A zöldbáróktól elvesszük a földet! - fenyeget az agrártárca

A zöldbáróktól elvesszük a földet! - fenyeget az agrártárca

Forrás: szabadfold.hu
2012. 06. 14.

Éles hangú közleményt adott ki a Vidékfejlesztési Minisztérium az állami földek bérbeadásának menetét kritizáló Gőgös Zoltán szocialista politikus, volt államtitkár ellen.

A kormány sok év után ismét „zöldbárózik”, de elfelejti, hogy 12 állami gazdaságot az első Orbán-kormány idején igen jutányosan, a privatizációs szabályok alól kivéve adott el.

A pénzről szól az egész az egyik oldalon, érzelmi töltet haragítja a másik oldalt
Fotó:
Shutterstock


A VM éles hangú közleményt adott ki az ő földbérleti gyakorlatát bíráló Gőgös Zoltán kijelentéseire reagálva A zöldbáróktól elvesszük a földet címmel:

Arról nem szól a közlemény, hogy a földek elvétele vonatkozik-e majd arra a 12 állami gazdaságra, melyet az első Orbán-kormány idején, a privatizációs törvény hatálya alól kivonva – ezt Horváth János, a mostani parlament korelnöke kezdeményezte –, jutányos áron, mellette 20 éves 3 százalékos kamatozású hitelre és 2 év türelmi idővel – 12,69 milliárd forint kölcsönt adott az ÁPV Rt. helyett a privatizációval megbízott MFB adott - olyan embereknek adta el, akik rövid időn belül fő tulajdonosok lettek. Ráadásul biztosítékként elfogadta az MFB azon cégek részvényeinek óvadékba helyezését, amelyeket éppen megvettek.

Sőt az MFB átvállalta az agrárgazdaságok kereskedelmi banki hiteleit, ezen felül újabb 17 milliárd forintnyi hitel-keretet nyitott nekik, a biztosíték szintén a cégek részvénye volt. A cégek akkor is, most is döntően az államtól bérlik a földet, egyenként sok ezer hektárt.

Vajon a Csányi Sándor, Töröcskei István, Horváth László, Nyerges Zsolt – hogy csak néhány ismert nevet említsünk – érdekeltségeibe tartozó társaságokra is vonatkozik a zöldbárózás"

„Érthető a szocialista párt és Gőgös Zoltán részéről tapasztalható nagy felhördülés, hiszen a jelenlegi kormány a szocialistákhoz köthető nagybirtokok kivételezett helyzetének felszámolására törekszik. Magyarországon jelenleg 500 ezer hektár termőföld van állami tulajdonban, amelyből 400 ezer hektárt a volt szocialista állami gazdaságok utódcégei bérelnek az NFA-tól.

1990 óta a szocialista kormányok idején számos cég jutott hatalmas állami területek haszonbérleti jogához. A zöldbárók zömmel jelképes összegért, több tíz éves lejárati idővel szerezték meg a földeket.

A jelenlegi kormány az új haszonbérleti pályázatokkal, a készülő földtörvénnyel, a zsebszerződéseket kiszűrő jogszabályokkal éppen az ilyen szerződéskötések, kivételezett helyzetek ellen harcol. Ez fáj Gőgös Zoltánnak, ezért támadja és ócsárolja a földpályázatokat.

Nem felejthető el az a tény sem, hogy a 2004 és 2010 közötti szocialista kormányok idején-, amelynek tagja volt államtitkárként Gőgös Zoltán is - 30 ezer kis – és közepes agrárvállalkozás hagyott fel a tevékenységével.

Gőgös Zoltán sokadszorra húzza elő a kaskantyúi földhaszonbérleti szerződéseket. Egy olyan juhász gazdával kapcsolatban készül feljelentést tenni, aki állítása szerint igazságtalanul nem nyert a pályázaton. Ezzel szemben az igazság az, hogy a kaskantyúi földekre két juhász pályázott.

Az egyik 20 éve bérelte az állami földeket. A szerződés lejártával az NFA pályázatot írt ki, de  nem ő nyert. A másik juhász természetesen mindenben megfelelt a szigorú pályázati feltételeknek. Hol van az előírva, hogy a pályázatokon mindig ugyanannak kell nyernie" Az NFA többször felajánlotta a vesztes pályázónak, hogy pályázzon másik területre, de ő egyetlen földhöz ragaszkodott,  amely nem az övé, hanem az államé.

Gőgös Zoltán olyan eljárásrendet látna jónak a pályázatoknál, ahol előre el lehet dönteni, ki nyer. Így működött az előző rendszer. Most azonban új szabályok, új pályázati feltételek érvényesek.

Családi gazdálkodók eddig még soha nem nyerhettek a mostanihoz hasonlóan nagy számban földhaszonbérleti jogot az államtól. Az NFA több mint 700 családi gazdálkodóval kötött szerződést eddig, több mint 17 ezer hektár földre.

Az átlag földterület nagysága 37 hektár.  Fejér megyében ötezer hektáron korábban egy földhasználó volt, ehelyett most harminc van. A korábbi évek szocialista gyakorlata alapján a bérlők jelképes összeget fizettek, most hektáronként, évente átlagosan 20-30 ezer forintot kell fizetnie mindenkinek. És mivel a családi és közepes gazdaságokat támogatjuk, így senki sem haladhatja meg az 1200 hektáros földhasználati plafont.

A borsodi példa is jól mutatja, hogy míg korábban itt egy – olasz érdekeltségű – cég használta a területet, most a több mint kétezer hektáron állattartást, vagyis további befektetést vállaló huszonöt gazdálkodó dolgozhat. Vannak persze hangzatos esetek is, például a bírálók által emlegetett műköröm-építő hölgy.

A nyertes pályázó egy aranykalászos gazda, aki eddig nem jutott földhöz, ezért keresett mással megélhetést. Egy biztos, műköröm építő oligarchát még az ellenzék sem látott!" - zárul a közlemény.

 









Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 06. 21.

© 2013 Kié legyen a föld?