül szomszédos település pályázói lépnek előre, és így tovább. Nem így történt.

Bayer Zsolt azt írja: „Az 1008 megkötött haszonbérleti szerződés adatai pedig a következők: 429 esetben nyert családi gazdaság, 249 esetben pedig őstermelő. Ez a két adat kiteszi a pályázatok hetven százalékát.”
Elfelejti azonban hozzátenni, hogy egy pályázó több birtoktestre is pályázhat. Így történhetett meg például, hogy Mészáros Lőrinc, aki saját bevallása szerint milliárdos építési vállalkozó, és nem mellesleg Felcsút polgármestere, valamint a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke – a 2011. februárjában (!) alapított új cégével, a Búzakalász 66 Felcsút Mg. Kft-vel 21 pályázatot nyert, tehát ennyi szerződést írt alá összesen 984 hektárról. Családtagjai külön pályázatait is beleszámítva 1223 hektár került a Mészáros családhoz – ez azért jelentősen eltér a miniszter által hangoztatott 20 hektártól… és felette van az 1200 hektáros összeszámítási határnak, ami már eleve nagyon magas, ha azt vesszük, hogy egy-egy településhez 3-5000 hektár tartozik – és a cél az volt, hogy családi gazdaságok kapjanak földet.

Az pedig, hogy a testvérek - akiknek ráadásul közös cége van (Mészáros és Mászáros Kft http://meszaroskft.com/ és ez a közös cég a tulajdonosa a nagyon nyertes cégnek (Búzakalász Felcsút Mg. Kft) - egy érdekkörnek számítanak-e… - Ezt döntse el mindenki saját belátása szerint.

Azt is írja Bayer Zsolt, akinek ezek szerint betekintése volt a titkos pályázatokba (!), hogy 673 hektárra, vagyis a terület 61 százalékára Mészáros Lőrinc volt az egyedüli pályázó! Ez felveti azt az érdekes kérdést, hogy vajon ebben a térségben ő lenne az egyedüli gazda" Ő aki nem is gazda" Amennyiben feltételezzük, hogy ott is élnek gazdák, megérne egy oknyomozó riportot, hogy vajon miért nem pályáztak"

Bayer szerint „18 ezer hektáron 1008 nyertes pályázó gazdálkodik” – ami bizonyára igaz, mert a kormányzati nyilatkozatokban is ez áll – de mivel eredetileg 65.000 hektárt kellett volna meghirdetni, rögtön meg kell kérdezni Bayer Zsolttól, hogy mi lett a sorsa annak a 47.000 hektárnak, amit meg sem hirdettek, vagy nem hirdettek rá eredményt" Kinek hoztak jövedelmet ezek a földek 2012-ben" Milyen feltételekkel használták" Ki veszi fel a hektáronként járó 58.000 forint körüli támogatást – ami, hogy a példánál maradjunk – a Mészárosék által elnyert földek esetében 71 milliós nagyságrend"

Végül, de nem utolsó sorban arra kérem Bayer Zsoltot, hogy ne emlegesse a szocialisták idejét, mert éppen azért szavaztunk sokan, nagyon is sokan a Fideszre, mert örökre el akartuk törölni azt a világot. És most látva a föld ügyben történteket, összegezve az elmúlt két évet, azt mondhatjuk, hogy sokan, nagyon is sokan mélyen csalódtunk.

2012. szeptember 27.

Ács Sándorné





Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 09. 28.

© 2013 Kié legyen a föld?