A pályáztató rokona kapta a földeket

A pályáztató rokona kapta a földeket

Forrás: blikk.hu
2012. 09. 25.

Budapest - Újabb visszás eset a földpályázatok körül! A pályázatkiíró szerv, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnökhelyettese, Nagy János unokaöccse, Nagy Péter két pályázaton is nyert Fejér megyében. A Blikk korábban már számos kifogásolható pályázatról számolt be, ami után többen lemondtak az elnyert földekről.
Hirdetés
Ángyán József korábbi államtitkár jelentést írt a megvizsgált esetekről

Az unokaöcsöt pályázati győztesnek kikiáltó hirdetményeket ezúttal maga a nagybácsi írta alá az NFA nevében. Talán abban bíztak, hogy senkinek sem szúr majd szemet a rokoni szál a hétköznapi névvel. A Blikk helybeli forrásai szerint azonban Nagy Péter elővigyázatlan volt: hencegett befolyásos kapcsolatával, és azt is előre megmondta, hogy ő fog nyerni.

Az unokaöcs még a Margitszigetnél is nagyobb kiváló minőségű szántóföldekhez jutott hozzá, összesen 115 hektáros birtoka lett Kálozon és Sárszentágotán, pedig számos helyi családi gazdálkodó pályázott ezekre a területekre a Blikk informá­ciói szerint.

Megkérdeztük Nagy Jánostól, hogy nem érzi-e szerencsétlen dolognak, hogy az unokaöccse nyert az általuk kiírt földpályázatokon, illetve próbálta-e lebeszélni a pályázásról.

Az elnökhelyettes hivatala válaszolt a Blikknek, pontosabban visszakérdezett, hogy van-e abban valami szabály­talan.

– Ha formailag nem is szabálytalan, az NFA volt a kiíró ugyebár, de etikus-e" – adta vissza a labdát a Blikk a Nemzeti Földalapkezelőnek.

– Tehát az eljárás törvényes és szabályos volt! – állapította meg végül az NFA. A pályázati kiírás valóban nem tartalmaz semmiféle összeférhetetlenséget, ezek alapján nyugodtan pályázhatnak a Nemzeti Földalapkezelő vezetőinek hozzátartozói is.

De nem csak ezért vérzik több sebből az állami földek pályázati rendszere. Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár, fideszes képviselő hét végén megjelent legfrissebb jelentésében arról számolt be, hogy néhány jól behatárolható befolyásos érdekcsoport nyerte el a legtöbb földet az eredetileg családi gazdálkodók számára kiírt haszonbérleti pályázatokon. A helybéli gazdák csak „átlagjavító propagandaalanyok” lehettek Ángyán szerint, akiknek csak a legrosszabb minőségű földek jutottak.
Nagy Péter szerződését a földalapkezelő elnökhelyettese szignálta

– Teljességgel elfogadhatatlan az egész pályázati rendszer, amely ellenkezik a jó erkölccsel, a birtokpolitikai irányelvekkel és a kormány által meghirdetett vidékstratégiával – mondta Ács Sándorné agrármérnök, vidékfejlesztési szakember, aki már több mint hétezer aláírást gyűjtött össze a pályázati eredmények megsemmisítése érdekében





Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 09. 28.

© 2013 Kié legyen a föld?