Újabb állami földekre kötöttek szerződést

Újabb állami földekre kötöttek szerződést

Forrás: napi.hu
2012. 07. 16.

Csaknem harminc földhaszonbérleti szerződést adott át a nyertes gazdálkodóknak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, ünnepélyes keretek között a szaktárcánál.

Eddig több, mint 800 szerződést kötöttek meg 18 ezer hektár állami földre - mondta üdvözlő beszédében Fazekas Sándor. A használatba vett földterületek átlagos birtokmérete 20 hektár.

A miniszter leszögezte: Magyarország jogállam, a szerződések pedig jogszerűek, így senki nem veheti el a gazdáktól a haszonbérbe vett földterületeket. A gazdálkodók vállalásaik alapján kétkezi munkájukat, és az elkövetkező húsz évüket áldozzák arra, hogy boldoguljanak - emelte ki, hozzátéve: aki nagyobb területre köt szerződést, az nagyobb felelősséget is vállal abban, hogy a jó gazda gondosságával hasznosítja a termőföldet. Rámutatott: a földhaszonbérleti pályázatoknak soha nem volt annyi nyertese, mint most.

A siker szerinte annak köszönhető, hogy a pályázati rendszer új lehetőségeket nyitott az egyéni és a családi gazdaságok előtt. A földterületek iránti nagy érdeklődés azt bizonyítja, hogy a dolgos magyar emberek bíznak a jövőben - vélekedett.

Fazekas Sándor szólt arról, hogy az új földtörvény a múlt héten került az Országgyűlés elé, és legfontosabb célja, hogy megvédje a magyar földet és a magyar gazdákat. Vezérelve, hogy a termőföld tulajdonjoga csak a helyben lakó földművesé lehet. Jogi személyek nem szerezhetik meg a termőföld tulajdonjogát, így véglegesen kizárják a spekulánsokat a földszerzésből.

Kitért arra, hogy az Országgyűlés a múlt héten elfogadta az agrárkamarai törvényt, amelynek segítségével soha nem látott erejű és egységességű agrár-érdekképviselet jön létre, várhatóan mintegy 400 ezer fős tagsággal. Tájékoztatott arról is, hogy a kormány az uniós választól függetlenül úgy döntött, hogy már az idén ősszel megkezdi az aszály és a forróság okozta károk felszámolását, és 157 milliárd forintnyi közvetlen támogatási előleget fizet ki a gazdálkodóknak





Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 07. 18.

© 2013 Kié legyen a föld?