Az állami földek egy részének értékesítését kezdeményezte a kormány - a nap hírei

A menekülthullámmal összefüggő teendőkről egyeztettek a főváros érintett szervezetei. Nem mond le a 600 millió forintnyi kötbérről a Széll Kálmán tér felújításának csúszása miatt a BKK.

 
Az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány a földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sajtótájékoztatóján Lázár János elmondta: a kabinet több irányelvet is lefektetett, így például természetvédelmi területeket és erdőket nem lehet eladni, csak szántók, legelők és gyümölcsösök jöhetnek szóba. Szerinte 300-380 ezer hektár állami területet értékesíthetnek. A politikus az előírások között említette, hogy kizárólag magyar állampolgároknak lehet állami földet eladni, közülük is csak az életvitelszerűen földművelést végzőknek és a helyben lakóknak.


Szeptember közepén nyújtja be a még meglévő fogyasztási devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot a parlamentnek a nemzetgazdasági tárca. A forintosítás december elsején lép hatályba, így akkortól csökkenhet az autóhitelesek törlesztőrészlete. A jóváírás a deviza-jelzáloghiteleknél alkalmazott árfolyam és az augusztus 19-én érvényes árfolyam közötti különbség lesz. A tárca közlése szerint a most forintosításra kerülő fogyasztási hitelek több mint 90 százaléka svájci frank alapú.


A menekülthullámmal összefüggő teendőkről egyeztettek a főváros érintett szervezetei. Kocsis Máté 8. kerületi polgármester, a Fővárosi Önkormányzat önkormányzati és rendészeti tanácsnoka közölte: a jövő héten 373 millió forint elkülönítésére tesznek javaslatot a Közgyűlésben. Hozzátette: a tanácskozáson a főpolgármester mellett jelen volt Budapest rendőr-főkapitánya, illetve Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal két vezetője is. Megvitatták a Verseny utcában kialakítandó tranzitzónához kapcsolódó kérdéseket, és felmérték a jövőbeni feladatokat.


Akár 50 menekült is meghalhatott abban a sorsára hagyott teherautóban, amelyet Ausztriában az A4-es autópályán találtak meg az osztrák hatóságok. A burgenlandi tartományi rendőrparancsnok arról számolt be, hogy a külföldiek megfulladtak a csempészfurgonban. Lázár János a Miniszterelnökség vezetője bejelentette: egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten a teherautó rendszámát, a kocsit vélhetően szlovák cégtől vásárolták. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a tragédiával kapcsolatban arról beszélt: az embercsempészek bűnözők, nem a menekültek jámbor segítői.


Több mint 400 millió forintra becsülik a szakértők a július 8-i fővárosi viharkárok helyreállítási költségeit. A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére a vis maior támogatás igényléséről szóló előterjesztésből kiderül, hogy jelentős károk keletkeztek egyebek mellett a felsővezeték hálózatban és a közvilágítás ellátását biztosító hálózatban. A szakértők szerint a kárelhárítás rendkívüli anyagi megterhelést jelent a közszolgáltató társaságok és a fővárosi önkormányzat számára. A helyreállítás becsült költségigénye meghaladja a 418 millió forintot. A vis maior támogatási kérelem 293 millió forint.


Zökkenőmentesen működik a fizetésképtelenné vált romániai Astra biztosító társaság magyarországi fióktelepe, mivel a felszámolás még nem kezdődött meg - közölte a nemzeti bank felügyeleti szóvivője. Binder István az InfoRádióban elmondta: a román felügyeleti hatóság tegnap (sze) visszavonta az Astra román cégének tevékenységi engedélyét. Hozzátette: az ügyfeleinek csak a felszámolás elrendelését követően kell új szolgáltatót keresniük, a bukaresti hatóság pedig vissza utalja a nekik járó biztosítási díjat.


Rendkívüli gázmérő leolvasást tart szeptembertől az E.ON Energiaszolgáltató amelynek földgázfogyasztó ügyfélkörét januártól a FŐGÁZ veszi át. A csaknem 37 ezer ügyfelet előzetesen, írásban értesíti a szolgáltató. Elsősorban azokat keresik fel, akiknél az éves leolvasást április előtt végezték. A rendkívüli leolvasást nem követi számla, a célja az, hogy pontosabbá váljon az átadás időpontjában készített elszámolás.


Másodfokú hőségriasztást ad ki szombattól kedd éjfélig az országos tisztifőorvos. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb levegő áramlik az ország fölé, emiatt és a sok napsütés következtében a napi középhőmérséklet keddig meghaladhatja a 25 fokot. Az idén ez lesz az ötödik hőségriasztás.





Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 27.
Cikk forrása

2015. augusztus

© 2013 Kié legyen a föld?