Parlament előtt az új földtörvény tervezete – cél a magyar föld védelme

.Parlament előtt az új földtörvény tervezete – cél a magyar föld védelme


Forrás: MTI 
2012. 07. 12. 

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új földtörvény tervezetét. A jövőben csak természetes személyek szerezhetik meg termőföld tulajdonjogát, kizárólag előzetes hatósági engedélyezés után.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló új jogszabály elsődleges célja a magyar föld védelme, a bel- és külföldi spekulánsok és a zsebszerződésekben résztvevők kiszűrése, valamint a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák helyzetbe hozása - hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Táj részlet Fejér megyében, Bakonycsernye határában. Termőföld, mezőgazdaság, mező. (ORFK légifotó: H. Szabó Sándor)

(ORFK-fotó: H. Szabó Sándor)
A tárca közleménye szerint a jövőben csak természetes személyek szerezhetik meg a termőföld tulajdonjogát, kizárólag előzetes hatósági engedélyezés után. Az új földtörvény olyan szabályozásra törekszik, amely érvényesíti a termőföld nemzeti hatáskörben tartásához fűződő érdekeket.

A VM emlékeztet: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter április közepén társadalmi vitára bocsátotta az új földtörvény vitairatát. A beérkező kérdőívek tanúsága szerint a gazdatársadalom véleménye mintegy 90 százalékban egybecseng a vitairatban megfogalmazott elvekkel.

Az agrártárca a törvényjavaslat benyújtása előtt egyeztetett a kormánypárti és az ellenzéki frakciókkal, a szakmai szervezetekkel és szakértőkkel, valamint a Professzorok Batthyány Körével. Az egyeztetés a törvényjavaslat benyújtását követően a parlamentben és azon kívül is folytatódik - közölte a VM.

 
 





Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 07. 14.

© 2013 Kié legyen a föld?