Ángyán "mélyfúrása" döbbenetes eredményekkel

Ángyán "mélyfúrása" döbbenetes eredményekkel

Forrás: barikad.hu


Miután felfedte a zöldbárók, spekuláns nagytőkés oligarchák tevékenységét, Ángyán Mezőcsáton beszélt a Bükki Nemzeti Park mezőségi földjeire kiírt pályázat  visszaéléseiről.

Elkészült a jelentés a borsodi mezőségi földek bérbeadásának anomáliáiról, ám mielőtt nyilvánosságra hozná, szokásához híven előbb a „nagyfiúknak” és kormánypárti frakciótársainak juttatja el az abban foglaltakat – mondta a Népszabadság tudósítójának Ángyán József fideszes képviselő, aki a Mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának tagjaként betekintett a sokat vitatott pályázati iratokba. A volt államtitkár, ahogy egy mezőcsáti fórumon fogalmazott: mélyfúrást végzett, és döbbenetes eredményre jutott.

Most elkészült, nagyjából harmincoldalas tanulmányában szavai szerint kitér arra, ki rendelte el a Bükki Nemzeti Park mezőségi földjeire kiírt, s szempontrendszerében a helyi gazdákkal előzetesen egyeztetett első pályázat visszavonását, s miként született meg a második kiírás, amelynek alapján a meghirdetett földterület felén három pályázó osztozott, egyenként négy-ötszáz hektáros birtoktesteket elnyerve.

"Miután Budai Gyula (elszámoltatási kormánybiztos, a Magosz szövetségi igazgatója, aki a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkáraként épp Ángyán helyére került – a szerk.) korábban megtiltotta, hogy a nemzeti parknál lévő anyagot Budapestre küldjék, s azt mondta, ha akarom, Egerben megnézhetem azokat, nagyjából egy hónappal ezelőtt a helyszínen vizsgáltam meg a dél-borsodi földekre beadott pályázatokat.

A legszembetűnőbb s a visszaélésekre leginkább okot adó hiányosság – miként azt az elemzésemben is leírtam – az, hogy a 380 pontos bírálati rendszerben 150 pontot ér az úgynevezett gazdálkodási terv, amelyre azonban nem dolgoztak ki semmilyen bírálati szempontot. Mintha direkt hagyták volna nyitva ezt a kiskaput, ezt a „rést a falon”, hisz így kedvükre hirdethettek nyertest" – mondta Ángyán.

Hozzátette: a pályázat minden más elemére létezett egy besorolási szisztéma, csak erre az egyre nem. Így fordulhatott elő, hogy egy adott földblokkra beadott két pályázatban, amelyeknél furcsamód a gazdasági terv gyakorlatilag szó szerint megegyezett, az egyik – később nyertes – pályázó ugyanarra a szövegre 120 pontot, míg a másik mindössze 60-at kapott. Ráadásul a „vesztes” pályázat szerzője évtizedek óta ebben az ágazatban tevékenykedő elismert szakember, miközben a nyertes – legalábbis végzettsége és eddigi tevékenysége szerint – még csak nem is konyít a gazdálkodáshoz.

Bűncselekmény gyanúja is felvetődik, hisz a szövegegyezés akár csalásra is utalhat – mondta Ángyán József, aki jelentésében konkrét javaslatot tesz a hasonló visszaélések elkerülésére. Azt kéri, hogy a földbérleti szerződéskötéseket azonnal állítsák le, a már aláírtakat vizsgálják felül, dolgozzanak ki új, tisztességes, átlátható pályázati rendszert, s a hátralévő földbérleti pályázatokat már ennek szellemében hirdessék meg.

Tegnap egyébként Szilágyi György,a Jobbik országgyűlési képviselője is felszólalt oligarcha-ügyben. A nemzeti radikális honatya szerint egyre-másra látnak napvilágot a Fidesz oligarcha-ügyei. Több példát is említ arra, hogyan lehet a hazai termőföldöket idegenek kezébe átjátszani.

Konkrét választ várt 86 hektár Felcsút határában található föld kijátszása ügyében. Fazekas Sándor miniszter válaszában elmondta: tudomása szerint mindössze 20 hektárnyi területről van szó, amely egy felvidéki magyarhoz került, tehát nem beszélhetünk oligarchákról.

Szilágyi nem fogadta el a választ, ugyanis tudomása szerint a minisztériumban dolgozó hölgy családja az egyik legnagyobb birtokos lett Felcsút környékén. Az interpellációra adott miniszteri választ a Fideszből egyedül Ángyán József nem fogadta el.






Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 06. 05.

© 2013 Kié legyen a föld?